Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

‘TOPLU MEZAR’ İSYANI!

Samsun’da faaliyet gösteren Orta Karadeniz Azerbaycan Türkleri ve Soydaşlar Derneği, Karabağ Hocavend’de bulunan toplu mezarla ilgili açıklama yaparak tepki gösterdi

‘TOPLU MEZAR’ İSYANI!
REKLAM ALANI
9 Ekim 2022 15:41

Samsun’daki Orta Karadeniz Azerbaycan Türkleri ve Soydaşlar Derneği Başkanı Dr. Mesude Veliyeva Altun, “Bizler, yurt dışında yaşayan Azerbaycan diasporasının temsilcileri olarak Hocavend iline bağlı Edilli köyü topraklarında bulunan toplu mezar haberlerine öfkeliyiz ve bu gerçeği Ermenistan’ın bir sonraki savaş suçunun teşhiri olarak değerlendiriyoruz” dedi.

TOPLU HALDE GÖMÜLÜ 12 CESET
Dr. Mesude Veliyeva Altun şöyle devam etti:

“2020 yılında Azerbaycan ordusunun 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonucunda işgalden kurtarılan Hocavend iline bağlı Edilli köyünde bulunan toplu mezarların sayıca ilk olmadığı belirtilmelidir. Teller ve halatlar kullanılarak toplu halde gömülen o mezarlıkta 12 ceset kalıntısının bulunması, Edilli toplu mezarlarında bulunan toplam ceset sayısının 25’e ulaştığını gösteriyor. Kıyafetlerinden ve eşyalarından bu kişilerin asker olduklarının bilinmesi, Azerbaycanlı savaş esirlerinin işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü ispatlamaktadır. Bulunan kalıntılar, Birinci Karabağ Savaşı sırasında kaybolan ve akıbeti henüz bilinmeyen Azerbaycan vatandaşlarına aittir.

ERMENİSTAN VE SOYKIRIMCI POLİTİKALARI
Ermenistan tarafı, defalarca söylenilmesine rağmen, işlediği savaş suçlarını dünya kamuoyundan gizlemek için bu kişilerin akıbeti ve Azerbaycanlıların toplu mezar yerleri hakkında bilgi vermeyi reddetti. Bu tür mezarların ortaya çıkması, kökleri etnik nefrete dayanan ermeni silahlı kuvvetlerinin, uluslararası hukukun, uluslararası insancıl hukukun gereklerini, 1949 Savaş Mağdurlarının Korunmasına İlişkin Cenevre Sözleşmelerinin gerekleri de dahil olmak üzere, sürekli olarak ihlal etmekte ve Azerbaycanlı sivillere, askeri personele, özellikle yaralılara ve ölülere işkence yaptığını, insanlığa karşı eylemler yoluyla işlenen savaş suçlarını açıkça ortaya koymakta, insanlık dışı davranışlarını ve soykırımcı politikalarını sergilemektedir.”

‘BU SUÇLARIN HESABI SORULSUN’
Birinci ve İkinci Karabağ Savaşları sırasında Ermeni askeri personelinin, Azerbaycanlı savaş esirlerini yakın mesafeden kafalarına ve kalplerine ateş ederek vahşice katlettiğini, askerlerin cesetlerini yağmaladığını ve parçaladığını, işkence ve hakaretlere maruz bıraktığını belirten Altun, “Ermeni silahlı kuvvetlerinin yaptığı insanlık dışı eylemler ve videolar bahsedilenlere en iyi örnektir. Azerbaycan’a karşı temelsiz toprak iddialarının yanı sıra ırksal, etnik ve dini gerekçelerle keskin bir nefret politikası yürüten Ermenistan’ın, ülkemize karşı işlenen savaş suçlarını durdurmak ve suçluları yargı önüne çıkarmak için önlemler almak yerine, üzüntüyle bildiririz ki, bu tür suçlar için adalet, halklar arasında bir çatışmaya neden olmuştur. BM, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve kurumları ile diğer yetkili uluslararası ve bölgesel örgütlerden Ermenistan’ın savaş suçlarının önlenmesini ve sorumluların hesap vermesini talep ediyoruz. Farklı zamanlarda etnik gerekçelerle işlenen barış ve insanlığa karşı suçlar için derhal yasal işlem yapılması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.