Dolar 32,2604
Euro 34,7018
Altın 2.400,68
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

2 bin iş adamı harekete geçti!

Cumhurbaşkanının kenevir üretimiyle alakalı “Birilerinin bu işi başlatması lazımdı” sözlerinin ardından Samsun ve üretim izni verilen diğer illerden 2 bin iş adamı Kendir Enstitüsü’nü telefon yağmuruna tuttu

2 bin iş adamı harekete geçti!
REKLAM ALANI
13 Ocak 2019 17:33

30 Aralık’ta Rusya’nın dahi üretimi için yasa çıkarttığı yıllık 5 milyar doları aşan ticareti olan endüstriyel kenevir tarımı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yaptığı açıklama sonrasında Samsunlu ve izin verilen diğer illerden binlerce yatırımcı üretim için harekete geçti.
Erdoğan,  “Anacığım evde file dokurdu. File ile alışveriş yapar gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zamanlar bunlar kenevirden yapılırdı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Keneviri ithal ediyoruz. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda bunun çalışmasını yapıyoruz” ifadelerinde bulunmuştu.

Uyuşturucu etken maddesi içermeyen kenevir üretilmesi için Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi çatısı altında oluşturulan Kendir (Kenevir) Enstitüsü Başkanı Erdem Ulaş’a Samsunlu iş adamlarından ve diğer illerdeki iş adamlarından telefon ve mesaj yağdı. 2 bine yakın kişinin aradığı veya mesaj attığı enstitü, talebe yetişemiyor. Ulaş, “Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından, TBMM’de komisyon üyelerine bilgi verdim. Tüm siyasi partiler projeyi destekliyor. Bazı vekillerimiz kenevirin sadece uyuşturucu ile ilgili olduğunu düşünüyor. Ama bu yanlış algıyı kırmaya başladık. Kenevirden esrar üretmek için THC maddesinin olması gerekiyor. Bunun olmadığı kenevir cinsleri var. Proje tam olarak memleket meselesi niteliğinde” dedi.

SAMSUNLU ÇİFTÇİYE TEŞVİK YOLDA
Üretim maaliyeti bakımından oldukça külfetli olan kenevir bitkisi, çifçilerin belini büküyor. Bu nedenle üretiminde ciddi düşüş yaşanan kenevir üretiminde artık devlet teşviği verilecek. Samsunlu çiftçilerin de 1 Ocak – 1 Nisan arasında Tarım Bakanlığı’ndan ilgili izinleri alması sonrası yararlanabileceği Kenevir teşviği için detaylar belli oldu. Cumhurbaşkanının ‘üretimi arttırılacak’ sözleri üzerine çifçiye üretiminde büyük destek verilecek, üretim arttırılacak.

İŞ ADAMLARI HAREKETE GEÇTİ
Samsun’da ve diğer illerde çalışmalar yürüten iş adamları kenevir üretimi için teşvik almak amaçlı enstitüye ve bakanlığa başvurularda bulunuyor.

KENEVİR NERELERDE KULLANILMAKTA?
Kenevir yağı, mükemmel ve eşsiz yağ asitlerine sahip.
– İyi kurutulmuş kenevir tohumlarından soğuk sıkımla elde edilen yağ çok kıymetli.
– Kenevir yağının yapısında, Omega-3 ve Omega- 6 gibi esansiyel yağ asitleri mükemmel bir denge içerisinde.
– Çelikten 10 kat sağlam.
– Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretiyor.
– Bir dönümünden, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar.
– Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevirse dört ayda.
– Kenevirler 8 kez kâğıda dönüştürülebilir, ağaç 3 kere.
– Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır.
– Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuza üretilebilir.
– Kenevirin kullanıldığı sektörler: İlaç, kâğıt, bio yakıt, kumaş, otomotiv, petrol ve petrokimya, kozmetik ve sabun yapımı.
– AIDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini, ayrıca ağrıyı azaltmada kullanılıyor.
– Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

TIP ÜRÜNÜ OLARAK KULLANIMI İLK HEDEF
İlk etapta Tamamlayıcı tıp ürünü olarak kullanılması amaçlanan üretim için teşvik detayları belli oldu, iş adamları ve yararlanmak isteyenler harekete geçti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.