Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

YENİDEN ‘YAŞAM’ BULUYOR!

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Sultan 2’nci Abdülhamid döneminde inşa edilen eski ruh ve sinir hastalıkları hastanesini Aile ve Yaşam Merkezi’ne dönüştürüyor

YENİDEN   ‘YAŞAM’   BULUYOR!
REKLAM ALANI
16 Ekim 2022 16:27

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Sultan 2. Abdülhamid döneminde inşa edilerek ‘Canik Hamidiye Hastanesi’ olarak hizmete açılan eski ruh ve sinir hastalıkları hastanesini restore ederek, Aile ve Yaşam Merkezi’ne dönüştüreceği projede çalışmalarını tamamladı.

GÖZ KAMAŞTIRAN KONSEPT
İlk kez görücüye çıkan projede 120 yıllık hastane binası ve yerleşkesi, yeni konseptiyle göz kamaştırıyor. Tarihi idare binasının da içinde bulunduğu hastane yerleşkesini Sağlık Bakanlığı’ndan protokolle devralan Samsun Büyükşehir Belediyesi, Aile ve Yaşam Merkezi projesi için harekete geçti. Projenin Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmasının ardından belediye konsept çalışması için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Subaşı Meydanı’nı tasarlayan mimarlık firmasına hazırlatılan projenin tasarımı tamamlanarak belediyeye teslim edildi. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan tarihi binanın dokusuna zarar verilmeden restore edilecek bina için belediye ihale hazırlıklarına başladı. Ardından ihaleyle restorasyonuna başlanacak tarihi bina, Aile ve Yaşam Merkezi’ne dönüşecek.

KADINLAR İÇİN MERKEZLER
SPOR KOMPLEKSİ, SALONLAR…
Konsepti, içeriği ve özellikleriyle Türkiye’ye örnek teşkil edecek Aile ve Yaşam Merkezi, 7’den 70’e herkese hitap edecek. Toplam kapalı inşaat alanı 11 bin 537 metrekare olan 3 ana kütleden oluşan yerleşkede, tek katlı kadın merkezi, aile danışma merkezi, kadın spor salonu yer alacak. Projede kadın merkezinin yanı sıra çocuk ve spor salonu yapıları, çocuk ve gençlik merkezleri, spor kompleksi, konferans, toplantı, sergi salonları, müzik ve sanat atölyeleri, bilim sınıfları, bilgisayar ve eğitim derslikleri, kütüphane, misafirhane, tanıtım merkezi, zeka gelişim, bireysel çalışma, ticari ve gezinti alanları bulunacak.
Robotik kodlamadan masala, dramadan tiyatroya kadar sanatın her alanında eğitim görebilme imkanına kavuşacak vatandaşlar için sinema ve butik otel de yapılacak. Birbirine şeffaf cam tüplerle bağlanan kütleler arasında iç bahçeler ile yeşil alanlar tasarlayan Büyükşehir Belediyesi, 91’i kapalı olmak üzere 121 araç kapasiteli otopark da inşa edecek. Geniş alana sahip tarihi yerleşimdeki mevcut ağaçları koruyacak belediye, peyzaj düzenlemelerini arazideki koruluk alana dokunmadan yapacak.

TARİHİ DEĞERE SAHİP ÇIKIMIYOR
Projeyle ilgili açıklama yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kadın ve Aile Yaşam Merkezi’nin konseptiyle Türkiye’de ilk olacağını söyledi. Restorasyon çalışmaları için ihale hazırlığı yaptıklarını ifade eden Başkan Demir, “120 yıllık maziye sahip Canik Hamidiye Hastanesi için çok güzel ve özel bir proje hazırladık. Alandaki tarihi değerimiz olan tescilli binayı restore edip koruyarak aile ve yaşam merkezine dönüştürüyoruz. 28 dönümlük alanı çevreleyen duvarları kaldırıp, alanı çocuklarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın ve yaşlılarımızın rahat nefes alacakları, hoş vakit geçirecekleri yaşam alanına çeviriyoruz. Yemyeşil alanda mahalle kültürünü, sevgiyi, saygıyı, dostluğu orada yaşatacağız. Yapımı tamamlandığında hem geleneksel mahalle kültürü yeniden oluşup yaygınlaşacak hem de çocuk, genç ve yaşlılar keyif alacakları bir ortama kavuşacak. 7’den 70’e tüm halkımız, tarihi mirası koruyarak sosyal ve kültürel amaçlı faaliyetlerden en üst seviyede istifade edip, gelecek kuşaklara aktaracak” ifadelerini kullandı.

İSMİ 5 KEZ DEĞİŞEN HASTANE
1902 yılında faaliyete girdikten 6 yıl sonra Canik Gureba, 1924 yılında ise Samsun Millet Hastanesi ismini alan tarihi yerleşke, 1954 yılında Sağlık Bakanlığına devredilerek Samsun Devlet Hastanesi olarak kullanılmıştı. 1970 yılında hastanenin taşınmasıyla yerleşke, kısa bir boşluğun ardından Karadeniz Bölgesi Ruh ve Sinir Hastanesi adıyla yeniden hizmet vermeye başlamıştı. 1980 yılında Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi olmuş, 2007 yılında çıkan yangında büyük hasar görmüştü. Hastanenin yeni hizmet binasına taşınmasıyla da tarihi bina ve yerleşkesi atıl duruma düşmüştü.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.