Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

2019 SAMSUN

2019 SAMSUN
REKLAM ALANI
1 Ocak 2020 14:48 | Son Güncellenme: 1 Ocak 2020 14:55

Tüm Türkiye yeni yılın heyecanı içerisindeyken 2019 yılında Türkiye’de ve Samsun’da çok önemli gelişmeler ve toplumsal olaylar yaşandı. Bu haberlerin bir kısmı yüzümüzü güldürürken, bir kısmı da hüzne boğdu. Acısıyla tatlısıyla koca bir yılı Samsunlular olarak arkamızda bırakıyoruz. Yenigün Gazetesi ailesi olarak da 2019 yılının önemli haberlerini siz değerli okurlarımız için derledik.

1-SENİ UNUTMAYACAĞIZ ECRİN BEBEK
7 Mayıs tarihinde kaybolan Ecrin Kurnaz’ın cesedi 25 Mayıs tarihinde kaybolduğu evinin yaklaşık 6 km uzaklığında bulundu. Yol kenarında bulunan küçük ayakkabı Ecrin’inin cesedine götürdü. Ecrin parçalanmış, vücut bütünlüğü bozulmuş bir halde bulunmuştu. 5 yaşındaki Ecrin Kurnaz’ın katilinin kim olduğu ise henüz belli değil. Savcılık Ecrin’in cesedinin bulunmasının ardından hayvani bir saldırıya kalmış olabileceğini söyledi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.


2-SALIPAZARI VE TERME’DE YAŞANAN SEL FELAKETİ
Salıpazarı’nda 23 Ağustos tarihinde gerçekleşen şiddetli yağmurun etkisiyle sel meydana geldi. İlçenin üst kesimlerinde hayatı olumsuz etkileyen sel, ilçe merkezini de adeta yuttu. Evleri, dükkanları ve kurumları su basarken, yollar ve parklar ise sular altında kaldı. İlçeden geçen Terme Çayı’nın suları köprülerin boyuna gelirken, vatandaşların arabaları ise yolda kaldı ise yolda kaldı.

Salıpazarı’nın ardından Terme’de de 26 Ağustos tarihinde yaşanan sel felaketi, gündelik hayatı olumsuz etkilediği gibi ekonomik açıdan da büyük zarara yol açtı. Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındık üretimi ve tarım faaliyetleri selden büyük zarar gördü. Yıllık 30 bin ton fındık üretilen Terme’de bu yıl üretilen fındığın yarısı sele kapıldı ya da heyelan altında kaldı. Tarım arazilerinde ise yaklaşık 250 milyon TL’lik bir zararın oluştu.

3- BU GURUR SAMSUN’UN
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) en büyük ortağı olduğu 43 milyon euro AB hibeli “Lojistik Köy Projesi”, TOBB tarafından bu yıl odalar ve borsalar
arasında ilk kez düzenlenen Proje Yarışması’nda, “Sektörel Gelişim” kategorisinde çok sayıda projeyi geride bırakarak zirvede yer aldı.

4-TÜRKİYE ALKIŞLADI
Samsun’un İlkadım ilçesinde yaşayan bedensel engelli 10 yaşındaki Zeynep Uysal’ın gönüllü dans eğitmeni Çağlar Özdemir ile birlikte yaptığı tango gösterisi milyonlar tarafından izlenmişti. Türkiye’nin ise gündemine oturmuştu. Samsun Valisi Osman Kaymak, Zeynep Uysal ve öğretmeninin okulda ziyaret ederek, Zeynep’e drone hediye etti.

5- “KURTULUŞ SAVAŞI BELGELERİ SERGİSİ”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) ve Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı yıllarına dair çok özel belgelerinden oluşan “Kurtuluş Savaşı Belgeleri Sergisi” düzenlendi. Sergide Atatürk’ün Samsun’a çıkışı öncesi yapılan yazışmalar ve alınan kararlarla ilgili belgeleri içeren sergide, 7 Kasım 1918 ile 28 Ağustos 1957 dönemine ait 26 adet belge yer aldı.

5- DÜNYANIN ÇOCUKLARI SAMSUN’DA
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, 40 ülkeden gelen 800 öğrenci Samsun’da 23 Nisan Şenlik Yürüyüşü’nde buluştu. Dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen yan yana yürüyen çocuklar, dünyaya dostluk mesajları verdiler. Yürüyüşe denizden Sahil Güvenlik Komutanlığı tekneleri ve helikopterleri ile yelken sporcuları da destek verdi.

