Dolar 32,5174
Euro 34,9344
Altın 2.435,08
BİST 9.794,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

1 Mayıs’tan itibaren başlıyor

Türkiye’de Almanya, İspanya, İsveç, Estonya başta olmak üzere Avrupa’da etkin bir şekilde kullanılan görüntülü görüşme ile uzaktan kimlik tespiti yöntemi sıkı güvenlik önlemleri ile devreye giriyor

1 Mayıs’tan itibaren başlıyor
REKLAM ALANI
14 Nisan 2021 18:23

Bankalar dijital bankacılığa uyum programlarını 30 Nisan’a kadar Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) gönderecek. İşlemlerin türü ve tutarına göre ilave güvenlik, kontrol yöntemleri uygulanacak.

YÖNETMELİK MAYIS AYINDA DEVREDE
Uzaktan müşteri kabulü bankacılık sektörünün geleceğinde mihenk taşı olacak. Türkiye’de dijital olarak uzaktan kimlik tespiti yapılmasının önü geçen yıl Bankacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle açıldı. Bankalar ve müşterileri arasındaki ilişkilerin, uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak gerçekleştirilebilmesi ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkân veren yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmelerle düzenlenmesinin önü açıldı.24 Şubat 2021 tarihli suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yönetmelikte gerçek kişilerde uzaktan kimlik tespiti yapılabilmesine ilişkin hükümler yer aldı. Söz konusu yönetmelik hükümleri 1 Mayıs 2021’de yürürlüğe girecek.

AYRINTILI ÇALIŞMA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ilişkin yönetmeliği geçen hafta yürürlüğe girdi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da uzaktan kimlik tespiti, elektronik ortamda sözleşmelerin kurulması, üçüncü tarafa güven kapsamındaki uygulamalara ilişkin ayrıntılı bir çalışma yaptı.

UZAKTAN KİMLİK TESPİTİ
BDDK yönetmeliğiyle beraber MASAK ve alt düzenlemelerine ilişkin yükümlülükler saklı kalmak kaydıyla bankaların görüntülü görüşme yöntemi ile kimlik doğrulamasına ve elektronik ortamda sözleşme kurmasına izin veriliyor. Uzaktan kimlik tespiti sürecinde tüm adımlar denetlenebilir şekilde kayıt altına alınacak. Uzaktan kimlik tespiti yapılan kişiler özel risk profilinde izlenecek.

Onay aşamasında riskli bir işlemin tespiti halinde ilgili işlemin farklı bir müşteri temsilcisine gönderilerek değerlendirilecek. Bankalar uzaktan kimlik tespiti sürecindeki işlemlerde yüksek güvenlik tedbirleri alırken, müşteri temsilcileri özel eğitimden geçirilecek.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.