Dolar 32,5571
Euro 34,8464
Altın 2.430,59
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

‘ŞEKER’ YÜKSELDİ!

Türkiye’nin en önemli ovalarından biri olan Çarşamba Ovası’nda 10 yıl sonra şeker pancarı heyecanı yaşanıyor. Yeşilırmak Nehri’nin bereketlendirdiği ovada bu yıl bin dekar alanda şeker pancarı ekildi

‘ŞEKER’ YÜKSELDİ!
REKLAM ALANI
26 Mayıs 2021 15:17

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde bulunan şeker fabrikası 10 yıl önce faaliyetini durdurmuş, üreticiler de şeker pancarı üretimini bırakmıştı. 10 yıl aranın ardından fabrikanın geçen yıl yeniden üretime başlayacağını açıklaması, çiftçiler tarafından sevinçle karşılanmıştı.

Çarşamba Şeker Fabrikası, çiftçileri şeker pancarı üretimine teşvik etmek amacıyla üretim maliyetlerini karşıladı. Ovada bu sene bin dekarlık bir alanda ekim yapıldı. Mart ayında ekilen şeker pancarı, havanın yağışlı gitmesi nedeniyle şimdiden üreticinin yüzünü güldürdü. Eylül ve ekim aylarında hasadı yapılacak pancardan dekar başına ortalama 10 ton ürün bekleniyor.

FABRİKANIN KAPANMASI YIKIM OLDU
80 dönümlük bir alanda şeker pancarı ekimi yapan üretici İbrahim Sezgin, “Bu sene şeker pancarı çalışmamız oldu. Fabrikanın çalışması için yardımcı olmamız gerekiyor. Şu ana kadar üretimimiz gayet yerinde. 80 dönümlük bir arazide ekim yaptım. Desteklemelerini fabrika verdi. Şu ana kadar cebimizden bir lira dahi çıkmadı. İnşallah bundan sonra da üretime devam edeceğiz. Bölgenin yeniden şeker fabrikasına kavuşması için şeker pancarının üretilmesi gerekiyor. Bu sene epey bir ürün alacağımızı düşünüyorum. Biz bundan 15 yıl önce yine üretiyorduk. Fabrikamız faaliyetteydi. Fabrikamızın kapanması bizim bu bölge için bir yıkım oldu. Şu anda 80 dönüm bir arazimize şeker pancarı ektik ve 800 ton kadar bir ürün beklentimiz var” dedi.

DEKAR BAŞI ORTALAMA 10 TON
Fabrikanın açılma durumu ve şeker pancarının Çarşamba’da ekilme durumu ile ilgili bilgi veren Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe ise “Ovada 10 yıl şeker pancarı ekilmedi. Çiftçiler yeniden pancar ekimine başladı. Geçen sene fabrikamız pandemiden dolayı üretim yapamadı. Revizyon işleri yetişemedi. Pancarımızı Kastamonu Şeker Fabrikası’na gitti. Fabrikamızın bu yıl açılacak olmasından dolayı bazı çiftçilerimiz üretime devam etti. Bu yıl özellikle yağmurların iyi gitmesi, hava şartlarının olumlu olması, pancar tohumunun bölgeye uygun seçilmesi, ziraat servisimizin su deposu yanında olması, bu yılki pancarımızın çok güzel olduğunu gösteriyor. Bu yıl dekar başı 10 ton ürün bekleniyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bu yıl taban fiyatında iyi bir rakam açıklanırsa, fabrikamız da bu sene güzel bir şekilde çalıştırılsa, üretime alırsak, önümüzdeki sene pancarımızın çok daha artacağına inanıyoruz. Çiftçimiz mevcut durumdan gayet memnun” diye konuştu.
İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.