Dolar 32,5018
Euro 34,9199
Altın 2.437,90
BİST 9.716,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

‘Yalancı Bahar’ darbesi!

Tüm dünyayı etkisi altına almaya başlayan küresel ısınma, fındık üretiminin yoğun olarak gerçekleştiği Karadeniz bölgesinde de şiddetli olarak hissedilmeye başladı

‘Yalancı Bahar’ darbesi!
REKLAM ALANI
14 Ocak 2021 17:46

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, geçtiğimiz günlerde yayınladığı Aralık ayı Türkiye kuraklık haritasında, kuraklığın tüm Karadeniz bölgesinde çok sert bir biçimde yaşandığını gözler önüne seriyor. 3, 6, 9, 12 ve 24 aylık periyodlarda açıklanan Türkiye kuraklık haritasında, son 3 aya bakıldığında durumun vahameti, fındık üreticileri açısından iç karartıcı görünüyor.

ORTA VE BATI KARADENİZ’DE KURAKLIK
Son 3 ayda özellikle Orta ve Batı Karadeniz bölgelerinde yaşanan orta ve şiddetli kuraklık verilerinin yanı sıra, sıcak geçen kış mevsimi, şubat ve mart aylarında yaşanabilecek olası don olaylarının da habercisi olarak değerlendiriliyor. Don olaylarının yanı sıra ani hava değişiklerinden kaynaklı sel, hortum, fırtına ve rüzgar nedeniyle üreticilerin ürünlerinin tehlike altında olduğu belirtiliyor.

ÜRETİCİLER ÜRÜN SİGORTASI YAPTIRMALI
Konu ile ilgili bir açıklama yapan FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Turgay Çakmak, yaşanan iklim değişikliklerinin fındık için büyük bir tehlike arz ettiğini, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin üreticiler açısından iyi olmadığını belirtti. Çakmak, “Bu yıl sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. Soğuk geçmesi beklenen kış aylarında adeta yalancı bir bahar yaşıyoruz. Bu durum fındıkta püs ve olgunlaşmanın daha erken tarihte oluşmasına neden oluyor. Normalde Mart ayının ortalarında gerçekleşen doğum işlemi, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklıklar nedeniyle Mart ayı başına kayabilir. ŞayetMart ayında sıcaklıklar mevsim normallerine dönerse, fındıkta don riski oldukça yüksek. Bu nedenle üreticilerimiz devlet destekli bitkisel ürün sigortasını kesinlikle yaptırmalılar. Bu şekilde yaşanabilecek olası don tehlikesine karşı üreticilerimiz kendilerini güvence altına alabilirler” dedi.

FİSKOBİRLİK ORTAKLARINA ÖZEL İNDİRİM
Fiskobirlik Sigorta ve Aracılık Hizmetleri tarafından da yaptırılabilen devlet destekli bitkisel ürün sigortası için üreticilere kolaylık sağlandığının altını çizen Fiskobirlik Genel Müdürü Turgay Çakmak ayrıca, “Ortaklarımıza özel bir fiyatlandırma çalışması yaptık. Bitkisel ürün sigortasını Fiskobirlik aracılığı ile yaptıran ortaklarımıza, araç kaskosu işlemlerinde Fiskobirlik Sigorta ve Aracılık Hizmetleri tarafından yüzde 25’lik bir indirim sağlanmakta” diye konuştu.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.