Dolar 32,3520
Euro 35,1292
Altın 2.301,73
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

’20 YILDIR NEREDEYDİNİZ?..’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen başörtüsü teklifi için verdikleri önergeye destek istedi

’20 YILDIR NEREDEYDİNİZ?..’
REKLAM ALANI
19 Ocak 2023 22:21

İYİ Parti Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Başörtüsü ile ilgili getirdiğiniz teklife, başını örten ve örtmeyen kadınlara tam bir güvence getirecek olan önerimizle destek veriyoruz. 24. maddeye ilişkin önergemize tavrınız sizin için samimiyet testi olacaktır. 41. maddeyle ilgili olarak da bir değişikliği gerektirecek toplumsal bir talep veya anayasal bir boşluk görmemekteyiz” dedi.

https://www.yenigundehaber.com/wp-content/uploads/2023/01/7cf168d3-4dc0-42eb-acb1-2ff4a93ec675.jpg

‘ELİNİZİ TUTAN MI VARDI?’
AK Parti, MHP, BBP ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un desteğiyle TBMM’ye sunulan ve Anayasa’da değişiklik öngören 3 maddelik başörtüsü teklifi Anayasa Komisyonu’nda görüşülüyor. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, AK Parti’nin 20 yıldır neden daha önce başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği yapmadığını sorarak, şunları belirtti:

“Başörtüsü meselesi esasında kapanmış bir yaradır. İnancı doğrultusunda hür bir şekilde yaşamak evrensel olarak bireyin en önemli hakkıdır. Yürürlükte olan mevzuat da esasında bunun için yeterlidir. Ne yasal ne de anayasal düzenlemeye ihtiyaç yoktur. Bu iş çözüldü mü diye sorulduğunda iktidar mensupları ‘Evet, çözüldü’ diyorlar. Yasal bir eksiklik, uygulamada bir boşluk var mı diye sorulduğunda, ‘Hayır hiçbir sıkıntı yok, bu iş çözüldü’ deniyor. Peki o zaman size soruyorum. Madem anayasada değişiklik ihtiyacı vardı, 20 yıldır siz neredeydiniz. Halen çözülmemiş bir durum vardı, 2010’daki anayasa referandumunda bu değişikliği neden yapmadınız? Elinizi tutan mı oldu, aklınıza mı gelmedi? 2017’de bir kez daha anayasa referandumu yaptınız, peki o gün neredeydiniz? Bu değişikliği o zaman neden yapmadınız? Memleketin bu kadar ağır sorunları varken, milletimiz bin bir dertle boğuşurken esasında var olmayan bu mesele geldi siyasetin gündemini kapladı.”

'20 YILDIR NEREDEYDİNİZ?..'

KORKUDAN DEĞİL TOPLUMSAL İHTİYAÇTAN
“Anayasa ise anayasa, mutabakatsa mutabakat. Biz varız” diyen Usta, kadınların helal haklarının yeniden tartışmaya açılmaması için İYİ Parti’nin kendi teklifini açıkladı. Usta, teklife ilişkin şunları söyledi:

“Bizim hazırladığımız öneride, kadınların başını örtme ya da örtmeme özgürlüğü ve giyim tercihleri anayasal güvence altına alınmaktadır. Başörtüsü üzerinden kadınların hiçbir baskı ya da dayatmayla karşılaşmamaları sağlanmaktadır. Ayrıca 24. Maddenin son cümlesinde yaptığımız değişiklikle, yapılan görevin gerektirdiği şekilde giyinme konusundaki tereddütler giderilmektedir. Toplumda sağlık, askerlik, hosteslik, polislik, adalet gibi belli hizmetler için öngörülen kıyafetlerle ilgili olarak da başörtüsü tercihiyle ilgili bir engelleme olmaksızın sıkıntı yaşanmaması sağlanmaktadır. Toplumsal konsensusun bir ifadesi olan anayasa değişikliklerinin en yüksek seviyede uzlaşma ile gerçekleştirilmesi, korkudan değil toplumsal bir ihtiyaçtan kaynaklanması gereklidir.”

NEFRET SÖYLEMİ VE AYRIMCILIK OLUŞMASIN
Toplumda nefret söylemi ve ayrımcılık yaratacak, algı yaratacak her türlü eylem ve söylemden uzak durulmalıdır.Teklifin genel gerekçe ve maddenin gerekçesinde yer alan, aile ve evlilik kurumunun her türlü tehlike, tehdit ve sapkın akımlardan güçlü şekilde korunmasının, teklifle öngörülen düzenleme ile sağlanmasının mümkün olmayacağı açıktır. Teklifte geçen ‘sapkınlık’ gibi ifadeler objektif değildir, muğlaktır, uygulamada keyfiliğe yol açacak mahiyettedir. Toplumdan bu düzenleme ile ilgili bir talebin, ya da uygulamada yaşanan sıkıntının varlığından söz etmemiz mümkün değildir.

EN GENİŞ KAPSAMIYLA TOPLUMSAL UZLAŞMA
Özetle; başörtüsü ile ilgili getirdiğiniz teklife, başını örten ve örtmeyen kadınlara tam bir güvence getirecek olan önerimizle destek veriyoruz. 24. maddeye ilişkin önergemize tavrınız sizin için samimiyet testi olacaktır. 41. maddeyle ilgili olarak da bir değişikliği gerektirecek toplumsal bir talep veya anayasal bir boşluk görmemekteyiz. Anayasanın 24. ve 41. maddeleri birbirinden tamamen ayrı hususlardır. Birlikte değerlendirilmesinin bir anlamı ve gereği yoktur. Konunun ortaya çıkışı da başörtüsüyle olmuştur ve bununla da sınırlıdır. Toplumsal uzlaşmanın en geniş kapsamıyla oluşması amaçlanmalıdır.”

Nisanur ÖZYURT

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.