6- GEMİ FACİASI

Rusya’nın Azov Limanı’ndan yüklediği 3 bin 300 ton kömürü Samsun’a getirmek üzere 13 personelle hareket eden Panama bayraklı 8841644 IMO numaralı Volga-Balt 214 isimli kuru yük gemisi, saat 07.40’ta Ana Arama Kurtarma Merkezine acil durum sinyali verdi. Acil durum sinyalinin ardından gemi, Samsun’a 80 mil (130 km) açıkta Karadeniz’in serin sularına gömüldü

7- KORSAN TAKSİ EYLEMİ
Samsun’da taksiciler, ‘korsan taksileri’ protesto etmek amacıyla “Korsan Kullanma, Taksimetre Kullan” eylemi düzenledi.

8-CHP’DEN OTURMA EYLEMİ
CHP Samsun İlkadım Belediye Meclis Üyesi aday adayı Cengiz Akşan, aday olduğu ilçenin İYİ Parti’ye bırakıldığını iddia ederek CHP İlkadım İlçe Binası önünde oturma eylemi yaptı.

9- HUAWEİ’DEN BAFRA’YA DESTEK

Huawei Türkiye, eğitime destek ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, Türkiye’nin farklı bölgelerinde, eğitimin bilişimle gelişmesine katkıda bulunuyor. Son olarak ise, Samsun’un Bafra ilçesinde yer alan Fatih Ortaokulu teknoloji sınıfını yenilemek amacıyla donanım desteğinde bulundu.

10- SAMSUNSPOR’A BÜYÜK AYIP

Çorum’da, TFF 2’nci Lig’de mücadele eden Yeni Çorumspor ile Yılport Samsunspor arasında oynanacak müsabaka öncesi stadyum dışında olaylar çıktı. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği olaylarda 2 polis memuru yaralandı, bazı taraftarlar da biber gazından etkilendi.

11- SAMSUN’UN GURURU ESMA

İsrail’in Eilat şehrinde düzenlenen Yıldızlar ve U15 Avrupa Halter Şampiyonasına 37 ülkeden 498 sporcunun katılımı ile gerçekleşti. Şampiyonada kızlar 15 yaş altı 81 kiloda koparmada gümüş, silkmede ve toplamda altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonu olan İlkadım Belediyesporlu Milli Sporcu Esma Alper, Türkiye’nin ve Samsun’un gururu oldu.

12- İHMAL YARGIDA

Geçtiğimiz yıl mart ayında intihar etmek için Kızılırmak’a atlayan ardından pişman olarak yardım isteyen iki gencin ölümüyle ilgili olarak Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçedeki itfaiye müdürüne dava açtı. Bilirkişi tarafından hazırlanan raporda itfaiye görevlileri kusurlu bulunurken, itfaiyecilere eğitim vermeyen Bafra İtfaiyesi Grup Amiri Yaşar Aşçı’nın 15 yıl hapsini istendi

13- BAFRA’YA FABRİKA MÜJDESİ
TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde 4.’sü düzenlenen ‘Samsun Gıda Fuarı 2019’ Samsun Gıda, İçecek Ürünleri, Gıda İşleme Teknolojileri, Paketleme ve Lojistik Fuarı’nın açılış töreninde Konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak Bafra için güzel şeyler söyledi Samsun’un fındık, çeltik ve sebze üretiminde iddialı bir il olduğunu dile getiren Vali Osman Kaymak, “Ancak üretimlerimizdeki katma değeri artırma konusunda daha yoğun çalışmamamız lazım. Bunun içinde Bafra’da bir turşu fabrikası kurma girişimlerimiz var.’ açıklamasında bulundu.

14- GOLF SAHASI DEVREDİLDİ

Golf sahasının devir işlemlerinin gerçekleştiğini belirten Başkan Demir, “Oranın belediyeye çok büyük bir maliyeti vardı. Ancak aynı belediye işletiyormuş gibi işçisi çalışanı gibisinden protokol imzaladık. Yani orayı belediye işletiyor gibi farz edebilirsiniz ama federasyon işletecek. Dolayısıyla yıllık ciddi anlamda belediyemiz mali bir yükten, bu şekilde kurtulmuş oldu.” dedi.

