Dolar 32,5708
Euro 35,0052
Altın 2.461,81
BİST 9.884,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

‘Üvey evlat değiliz’

Samsun’un Bafra ilçesindeki tütün üreticileri devletten destek bekliyor

‘Üvey evlat değiliz’
REKLAM ALANI
27 Mayıs 2018 22:50

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, ziraat mühendisleri ile birlikte Çataltepe, Ortadurak, ve Müstecep Mahallelerinde tütün üreticilerini ziyaret etti. Tütün üreticilerinin sorunlarını dinleyen Tosuner traktörün direksiyonuna geçti, ziraat mühendisleri de tütün dikti. Ziyarette üreticiler tütün üretiminin baştan sona zorlu bir iş olduğunu ancak kazancın düşük olduğunu söylediler.

MALİYETLER ÇOK YÜKSEK

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ifade eden üretici Engin Çakmak, “Gübre fiyatları 110 lira, yevmiye 110 lira, mazotumuz neredeyse 6 lira olmuş. Buğdaya olduğu gibi tütüne de destek verilmesini istiyoruz” dedi.  Gübreye mazota çalıştıklarını söyleyen tütün üreticisi Ender İnan, “Devletin destek vermesini bekliyoruz. Fakat Tarım Bakanımız bunu tarım olarak görmüyor. Bizim de geçim kaynağımız bu. Devletimizin bunu bir tarım ürünü olarak görmesini istiyoruz” diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUN SU

Paşaköy Muhtarı Aytekin Kağıt, “Bölgemizde su olmadığından, kurak olduğundan tütünden başka bir şey ekemiyoruz. Buğday yapıyoruz ama sadece yemek için. Başka bir gelirimiz yok. Hayvancılık için uygun yer değil. Bu sene de mazot, gübre fiyatlarının artışından bayağı mağduruz” açıklamasında bulundu.  Müstecep Mahallesi’ndeki üretici Ömür Aykaç, “Biz günlüğümüzü hesaplamıyoruz. Günlüğümüzü hesaplarsak işin içinden hiç çıkılmıyor. Masrafa çalışıyoruz. Benim yerim hep kira, hep zarar. Ama köyde de ne yapacaksın bunu yapacaksın, başka yapacak iş yok. Artık bu işin içinden çıkmak zor” ifadelerini kullandı.

‘DESTEK İSTİYORUZ’

Muhteçep Mahallesi Muhtarı Kurt Ziya Sezgin ise, “Geçim kaynağımız tütün. Tütünden başka burada herhangi bir mahsul yapan çok az. Her türlü ürüne destek var ama tütüne destek yok. Şirketler köylüye para veriyor. Bu sene benim köyümden 50 bin, 60 bin, 70 bin liraya kadar para alan var. Bu parayı nasıl ödeyecekler? Tarlaların yarısı kurumuş. Biz mağduruz. Şu anda benim köyüm mazottan, gübreden mağdur. Gübreci 1 torba veresiye vermiyor, peşin para istiyor. Onun için devletten destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

DEVLET BİZİ ÜVEY EVLAT YERİNE KOYUYOR’

Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner de şunları söyledi: “Bafra’nın kırsalında 70 köyde tütünden geçiniliyor. Başka hiç bir gelirleri yok. Mazota destek denildi ama maalesef bugün 5 lira 70 kuruş pompa fiyatı var. Tütün üreticisi geçen sene 70 lira olan tütünün 18-46 dap gübresini bugün 110 liradan aldı. Bizim tek sıkıntımız üreticimizin bize baskısı ‘sorunlarımızı niye dile getirmiyorsunuz’ diye. ‘Biz bu kadar mağduruz, halimiz ne olacak’ diyorlar. Yevmiyeler olmuş 110 lira, gübre olmuş 110 lira, mazot olmuş 5.70. Bunu alamayanlar var. Devlet bizden istediğini biz veriyoruz ama devlet bizim istediğimizi vermiyor. Bizi üvey evlat yerine koyuyor. Eğer bu destekler verilmese kırsalda bir tane nüfus kalmayacak.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.