Dolar 32,3371
Euro 35,1349
Altın 2.310,24
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

SORUMLULUK SATIŞ NOKTALARINDA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plastik poşetlerle ilgili yeni kararların yer aldığı bir metin yayınladı. Kararların hayata geçmesi için hedef 1 Temmuz olarak belirlendi. Yeni yıla kadar poşetlerde istenilen düzenleme yapılmaz ise satışı yasaklanacak

SORUMLULUK SATIŞ NOKTALARINDA
REKLAM ALANI
14 Mart 2021 17:44

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca poşetlerde yer alacak logo ve sloganlara ilişkin detayların yer aldığı kriterler yayımlandı.
Edinilen bilgiye göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni yılla birlikte plastik poşetlerden alınan 25 kuruşluk ücrete zam yapmama kararı aldı. Poşetlerin kullanım kriterleri yeniden belirlendi. Bakanlık, plastik poşetlerde “Sıfır Atık Logosu ve Çevreci Slogan Kullanım Kriterleri” başlıklı duyuru yayımladı.

SATIŞ NOKTALARI SORUMLU TUTULACAK

Duyuruya göre, ücretlendirme uygulamasına tabi tutulan plastik poşetlerin çift kat kalınlığı 40 mikron üzerinde olacak ve mutlaka barkod taşıyacak.
-Plastik poşetlerin etiketlenmesi ve işaretlenmesine ilişkin yükümlülükler hem plastik poşet üreticilerinin hem de satış noktalarının sorumluluğunda olacak.
-Plastik poşetlerde “çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu” poşetin en büyük yüzey alanında kullanılacak. Plastik poşetlerin yüzeylerinde “Sıfır Atık logosu” bulundurulmasında asli sorumluluk, satış noktalarına verildi.
-Sıfır Atık logosu, Bakanlığın web sitesinde gösterilen örneğe uygun olarak yüksek konsantrasyonlu tek renk veya renkli kullanılabilecek. Logo, zorunlu bulundurulduğu yüzey alanın en az yüzde 15’ine yerleşecek büyüklükte olacak.
-Çevreci sloganlar da Bakanlığın web sitesinde gösterilen örneklerden seçilerek, yüksek konsantrasyonlu tek renk veya renkli kullanılabilecek.
-Çevreci slogan, zorunlu bulundurulduğu yüzeyin en az yüzde 65’ine eşit alana yerleşecek büyüklükte olacak.
-Slogan kelimeleri ayrılmayacak ve cümle bütünlüğü bozulmadan okuma kolaylığı sağlayacak şekilde farklı yerleşimlere sahip olabilecek.

POŞETLERİN ÇEVRECİ SLOGANLARI DA BELLİ OLDU

Plastik poşetlerde kullanılacak çevreci sloganlar, “Daha sağlıklı bir çevre için Sıfır Atık”, “Geleceğimize değer katmak için Sıfır Atık”, “Sağlıklı yaşam, temiz çevre ile olur. Sende Sıfır Atık hareketine katıl”, Daha sağlıklı bir çevre için Atıklar Geri Dönüşüme”, “Çevreni sahiplen, plastik poşeti doğaya atma”, “Sıfır Atık hareketine katıl, Plastik poşeti doğaya atma”, “Sıfır Atık hareketine katıl, aşırı tüketimden kaçın”, “Sıfır Atık hareketine katıl, atıkları geri dönüşüme gönder”, “Kağıt, cam, metal, plastik atıklarımız için geri dönüşüm kutularını kullanalım”, “Geleceğini çöpe atma, Sıfır Atık ile geleceğine sahip çık”, “Sorumlu tüketim için Sıfır Atık”, “Sıfır Atıkla israfa hayır”, “Sıfır Atıkla hediyeniz gelecek olsun” şeklinde belirlendi.

ALO 181’E İHBAR EDİLECEK
Bakanlık, yeni düzenlemelere uygun poşetlerin mevcut uygulamaya dahil edilmesi için 1 Temmuz’a kadar geçiş süreci belirledi. 1 Ocak 2022 itibarıyla bu kriterleri sağlamayan poşetlerin satışı yasaklanacak.
Barkodu olmayan poşetlere ücret ödenmemesi gerektiği noktasında uyarıda bulunan Bakanlık, kriterlere uymayan ve barkodu olmayan poşetleri satan ya da farklı ücret talep eden satış noktalarının mutlaka ALO 181 ihbar hattına bildirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.