Dolar 32,3695
Euro 35,0221
Altın 2.323,53
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

‘TALANCI DÜZENİ!..’

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, “Böyle bir düzen ancak vurguncuyu, talancıyı, tefeciyi ihya eder, onlara hizmet eder” dedi

‘TALANCI DÜZENİ!..’
REKLAM ALANI
9 Aralık 2021 19:52 | Son Güncellenme: 9 Aralık 2021 20:10

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu İle Sermaye Piyasası Kurulu Bütçeleri Üzerine TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. Zaman zaman sert eleştirilerde bulunan Hancıoğlu, “Böyle bir düzen ancak vurguncuyu, talancıyı, tefeciyi ihya eder, onlara hizmet eder” ifadelerini kullandı.

ÇALIK-KİLER ORTAKLIĞI VE SATIŞLAR
Bankacılık sistemi ve sermaye piyasası sisteminin 2 ayrı yapıdan oluştuğunu hatırlanan Hancıoğl, “İdari ve mali yönden özerk olması gereken her 2 kurumun görevi bu sistemleri evrensel kurallarla sağlıklı bir şekilde çalıştırmaktır. Ne yazık ki bugünün Türkiye’sinde bu mümkün değil” dedi. Hancıoğlu, şöyle devam etti:

“Yıl 2013, iktidarın, kamu varlıklarını özelleştirme’ adı altında satıp savurduğu günler. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan illerimizin elektrik dağıtım sistemi 128,5 milyon dolara satılıyor. Kime satılıyor? Çalık-Kiler ortaklığına. Şimdi, gelelim bu yılın Kasım ayına. Bu ortaklar kasım ayında şirketteki kişisel haklarının yaklaşık beşte 1’ini halka arz yöntemiyle sattılar. Biz, Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan bildirimden şunu öğrendik: Ortaklar bu satıştan 1 milyar 474 milyon lira kazandı yani sekiz yıl önce bugünün parasıyla yüzde 100’ü için 1 milyar 200 milyon lira ödeyen ortaklar aynı hisselerin yaklaşık beşte 1’ini şimdi 1 milyar 474 milyon liraya sattılar. Aynı sistem, aynı altyapı, hadi abone sayısında biraz artış olmuş olsa şirketin değerini katlayacak seviyede bir artış yok. Nasıl olduysa şirketin değeri 128 milyon dolardan 760 milyon dolara fırlamış, aradaki fark 630 milyon dolar. Hadi diyelim altyapıyı yenilemek için her yıl 20-30 milyon dolar harcandı. Bu yatırım harcaması bile 630 milyon dolarlık değer artışını izah edemez.

HER ŞEYİ KİTABINA UYDURUYORLAR
Değerli milletvekilleri, hukukçu arkadaşlarımız şu tanımı çok iyi bilir: Sebepsiz zenginleşme. Şimdi soruyorum sizlere: Özetlediğim bu olay tam da bu tanıma uymuyor mu? Aslına bakarsanız bu zenginleşmenin perde arkasında bazı sebepler var. Altyapısı kurulu, geliri belli, gideri belli, abonesi hazır, elektrik dağıtım sistemi yok pahasına satılıyor, sistemi alan ortaklar ikinci vurgunu da hisse satışı üzerinden yapıyor. İzin ve onay mercisi olan Sermaye Piyasası Kurulu da işte bu vurguna çanak tutuyor. Şimdi diyeceksiniz ki ‘Her şey kitabına uygun, mevzuat ne emrediyorsa öyle yaptık’ Doğrudur, mutlaka kitabına uygundur, uymuyorsa da uydurulmuştur. Ya da en kötü ihtimalle İçişleri Bakanının dediği gibi, ‘Sen yık, mahkeme kararı arkamızdan gelsin’ denilmiştir. Bugün Türkiye’nin başına musallat olan şey işte tam da bu yaklaşımdır.

KUL HAKKINA GÖZ DİKİLİYOR
Kul hakkına göz dikmenin, emeği ve alın terini gasbetmenin meşru hâle getirildiği, hukukun ayaklar altına alındığı, devletin kurum ve kurallarının bu tür işlere alet edildiği bir düzen kuruldu ve o düzen şimdi ülkemizi bir bilinmezliğe, bir felakete sürüklüyor. Böyle bir düzende ne sermaye piyasasında ne de bankacılık sisteminde adil, eşitlikçi ve evrensel kurallar işletilebilir. Böyle bir düzen ancak vurguncuyu, talancıya, tefeciye ihya eder, onlara hizmet eder.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.