Dolar 32,5697
Euro 34,9942
Altın 2.451,49
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Atakum Belediyesi’nden ‘Yerinde Eğitim’ modeli Kırsalda ‘EKONOMİ’ hamlesi

Samsun’un Atakum İlçesi’nde ‘Köyüm Köylüm’ projesini başlatan belediye, kırsal mahallelerdeki kadınların ürettiklerini ekonomiye kazandırmayı hedefliyor

Atakum Belediyesi’nden ‘Yerinde Eğitim’ modeli  Kırsalda ‘EKONOMİ’ hamlesi
REKLAM ALANI
27 Ekim 2020 17:06

Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, ‘Köyüm Köylüm’ projeleri kapsamında, kırsal mahallelerde yaşayan kadınların elde ettikleri çiğ sütü katma değerli ürüne dönüştürebilmeleri için yerinde eğitim programlarına başladı.

BEYAZ PEYNİR VE KAŞAR ÜRETTİLER
İlki Köseli Mahallesi’nde gerçekleştirilen ‘Doğal Peynir Üretim Atölyesi’ne katılan mahalle sakini kadınlar, gönüllü eğitmen Veteriner Hekim Bülent Çoban ve Atakum Belediyesi’nin Veteriner Hekimi Hakan Temur’dan peynir imalatının ayrıntılarını öğrendi. Üretim sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri katılımcılar ile paylaşan Veteriner Hekim Çoban, mahallede kurulan geçici üretim tesisinde Köseli sakini kadınlarla birlikte beyaz peynir ve kaşar peyniri üretti.

BAŞKAN CEMİL DEVECİ DE KATILDI
İmalat safhasında kullanılan ölçüm aletleri ve malzemelerin tanıtımı ile başlayan eğitimde, sanayi tipi ocağın üzerinde kaynatılan süt, hijyenik koşullarda adım adım işlenerek peynire dönüştürüldü. Doğal şirden mayası kullanılarak gerçekleştirilen üretim sürecine ilişkin teknik ayrıntıların paylaşıldığı eğitime Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala ile Belediye Meclis üyeleri Sefer Çam ve Şefaattin Sağdış da katıldı. Atölyede yer alarak bazı doğru bildikleri yanlışları öğrendiklerini, mahallelerine kadar gelen eğitimin kendileri için çok faydalı olduğunu belirten katılımcılar, Atakum Belediyesi’ne teşekkür etti.

Başkan Deveci, “Bizim burada yapmaya çalıştığımız ‘tereciye tere satmak’ değil. Siz bu üretimin nasıl yapıldığını biliyorsunuz. Buradaki amaç çocuklarınızı ve gelinlerinizi geri getirmek. Bu bir başlangıç, umudunuzu kırmayın. Bugün bu kadar olur, yarın daha çok. Çünkü şehirdeki hayat buradan kolay değil, daha zor. Açlıkla sınır sınıra, hep onu anlatıyorum. Burası hiç olmazsa aç değil, hiç olmazsa kira vermiyor. Bir de burada kendi toprağından, kendi hayvanından üretebilirse şehirde aldığı maaştan daha fazlasını burada alacak zaten. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Sözle anlattıklarımızı uygulamaya çalışıyoruz. Hiçbir şey olmuyorsa, İstanbul’da, Ankara’da sanayide çalışan çocuklarınızın büyük bir bölümü işini kaybetti, kirayı ödeyemiyor, çocuklarını okutamıyor. Ne yapacak? Babasının evine geliyor. Peki burada ne yiyecek? Biz de o süreçte neler yapılması gerektiği konusunda yol gösterici olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.