Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Verginizi geri alın!

İşçilerin kıdem tazminatları üzerinden kesilen tüm vergiler iade edilecek.

Verginizi geri alın!
REKLAM ALANI
14 Şubat 2019 18:54

Başvurular elektronik ortamdan da gerçekleştirilebilecek
Kıdem tazminatından alınan gelir vergisinin iadesiyle alakalı detayları belirleyen taslak ortaya çıktı. Buna taslağa göre, karşılıklı sözleşmeyle işinden çıkan işçiden kesilen bonus, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi adlar altında verilen ek tazminatlardan kesilen gelir vergisi geri ödenecek. İş sözleşmesi anlaşmalı feshedilen işçilere ödenen işe başlatmama tazminatları da vergi istisnası çerçevesinde yer alacak. Düzenlemeye müracaat edecek olanlar, dilekçelerini elden ya da posta yoluyla vergi dairesine verebileceği gibi İnteraktif Vergi Dairesi’nden de elektronik ortamda da verebilecek.
Taslak, 27 Mart 2018’den önce sözleşme ya da ikale sözleşmesi çerçevesinde verilen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında sağlanan ödemeler ve yardımlar üzerinden tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zaman aşımı süresi içerisinde vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri koşuluyla kesilen vergiler geri ödenecek.
İŞE BAŞLATMAMALAR DA KAPSAM İÇİNDE
Düzeltme zaman aşımı süresi içerisinde yapılmış olması koşuluyla maddenin yürürlüğe girdiği 30 Ocak 2019’dan önce gerçekleştirilen ve düzeltme ya da şikayet aşamasında bulunan düzeltme istekleri üzerine de iadeler gerçekleştirilecek. Arabuluculuk faaliyetinin ardından işçinin işe başlatılmamasıyla alakalı anlaşmaları halinde, iş sözleşmesi feshedilen işçilere, en çok sekiz aylık ücreti tutarında ödenen işe başlatmama tazminatları da istisna kapsamında yer alacak.
VAZGEÇENE MASRAF YOK
Zaman aşımı süresi içerisinde düzeltme için müracaat etmiş ve düzeltme isteği kabul edilmediği için dava açmış olan işçinin, henüz kesinleşmeyen davalarından feragat etmeleri durumunda da iade işlemleri gerçekleştirilecek, vazgeçilen davalarla alakalı yargılama gideri ve vekâlet ücretine hükmedilmeyecek.  Karşılıklı ikale sözleşmesinde ayrı görünmekle beraber, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, prim, ek ödeme ve izin ücreti gibi ödemelerin, ücret bordrosunda, “ikale tazminatı, ek ödeme, ek tazminat ve paket ödemesi” gibi tek ad altında yer aldığı hallerde buna isabet eden verginin iadesi verilecek. Ek tazminat niteliğinde olmayan ihbar tazminatı, mesai ücreti gibi ödemelerden kesilen vergi iadesi söz konusu değil.
ELEKTRONİK ORTAMDAN BAŞVURUN
İşçiler, dilekçelerini elden ya da postayla vergi dairesine verebileceği gibi İnteraktif Vergi Dairesiyle de elektronik ortam üzerinden verebilecek. İşverenler, işçi ve ilgili vergi dairesince talep edilen bilgi ve belgeleri, ivedi şekilde ibraz etmekle yükümlü.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.