Dolar 32,5999
Euro 34,7203
Altın 2.497,86
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

SUYU BİLE YOK!

Samsun’un Kavak İlçesi’nde bulunan 500 yıllık tarihi çivisiz cami ilgi bekliyor

SUYU BİLE YOK!
REKLAM ALANI
4 Mayıs 2023 16:09

Samsun’un Kavak İlçesi’ne bağlı Aşağı Bekdemir Merkez Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 500 yıllık tarihi çivisiz caminin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için yetkililerin ilgisini beklediklerini söyleyen Bekdemir Camisi İmamı Kemal Taşkın, caminin tamamen bir birine geçme yöntemi ile çivi kullanılmadan yapıldığını, içinin ise doğal kök boyalarla bezeli olduğunu söyledi.

CAMİNİN İÇİNDEKİ SAATİN SIRRI

Caminin her yıl Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden ziyaretçileri ağırladığını belirten Taşkın, caminin iç motiflerinde bulunan bazı süslemelerin de ne anlama geldiğinin bu zamana kadar çözülemediğine dikkat çekti. Taşkın, geçmiş yıllarda köye gelen yabancı bilim adamlarının cami yapımında kullanılan ağaçlar üzerinde yaptıkları araştırma ile caminin yaşını tespit ettiklerini belirterek, “1996 yılında köye gelen bilim adamları caminin yaşını 490 olarak belirlediler. Bu arada cami içinde bir saat var, nasıl yapıldığı hangi döneme olduğu hala çözülemedi” dedi.

TARİH KOKUYOR AMA KORUNAMIYOR
Caminin bir diğer özelliğinin de mihrap üzerinde bulunan alanda arıların her yıl 150 kilo dolayında bal yapmaları olduğunu söyleyen İmam Taşkın, “25 yıl öncesine kadar bu caminin mihrabında arılar her yıl 150 -200 kilo bal yapıyorlardı. Daha eskiden de köy buradan topladıkları balı satarak hem cami imamının aylık maaşını veriyor hem de caminin ihtiyaçlarını karşılıyorlarmış. Ama maalesef buranın tadilatı esnasında arıların girdiği yer tüm uyarıma karşın kapatıldı. Arıların girdiği yer açılsa eminiz yine gelirler. Bir işi yapıyoruz ama yaparken de hata yapıyoruz. Yazık değil mi? Ayrıca buranın suyu yok. Yangın tüpü yok. Alarm cihazı var ama çalışmıyor. 500 yıllık tarih kokan bu caminin korunması için devlet büyüklerimizin destek ve ilgilerini bekliyoruz” diye konuştu.

İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.