Dolar 32,5199
Euro 34,8030
Altın 2.422,59
BİST 9.753,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

‘TOGG’U SAMSUN’DA ÜRETELİM!..’

Samsun İli Yatırım ve İhracat Zirvesi’nde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “TOGG’un yarın öbür gün otobüsü, kamyonu olacaktır. Bunlardan birisi ya da parçalarından bir kısmını Samsun’da üretmek istiyoruz” dedi

‘TOGG’U SAMSUN’DA ÜRETELİM!..’
REKLAM ALANI
8 Mayıs 2023 18:20

Ticaret Bakanlığı tarafından Samsun’a bir otelde düzenlenen ‘Samsun İli Yatırım ve İhracat Zirvesi’nde konuşan Bakan Mehmet Muş, salgın ve savaşların ham madde ve enerji krizlerinin küresel ekonomiyi belirsizliğe sürüklediğini söyledi. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’nin 2022 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artarak 254 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anımsatan Muş, “Üretim, istihdam, yatırım ve ihracata dayalı büyüme modelini önemseyen ülkemiz, küresel ticaretteki payını yükseltmek ve yüksek katma değerli mal ve hizmet ihracatını artırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir” dedi.

33.4 MİLYAR LİRALIK KREDİYE KEFALET
İhracatçıların ve sanayicilerin en önemli sorunlarının finansmana erişim ile vade sorunları olduğuna işaret eden Muş, “2022 yılında İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE AŞ) faaliyetlere geçti. İGE AŞ kredibilitesi olan ancak teminat sorunu yaşayan firmalara, KOBİ’lerimiz başta olmak üzere tüm ihracatçılarımız için finansmana erişimi kolaylaştırdı, kolaylaştırıyor. Bu kapsamda İGE AŞ tarafından ihracatçılarımızın toplam 33,4 milyar liralık kredisine de kefalet sağlandı.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE CARİ AÇIĞINA KATKI
Mal ihracatı kadar hizmet ihracatını da önemsediklerini, bunun için Bakanlık içinde kurdukları genel müdürlüğün faaliyetlere başladığını aktaran Muş, “2023 yılında 100 milyar doların üzerinde bir hizmet ihracatı rakamına da ülke olarak ulaşmayı hedefliyoruz. Bütün bunların aslında Türkiye’nin cari açık konusuna önemli bir katkı sağlayacağından da şüphe duymuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

SAMSUN’A YAPILACAK YATIRIMLAR
Samsun’un önemli bir üretim ve ihracat merkezi olmasını arzu ettiklerini vurgulayan Bakan Muş, şunları kaydetti:

“Samsun’a bu zirveden sonra önemli yatırımlar geleceğine de eminim. Organize sanayi bölgeleri var, onların büyüklüklerini ciddi bir ölçeğe ulaştıracak, çok uzun sürmez, kısa bir zaman içinde ölçü olarak da çok büyük organize sanayi bölgeleri burada oluşacaktır, göreceksiniz. Çok büyük ölçekli yatırım yapmak isteyen şirketlerin arazi ve arsayla alakalı herhangi bir sorunu olmayacağını ifade etmek isterim. Burada yatırım yapmak isteyen her bir sanayici her bir üretici her bir ihracatçı rahat bir şekilde buraya gelebilir. Onun yatırımı bizim şehir olarak yatırımımızdır, birebir süreçlerini takip etmek de bizim temel görevimizdir.”

TOGG’UN BABAYİĞİDİ HİSARCIKLIOĞLU
Bakan Mehmet Muş, zirveye katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun aynı zamanda TOGG Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu da anımsatarak, Samsun’a Togg ile ilgili yatırım almak istediklerini de söyledi. Bakan Muş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Samsun’a bu zirveden sonra önemli yatırımlar geleceğinden de eminim. Yatırım yapmak isteyenler gönül rahatlığıyla buraya gelebilir. Türkiye’nin parlayan önemli markaları var. Bunlardan birisi de Togg yani Türkiye’nin otomobili. Togg’un babayiğitlerinden bir tanesi de Rifat Bey. Bursa’da babayiğitliklerini gösterdiler. Şu an Samsun’dalar ve biz de Togg’da Samsun’da da bir babayiğitlik göstermesini istiyoruz. Togg’un yarın öbür gün otobüsü, kamyonu olacaktır. Şu an C segmenti var, A segmenti olacaktır. Bunlardan birisi ya da parçalarından bir kısmını Samsun’da üretmek istiyoruz ve bunu karşılayabilecek bir şehir Samsun. Dünyanın ve Avrupa’nın yollarında dolaşan Togg’un mutlaka Samsun üretimi parçalarının veya bir bütünün bulunmasını istiyoruz.”

TOBB BAŞKANI’NDAN SAMSUN’A ÖVGÜ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, “Samsun, milletimizin yıldızının yeniden parlamaya başladığı yerdir. Samsun, Yatırım ve İhracat Zirvesi ile doğru ve güzel bir adım atıyor. Samsun, geleceğe yürümeye devam ediyor. Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’un göreve geldiğinden bu yana Türkiye tarihinde ilk defa dünya ihracatından aldığı pay, yüzde 1’in üzerine çıktı. Bu hep hedefimizdi, bir türlü yenememiştik. Yüzde 1’in üzerine çıktık. Özel sektör, borsa ve oda öğelerimiz, yaptıkları ihracatla sadece miktarsal değil, oransal olarak da tarihi bir başarıya imza attılar. Samsun’un ihracatının yüzde 2’ye çıkma hedefi var. Bu da zenginlik, bereket ve insanlara iş demektir. Samsun’da 7 organize sanayiye ek olarak 2 organize sanayinin de eklenmesiyle birlikte 9 organize sanayi olacak. Bölgenin ve ülkenin çok önemli yatırım merkezi haline gelecek. Yıllardır beklediğimiz Orta Karadeniz Serbest Bölgesi, kuruldu. Samsun’da kamu ve özel sektör bir ve beraber. Samsun’un kalkınması ve zenginleşmesi için herkes kenetlenmiş. Merkezi konumu, tarım ve sanayiye uygun yapısı, ulaşım imkanları, lojistik merkez ve limanıyla Samsun, çok cazip yatırım imkanları sunmaktadır. Samsun, Türkiye’de üretilen 4 bin üründen 22’sinde lider durumdadır. 87 üründe üretimde ilk 3 arasında yer almaktadır. Samsun’un ülke ekonomisi için önemi ve değerini herkes bilmelidir. Samsun’da üretim ve yatırım yapan tüm kardeşlerimi tebrik ediyorum. Yerli ve uluslararası iş insanlarını, burada ortak girişimlerle yatırımda bulunmaya, yatırım ve iş birliklerini arttırmaya davet ediyoruz. Burada yatırım yapmak isteyen herkesin yanında ve destekçisi olacağız” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.