15-SUYA İNDİRİM
Samsun’da suya yüzde 5 indirim geldi. Buna göre 2020 Ocak ayından itibaren mesken abonelerinde suyun metreküp fiyatı
4 lira 15 kuruş olacak.

16-ŞEKER FABRİKASI

Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan özelleştirme kapsamı dışında bırakılan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın 2020 yılında yeniden üretime geçirilmesi planlanıyor. Fabrikanın yeninden açılabilmesi için çiftçiden 150 bin ton şeker pancarı üretimi bekleniyor.

17- ATAKUM’A HACİZ ŞOKU
Atakum İmar İnşaat LTD ŞTİ’nin Samsun esnafına ve çeşitli kamu kurumlarına olan 40 milyon TL’lik borcu nedeniyle şirket bünyesinde olan 6 araç haczedildi. Araçlar, Atakum Belediyesi garajından trafik polisleri nezaretinde götürüldü.

18- YEREL SEÇİMLER
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Samsun’da da 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri telaşı sabahın erken saatlerinde başladı. Vatandaşlar saat 08.00’den itibaren sandıklara giderek oylarını kullandılar. Oy kullanma işlemi saat 17.00 itibariyle sona erdi. Toplam 3 bin 500 sandıkta 970 bin 988 kişinin oy kullanma hakkında sahip olduğu Samsun’da vatandaşlar seçimlere yoğun ilgi gösterdiler. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir oldu.

19- ATAKUM BAŞKANINA SAHİP ÇIKTI
Atakum Belediyesine sık sık gelen icralar nedeniyle Atakum da yaşayan insanlar
Belediye Başkanı Cemil Deveci’nin yanında olduklarını belirtmek için basın açıklamasında bulundu.

20- 100. YIL KUTLAMALARI

Gazi Mustafa kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli
Mücadele’yi başlatmak için Samsun’a çıkışlarının 100. yıl etkinlikleri kapsamında Samsun’da törenler gerçekleştirildi.
Birlik ve beraberlik mesajları verilen törenlere bütün siyasi
parti genel başkanlar, bakanlar ve siyasi temsilciler katılım
gösterdi. Törende devletin zirvesi ilk defa bir Samsun’da 19 Mayıs törenlerinde bir araya geldi

15- TURİZMİN GELECEĞİ SAMSUN

19 Mayıs Belediyesi Nebiyan Doğa Festivali; Dağ bisikleti yarışı, motokros gösterileri, tahta araba yarışması, ödüllü fotoğraf yarışması, yamaç salıncağı, ödüllü, buzağı güzellik yarışması, ödüllü nebiyan fasülyesi tat yarışması, kemençe ve tulum eşliğinde kamp ateşi, nebiyan kestanesi tat yarışması, zipline gibi birbirinden ilgi çekici etkinlikler içinde renkli görüntülere sahne oldu.

16-KAPIKAYAFEST
Samsun’un Bafra ilçesinde bu yıl
üçüncüsü düzenlenen “Uluslararası Kapıkaya Doğa Sporları ve Kültür Festivali”, Vali Osman Kaymak’ın katılımıyla yapılan açılış töreniyle gerçekleşti. Her branştan 2 bin 200 sporcunun katıldığı festivalde 20 yurt dışından, 350 de Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen yamaç paraşütçüler yaptıkları uçuşlarda seyircilerden alkış aldılar.

17- İSMAİL UYANIK İSTİFA ETTİ
Samsunspor Kulübü Derneği Başkanı İsmail Uyanık, başkanlık görevi ve yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. İsmail Uyanık yaptığı açıklamada, “Sevgili arkadaşlar, an itibarıyla Samsunspor ile dernek arasındaki protokolü imzalamış bulunmaktayım. Samsunspor Derneği Yönetim Kurulu’ndaki başkanlık görevi ve yönetim kurulu üyeliğinden istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.

18- SAMSUN’UN ŞEHİTLERİ
Samsun Asarcıklı Binbaşı Zafer Akkuş 20,07,19
Bafralı Uzman Onbaşı Mutlu Can Meşeci 22,10,19
Havza doğumlu Uzman Çavuş Kemal Sayar 10,12,19

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.