Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

YGS’ye gireceklere tavsiyeler!

YGS’ye gireceklere tavsiyelerde bulunan uzmanlar, adayların özellikle sınava aç girmemelerini dile getirdi. Sınav esnasında anlık stres ve sınav günü beslenme konusuna da değinen uzmanlar, YGS’ye gireceklere önemli tavsiyelerde bulundu. İşte, sınava saatler kala ders çalışmanın yarar ve zarar değerlendirmesinin de yer aldığı YGS’ye gireceklere tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler

YGS’ye gireceklere tavsiyeler!
REKLAM ALANI
10 Mart 2017 20:34

12 Mart’a saatler kala YGS’ye gireceklere tavsiyelerde bulunan uzmanlar, bu zaman diliminde yapılması ve yapılmaması gerekenlere değindi. İşte, YGS’ye gireceklere tavsiyeler ve sınava saatler kala öğrencilerin beslenme ve çalışma sistemi hakkında detaylar…

 

Artık adayların sınav başlamadan 15 dakika önce gireceği binada olması gerekiyor. 10.00’da başlayacak sınav için 9.45’te okulda bulunmalısınız. Geç kalan adaylar içeri alınmayacak. Sınava vaktinde gitmek ilk adım. Ancak binaya girerken, üzerinizde takı, cüzdan, saat, cep telefonu gibi araçların olmaması şart. ÖSYM’nin paylaştığı verilere göre, 2016’da yapılan tüm sınavlarda toplam 5 bin 566 adayın sınavı çeşitli nedenlerle geçersiz sayıldı. 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) ise 517 adayın sınavı iptal edildi. Örneğin, 2016 YGS’de üzerinde cep telefonu bulunan 21 kişinin sınavı geçersiz kabul edildi. Salonda da uymanız gereken bazı kurallar bulunuyor. Tabii ki bunların en başında kopya çekmemek geliyor. Geçen yıl beş kişinin sınavı bu yüzden iptal edildi. Ancak kural ihlali bununla sınırlı değil. Aman dikkat, merakınıza yenik düşmeyin, gözetmenlerin “Sınav başladı, kitapçıkları açabilirsiniz” uyarısını bekleyin. Çünkü ‘sınav öncesi okuma’ ihlalinden 2016 YGS’de dört adayın sınavı geçersiz sayıldı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTI

ÖSYM tarafından geçen yılın ocak-haziran döneminde gerçekleştirilen sınavlarda, güvenlik uygulamaları kapsamında kullanılan kamera sayısı bir önceki yıla oranla yaklaşık iki kat artarak, 251 bin 607’ye ulaştı.

UZUN SORU ZOR DEMEK DEĞİL

Uzmanlar sınav anında dikkat edilmesi gerekenler konusunda adayları uyarıyor. Önerileri ise şöyle:

– Kitapçığa göz atın. Bu size vakit kaybettirmeyeceği gibi kitapçığa hakim olmanızı ve heyecanınızın azalmasını da sağlar. Muhtemel değişiklikleri görmenize ve kitapçıkta eksik sayfa, baskı hatası gibi şeyler varsa en baştan düzeltmenize yardımcı olur.

– Soruları yanıtlamaya en iyi bildiğiniz bölümden başlayın. Böylece sınava başlarken biraz daha rahat hissedebilirsiniz.

– Çözemeyeceğiniz soruların da olabileceğini unutmayın ve onlarla karşılaştığınızda güvensizlik duygusuna kapılmadan bir sonrakine geçin.

– Hiçbir fikriniz yoksa cevap vermeyin.

– Soruları çok iyi okuyun. Tüm yanıtları gözden geçirin. “Bu soru çok uzun, yapamam” diye okumamazlık etmeyin. Uzun sorulardan korkmayın çünkü bunlar iyi açıklanmıştır; ‘Uzun soru’”, “zor” demek değil.

SEÇENEKLERİ OKUMADAN İŞARETLEMEYİN

– Aynı test grubu içinde, zor ve kolay soruların aynı puan değerinde olduğunu hatırlayıp, sorularla inatlaşmayın.

– Deneme sınavlarında izlediğiniz test sırasını değiştirme riskine kesinlikle girmeyin.

– Sınav aynı zamanda bilgiyi kullanma hızınızı ölçer. Zamana karşı yarıştığınızı da unutmayın ve onu iyi kullanın.

– Bir soruda belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamazsanız bırakın.

– Cevabınızı değiştirdiğinizde önceki işaretinizi iyi silin. Optik okuyucu iyi silinmemiş cevabı da okuyabilir.

– Bütün seçenekleri görmeden doğru yanıtı işaretlemeyin.

