Dolar 32,6000
Euro 34,8429
Altın 2.494,51
BİST 9.535,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

‘Üstü bitti, demek sıra geldi toprağın altına’

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un, “İlgiyi artırmak bakımından belki bazı yerleri, ‘Burayı alın, yapın, ortaya çıkarın, işletin’ demek suretiyle kazı alanlarının özelleştirilebileceğini söylediğini belirterek, ‘Üstü bitti, demek sıra geldi toprağın altına’ diye konuştu

‘Üstü bitti, demek sıra geldi toprağın altına’
REKLAM ALANI
23 Ocak 2018 22:46

“ÜSTÜ BİTTİ SIRA ALTINDA”

Bu sözlerin, kontrolsüz bir alan ortaya çıkaracağını iddia eden Tufan Akcagöz, “Anadolu topraklarının bereketini, arkeolojik açıdan zenginliğini bilmeyen yoktur. Kültür Bakanı, bu durumu hiç hesaba katmadan, sanki babasının bağından üzüm bağışlar gibi pervasızca açıklama yapıyor. Sayın Bakan, ‘devletin 30 senede yaptığını özel sektör, üç dört yılda yapabilir’ demekle, bu işleri hiç bilmediğini ortaya koyduğu gibi, bilimsel olarak bu işe yıllarını vermiş bilim insanlarını da tahkir etmektedir. Bilimsel olarak, kendini bu işe vakfetmiş, hayatını bu işe vermiş bilim insanlarının emeğini görmezden gelmek, sanki ağır çalışılıyormuş havası yaratmak doğru değil.  Kültür Bakanı bu sözleri şayet boşuna söylemediyse, bu alandaki ulusal ve uluslararası mevzuata da uygun hareket etmek zorundadır. Anadolu toprakları bize ait olabilir ama kültür varlıkları evrensel bir kültür ürünüdür. Kazı ürünleri, arkeolojik ürünler, tüm insanlığın ortak değeridir. Bu iş, özel kurumlara devredilemez. “ dedi.

”HÜKÜMET, TOPRAĞIN ALTINA GÖZ DİKTİ”

 

Özelleştirme fikrinin ortaya atılmasının, kamuoyunda ciddi şüpheler uyandırdığını ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, “Millet olarak buna tepki göstermeliyiz. İktidara geldiklerinden bu güne kadar, kamuya ait ne varsa özelleştirme adı altında yandaş iş adamlarına veren hükümetin, Anadolu toprağının arkeolojik açıdan zenginliğini de rant kaynağı olarak görmesi pekala mümkündür. O nedenle, 2.Abdülhamid’in ‘Efes Antik Kenti’ ni, ‘altınlar bizim, gerisi sizin’ diyerek Almanlara vermesi gibi, bugün de bu anlayışla özelleştirme işine girersek, acaba hangi yandaş iş adamı cukkayı doğrultacak diye düşünmek, işten bile değildir. Kamuya ait olan, kamunundur. Birilerinin, şahsi kazancı için kurban edilemez. Bu  açıklamalar, bir kültür bakanına yakışmadığı gibi, şayet bilinçli olarak söylenmiş bir sözse, derhal bundan vazgeçilmelidir. Kültür varlıklarında gözü olanları heyecanlandıracak bu tarz yaklaşımlar, Anadolu gibi kültürler diyarına yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Bu toprakların ilk ev sahibi biz değiliz. Bizden önce de binlerce yıl geçmişi olan bu toprakların, dünya ortak mirası olarak kabul edilecek onlarca arkeolojik ürüne ev sahipliği yaptığı herkesin malumudur. Bu nedenle, Numan Kurtulmuş’un dili sürçmüş olabilir diye düşünüyorum. Bu kötülüğü, bu memlekete yapacaklarına ihtimal vermek istemiyorum.” diye sözlerini tamamladı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.