Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

‘YALAN SÖYLÜYORLAR!..’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Asgari ücret bu ay itibariyle enflasyonun altında kalmıştır. Asgari ücretten alınan paranın tamamı erimiştir” dedi

‘YALAN SÖYLÜYORLAR!..’
REKLAM ALANI
3 Mart 2022 19:07

İYİ Parti Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuştu. Enflasyonun Şubat’ta yüzde 4,81 artarken yıllık bazda ise yüzde 54,44 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Usta, TÜFE rakamının bağımsız enflasyon araştırma gruplarınca yüzde 123.8 olarak tespit edildiğini söyledi.

JAPONYA’NIN YAŞADIĞININ 10 KATI
“Baskılanmış rakamlar bile bizi dünyada şampiyonluğa doğru götüren rakamlardır” diyen Usta, gıda enflasyonunun yüzde 64.5, ulaştırmanın yüzde 75.8 olarak gerçekleştiğine değindi. ÜFE tarafından en yüksek mal grubunda yüzde 214’lük artış olduğuna vurgu yapan Usta, “Bizim aylık rakamımız 4,8 geldi. Bu ne demek? Bitti öldü dedikleri Avrupa Birliği’nin yıllık ortalamasını biz aylık olarak yakalıyoruz. Bir çok ülkenin yıllığının 2-3 katı aylık rakamımız var. Avrupa’nın yıllık bazda yaşadığı enflasyonu biz aylık bazda yaşıyoruz. Japonya’nın yıllık bazda yaşadığı enflasyonun 10 katını aylık bazda yaşıyoruz “dedi.

‘GELECEK AY YÜZDE 60 ENFLASYON’
“İsmini bilmediğimiz ülkelerde bile enflasyon yüzde 2-3 arkadaşlar. Bunlar bu yalanı nasıl uyduruyorlar? Sanki bütün dünya enflasyonla yanıyormuş gibi bi r hava estiriyorlar. Ben bunu anlamıyorum” diyen Usta, gelişmemiş ya da gelişmiş ülkelerdeki enflasyon oranlarının her ne kadar artma trendinde de olsa Türkiye’ye göre düşük olduğunu ifade etti.

‘ASGARİ ÜCRET ERİDİ’
Yeni yılın ilk günlerinde asgari ücret ve emekli maaşlarındaki artışı hatırlatarak o dönemde “Bir şeyi artırmakla refah sağlayamazsınız. Enflasyonu düşüremezsiniz bu artışların anlamı kalmaz. Önemli olan alım gücünü artırmaktır” şeklinde ikazda bulunduklarını belirten Usta, “Bizim yaptığımız hesaplara göre asgari ücret bu ay itibari ile enflasyonun altındag1111 kalmıştır. Asgari ücretten alınan paranın tamamı erimiştir. Bundan sonra artık negatife çalışmaktadır. Asgari ücret eridiğine göre emekli maaşları da erimiş gitmiştir.” ifadelerini kullandı.

‘İNSANLAR TÜRK LİRASI’NDAN KAÇIYOR’
Özel tüketimde son çeyrekte yüzde 21.4’lük bir artış olduğunu kaydeden Usta, “Bu çok yüksek bir artış ve insanlar refah içinde olduğundan değil. Bu Türk Lirası’ndan kaçıştır. İnsanlar borçlanarak mal almak için uğraşıyor. Çünkü mal ve hizmetlerin fiyatları her gün artıyor. Hizmet biriktirilemediği için malı biriktirebilir, 1-2 ay sonraki ihtiyacını bugünden alma kaygısına düşmüştür. Bu Türk Lirası’ndan kaçıştır. Türkiye bunları 70’li 80’li yıllarda çok yaşadı. 28 yıl aradan sonra ilk kez 3 haneli enflasyonla tanıştık. Profesör Hakan Kara nüfusa da bakmış. Nüfusun yaklaşık yüzde 50’si bugün ilk kez Türkiye’de 3 haneli enflasyonu duydu. Dolayısıyla Türk Lirası’ndan kaçış bu. Bir an evvel mal alayım. Bu da malların değerini artırıyor, paranın değerini düşürüyor. Türkiye bu kısır döngünün içine zaten girmişti, bunu son açıklanan milli gelir verisi ve enflasyon rakamlarıyla gördük. Fiyatlama davranışları tamamen bozuldu. Bir fiyatlama yapılırken bir şeyi çapa olarak alırsınız. Şu anda hiçbir çapa yok.” açıklamasını yaptı.

‘EKONOMİ MODELİ ÇÖKTÜ’
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin, Türkiye’nin cari fazla vererek enflasyonla mücadele edeceğini söylediğini hatırlatan Usta, ihracat ve ithalat rakamlarını paylaşarak bu modelin çöktüğünün altını çizdi. Kriz dönemlerinde yaşanan sürecin iyi bir şeymiş gibi sunulmaya çalışıldığını kaydeden Usta, “Cehalet var mı, var. İktidar baştan aşağıya cahil. Kötü niyetten midir, o da var. Çünkü topluma çok kolay bir şekilde yalan söylüyorlar. Kötü niyetle cehalet birleşince yapacak bir şey kalmıyor” ifadesini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.