– Dikkatiniz dağıldığı anda her şeyi bırakıp derin nefesle rahatlayın.

– Sınavdan erken çıkmayın, sürenizi sonuna kadar kullanın.

– Adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde salonu terk etmesinin, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmek dâhil, salon dışına çıkmasının yasak olduğunu hatırlayın.

PUAN TÜRÜ DEĞİŞEN BÖLÜMLERE DİKKAT

Üniversiteye giriş maratonu 12 Mart’ta yapılacak YGS ile başlıyor. Bu yıl da birtakım önemli değişiklikler var. Çünkü YGS puanıyla öğrenci alan birçok bölümün puan türü değişti. Adayların bu alanlara dikkat etmesi gerekiyor. Bir sınava gireceğini düşünen adayın artık üç sınava katılması gerekebilir.

Üniversiteye girişin ilk adımı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 12 Mart’ta yapılacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’nde (ÖSYS) bu yıl da önemli değişiklikler yaşandı. Özellikle YGS’yi ilgilendiren bu yenilikleri hatırlamanızda yarar var. Çünkü hedeflediğiniz alanın puan türü değişmiş olabilir, farklı sınavlara girmeniz ya da farklı alanlardaki sorulara ağırlık vermeniz gerekebilir. YGS puanıyla öğrenci alan 14 bölümün puan türü değişti. Bu bölümler de artık Lisans Yerleştirme Sınavları’yla (LYS) yani TS, TM, MF puan türüyle öğrenci alacak. Bunlar arasında dikkat çekenler öğretmenlik alanları oldu. Bu bölüme getirilen 240 bin başarı sırası barajı kararıyla birlikte bazı öğretmenlik alanlarının puan türünde de değişiklik yapıldı. Bunlar bilgisayar ve öğretim teknolojileri, beden eğitimi ve spor, kimya, okul öncesi ile özel eğitim öğretmenliği. Örneğin, YGS-2’yle öğrenci alan kimya öğretmenliği artık MF-3 ile kabul edecek. Eskiden sadece YGS’ye girmek yeterliyken yapılan değişiklikle adaylar üç sınava katılmak zorunda. Yani bu bölümü seçmek isteyenler YGS’de 180 barajını geçerek LYS-1 (Matematik) ve LYS-2’ye de (Fen Bilimleri) girmeleri gerekecek.

İLAHİYATA EK PUAN YOK

Yeniliklerden biri de ilahiyat fakültelerinin artık YGS ile değil, LYS’yle öğrenci alacak olması. Eskiden YGS-5 puan türüyle alan ilahiyat artık TS-1 ile öğrenci kabul edecek. Bu durumda imam hatip mezunları ilahiyat tercih ettiğinde ek puan alamayacak. Çünkü daha önce yapılan düzenlemeye göre ek puan ön lisans programlarıyla sınırlandırıldı. Bu yüzden imam hatip mezunları, ilahiyat lisans programlarını tercih ederse avantajlı olamayacak.

SINAVSIZ GEÇİŞ KALKTI

Mesleki ve teknik lise mezunları artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapamayacak. Bu değişiklik geçen yıl gündeme geldi ancak bu kurumlardan 2016’da mezun olan 70 bin aday, mağduriyet yaşamaması için uygulamadan muaf tutulmuştu. 2017’den itibaren meslek lisesi öğrencileri sınavsız geçiş yapamayacak. Onun yerine ek puan geldi. YÖK, meslek lisesi mezunlarının üniversitelerin aynı alandaki ön lisans programlarına yerleştirilmelerinde, merkezi sınavlardan aldıkları puanlara ilave edilecek ‘ek puan’ katsayısını 0.06 olarak belirledi.

AÇIKÖĞRETİM LİSANSTA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Açıköğretim fakültelerindeki lisans programları artık YGS’yle değil, LYS ile öğrenci alacak. ÖSYM’nin “Açıköğretim ön lisans/lisans programlarına da puan türü konulmuş olup, puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynıdır” açıklamasının ardından, dört yıllık açıköğretim bölümlerini tercih edecek adayların işi biraz daha zorlaştı. Daha önce bu bölümlere sadece YGS ile öğrenci alınıyordu. Artık LYS’deki Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ya da Türkçe-Sosyal (TS) puanlarıyla girilebilecek. Bu bölümleri seçebilmek için önce YGS’de 180 puan barajının geçilmesi, LYS’de de barajın üstüne çıkılması gerekiyor.

