Dolar 32,3608
Euro 34,7734
Altın 2.399,91
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

‘TÜRKİYE ENKAZ ALTINDA!..’

Samsun’da İMO Başkanı Hüseyin Talak, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada,
“Türkiye depremlerle birlikte enkaz altında kaldı” dedi

‘TÜRKİYE ENKAZ ALTINDA!..’
REKLAM ALANI
16 Ağustos 2023 20:13

Samsun’da İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Şube Başkanı Hüseyin Talak, 17 Ağustos depreminin 24’üncü yılı, 6 Şubat depremlerinin ise 6’ncı ayı nedeniyle açıklama yaptı. Talak, “17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 24 yıl, 6 Şubat depremlerinin üzerinden ise 6 ay geçti. Türkiye bu depremlerle birlikte enkaz altında kaldı” dedi.

TÜRKİYE

BİLİME VE MÜHENDİSLİĞE TIKALI KULAKLAR
Söz konusu depremlerin, Türkiye’nin gördüğü en büyük depremler olduğunu belirten Hüseyin Talak, “Ancak ortaya çıkan can ve mal kayıplarının nedeni olarak depremlerin büyüklüklerine vurgu yapılması, şimdiye kadar çoktan alınması gereken önlemleri almayan, bilime ve mühendisliğe kulaklarını tıkayan anlayışın sığındığı bahaneden öte bir anlam ifade etmemektedir. Türkiye, 17 Ağustos’tan 6 Şubat’a enkaz altında kaldı” diye konuştu.

17 AĞUSTOS DEPREMİ…
Gölcük depreminin tüm Marmara’yı etkilediğini hatırlatan Talak, “1999 Gölcük Depremi Cumhuriyet tarihinin en büyük depremlerinden biri olarak kayıtlara geçmiş, 7,4 büyüklüğündeki bu deprem tüm Marmara Bölgesini etkilemiştir. Deprem 20 bin civarında yurttaşımızın canına mal olurken 50 bin civarında yaralanmaya sebep olmuştur. Bölgede yaklaşık 113 bini yıkık ve ağır hasarlı olmak üzere toplam 365 bin bina hasar görmüştür. 99 depremlerinin can ve mal kayıplarının yanı sıra ekonomiye de etkisi büyük olmuş, 2001 ekonomik krizinin önemli sebeplerinden biri olarak kabul edilmiştir.

TÜRKİYE

DEPREM BÖLGESİNDE KARA TABLO
20 yıllık zaman içerisinde hiçbir konuda yeterli hazırlığın yapılmadığını 6 Şubat 2023 depremleriyle ortaya çıktığını kaydeden Talak, “Depremin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bölgede yıkımı bekleyen ağır hasarlı yapılar tehlike yaratmaya devam etmekte, kontrolsüz bir şekilde yürütülen enkaz kaldırma işlemleri çevreye ve insan sağlığına zarar vermekte, imar planlarının oluşturulması süreçleri aksamakta, barınma ve su gibi en temel gereksinimler bile karşılanamamaktadır. Deprem bölgesinde bazı geçici barınma alanlarının altyapı çalışmalarının tamamlanamadığı ve dolayısıyla pek çok konteynerin depolarda bekletildiği, binlerce yurttaşımızın hala çadırlarda yaşamak zorunda kaldığı, konteyner kentlerde belediye hizmetlerinde ciddi eksikliklerin yaşandığı ve ulaşım sorununun bu kentler için temel bir mesele haline geldiği gözlenmektedir” ifadelerini kullandı.

YETKİN MÜHENDİSLİK ŞART
Depremlerin önüne geçebilmek için kararlı ve istikrarlı bir siyasi irade ile kamunun ihtiyaç ve menfaatlerini gözeten, meselelere bütüncül ve bilimsel bakabilen politik bir anlayışa ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen Talak, “Afetlere hazırlık çalışmaları kaynak ve zaman gerektiren uzun soluklu çalışmalardır. Yani siyasi kadroların ihtiyaç duyduğu ve kendi dönemlerinde yapıp bitirebilecekleri gösterişli yapılar/faaliyetler olma özelliğine sahip değildir. Dolayısıyla gerek merkezi, gerekse yerel yöneticilerin esnetip gevşetemeyeceği yasal düzenlemeler yapılmalı, kaynakların doğru ve yerinde kullanımı için önlemler alınmalı, aksine davranışların hukuki ve cezai yaptırımları olmalıdır. Sağlıklı yapılaşma, nitelikli bilimsel-teknik kurallar, nitelikli eğitim, nitelikli mesleki hizmetler, nitelikli müteahhitlik ve nitelikli kamusal denetim ile mümkündür” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.