İPTAL EDİLEN SORU DEĞERLENDİRME DIŞI

Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre, ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda iptal edilen sorular  artık değerlendirme dışı bırakılacak ve eskisi gibitüm adaylar tarafından doğru cevaplanmış olarak kabul edilmeyecek. Eski haliyle, bir sınavda iptal edilen soru varsa herkesçe doğru yapılmış sayılıyordu. Artık iptaline karar verilen soru değerlendirmeye girmeyecek. Örneğin YGS Türkçe testinde 40 sorudan 1’inin iptali halinde sınav 39 soru üzerinden değerlendirilecek. Uzmanlara göre uygulama diğer soruların her birinin katsayı değerinde az da olsa artışa yol açacak.

BU YANLIŞLARI YAPMAYIN

Matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji derslerini çoğu öğrenci zor buluyor. Ama aslında bunların sorularını çözebilmenin yolu konuları sırasıyla öğrenmek ve ona göre çalışmaktan geçiyor. Çünkü sayısal derslerde konular birbirini takip ediyor. Bir konuyu öğrenmeden diğerine geçmek sıkıntı yaratabiliyor. Soruları hızlı, anlamadan ve üstün körü okuyup çözmeye çalışmak hata yaptırabiliyor. Türkçe, tarih, coğrafya ve felsefe grubu derslerinde en çok hata anlam sorularında yapılıyor. Bir soruda grafik veya tablo varsa bilgileri okumadan çözmeye çalışmayın. Soruların yöneltme cümlelerinin başını dikkatle okurken sonunu kendiniz tamamlamayın, ne istediğine odaklanın.

SINAVA AÇ GİRMEYİN

Öncelikle, hiçbir besinin sınav başarısında mucize yaratmayacağını bilmemiz gerekiyor. Mucize besin yok. Ancak sınav öncesinde veya sırasında aç olmak performansı olumsuz etkiliyor. Sınav, stres ve heyecanla birlikte yaşanıyor. Bu nedenle adrenalin salınımı ve enerji tüketimi artıyor. Ancak diğer taraftan sınav süresince enerji gerekiyor. Bunu sağlamanın en sağlıklı yolu sınav sabahı mutlaka yeteri kadar enerji içeren, kuvvetli ve tok tutacak besinlerin tüketildiği kahvaltı yapmak. En az iki dilim tam buğday ekmeği, süt, taze meyve suyu, yumurta, peynir, az tuzlu zeytin, domates ve salatalık tüketilebilir. Bal, pekmez-tahin de. Reçel çeşitlerini tercih etmeyin. Özellikle sınav sırasında basit şekerden uzak durun, bunun yerine enerji kaynağı olarak üzüm, incir gibi kuru meyve yiyin. Basit şeker tüketimiyle kan şekerinin kısa zamanda çok yükselmesi insülin salgılanmasını tetikliyor ve gerçekleşen insülin salınımıyla kan şekeri çok düşüyor. Buna ait bulgu ve belirtiler ortaya çıkıyor ki, bunlar sınavda dikkat ve performansı çok olumsuz etkiliyor.

KENDİNİZE GÜVENİN

Her zaman olduğu gibi sınav öncesindeki günlerde de dengeli ve yeterli beslenme önemli. Protein kaynağı olarak kırmızı ve beyaz et gibi yumurta da tüketilebilir. Basit şeker yerine kompleks karbonhidratlar tercih edin. Örneğin mısır, makarna, patates, tam tahıllı ekmek tüketin. Tatlı olarak da sütlü tatlılar yenilebilir. Ama en önemli konu öğrencinin kendisine güvenmesi. Başarı mucize olarak değil emeğin, inancın ve çabanın doğal sonucu olarak yaşanıyor.

AİLELER OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM VARMIŞ GİBİ DAVRANMAYIN

– Sınavdan önce olağanüstü bir durum varmış gibi davranmayın.

– YGS öncesi onları kaygılandıracak şeyler söylemeyin. Kaygılarını sizinle paylaşmalarına izin verin.

– Çocuğunuzu, kardeşleriyle ya da başkalarıyla kıyaslamayın. Çabalarını takdir edin.

– Onlarla konuşurken ses tonunuza ve kelimelerinize özen gösterin.

– Ona sağladıklarınızı psikolojik baskı unsuru yapmayın. “O kadar özel ders aldın” gibi sözler söylemeyin.

– Motivasyonunu düşürecek ve kaygısını artıracak kişilerle iletişimi konusunda dikkatli olun.

– Üniversite sınavları ve tercihleri hakkında siz de teknik bilgiler edinin.

– Evdeki olumsuz hava kaygılarının artmasına neden olabilir, kendilerinden kaynaklandığı hissine kapılabilirler. O yüzden YGS öncesi gerginlik oluşturacak davranışlardan uzak durun.

– İstekleriyle ilgili baskı oluşturmayın. Örneğin, arkadaşlarıyla görüşmek istiyorsa, engel olmayın.

– “Sınav var, çok fazla yeme”, “Yarın YGS var, erken uyu” gibi aslında sizin yardımcı olmak için söylediğiniz sözler kaygılarını arttırabilir. Bunlardan kaçının.

20 net çözen 150’yi 32 çözen 180’i geçiyor

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için geri sayım başladı. 12 Mart’ta yapılacak sınava beş gün kalmışken, adayların kafası, çalışmaya devam edip etmeme konusunda karışık. Son hafta nasıl bir çalışma temposu tutturulması gerekiyor? YGS’de 150 barajını geçebilmek için kaç net yapılmalı? Sınav kaygısıyla baş etmenin yolları neler? İki milyondan fazla adayın heyecanla beklediği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi yapılacakları, değişiklikleri, dikkat edilmesi gerekenleri ve daha fazlasını derledik.

İki milyon 265 bin 902 adayın iyi bir üniversiteye girmek için katıldığı bir Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) zamanı daha geldi çattı. Şu günlerde ‘sınavın geldiğini müjdeleyen’ İstanbul Üniversitesi’nin devasa kapısını haber kanallarında, gazetelerde sıklıkla göreceksiniz. Üniversiteye giriş için ilk adım, 12 Mart Pazar günü yapılacak YGS ile atılacak. Son haftaya girilmişken adayların kafasındaki en önemli soru işareti, çalışmaya devam edip etmeme konusunda oluyor. Uzmanlara göre bunun yanıtı adayın temposuna, kişiliğine göre farklılık gösterse de, bu süreçte özellikle deneme sınavı çözmek hem tekrar yapmayı sağlayarak öğrenilenleri pekiştirdiği için, hem de zaman kullanımını gösterdiği için çok yararlı.

BARAJLARI GEÇMEK İÇİN NE KADAR NET YAPMALISINIZ?
YGS’de altı farklı puan türü var. Puanınızın hesaplanması için matematik, Türkçe, fen ve sosyalden yani 4 testin en az ikisinden yarımşar net yapmanız gerekiyor. Yarım neti yapabilmek için de bir testten 1 doğru soru ya da 1 doğru iki yanlış da yapmanız yeterli. YGS’nin altı puan türü, farklı testlerin netlerine göre hesaplandığı için ortak bir “Şu kadar net bu kadar puan getiriyor” gibi açıklama yapılamıyor. Ancak tüm YGS puan türünden 150 barajını geçmek için her testten en az 5 net yapmanız gerekiyor. 150 barajını geçince, açıköğretim ve ön lisans bölümlerinden tercih yapma hakkınız doğmuş olacak. Her testten soru yanıtlamasanız da belli puan türünde barajı geçebilirsiniz. Örneğin matematikten 10, fenden 5 ya da Türkçe’den 8, sosyalden 7 yani toplamda 15 netle belli puan türünde 150 barajını aşabilirsiniz.

Tüm YGS puan türlerinden 180’i geçmek için de her testten 8 net yapmanız gerekiyor. Öte yandan Türkçe’den 12, sosyalden 10 net, yani toplam 22 netle de belli puan türünde 180 barajını geçmek de mümkün. 180’i geçince de LYS’ye girmeye hak kazanıyorsunuz.

 

GİRİŞ BELGENİZİ ÖNCEDEN HAZIRLAYIN
Sınava gitmeden önce kimliğinizi, sınav giriş belgenizi mutlaka hazırlayın. Giriş belgeniz ya da kimliğiniz olmadan sınava giremezsiniz. Kalem, silgi, peçete ÖSYM tarafından verilecek.

YGS’ye girerken yanınızda şeffaf şişede su götürebiliyorsunuz. Suyunuzun olmasında fayda var. Sınav sabahı unutmamak için önceden hazır bulundurun.

Bir gün önce sağlığınızı bozabilecek besinlerden uzak durmaya özen gösterin. Her ihtimale karşı temizliğinden emin olmadığınız, bilmediğiniz yerlerden yiyecekler tüketmeyin.

Sınav sabahı kahvaltıya da dikkat edin. Uzmanlar sınava girmeden önce mutlaka kahvaltı yapılması gerektiği görüşünde. Hafif şeyler tüketin.

Sınav merkezine girerken, üzerinizde takı, cüzdan, saat, cep telefonu olmasın. Bunların salona alınması yasak. Bu nedenle sınavı iptal edilen adaylar olabiliyor. Dalgınlıkla yanınıza aldıysanız, salona girmeden önce çıkartın, size eşlik eden ailenize ya da arkadaşlarınıza verin.

Son gün sizi yorabilecek faaliyetlerden kaçının.

Sizi strese sokabilecek insanlarla konuşmamaya özen gösterin.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.