Dolar 32,3712
Euro 34,9854
Altın 2.326,10
BİST 9.065,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

CHP’den ‘TARIM KREDİ’ tepkisi ‘ÇİFTÇİ PERİŞAN’

Samsun’da CHP İl Başkanı Fatih Türkel, bir grup partiliyle birlikte Bafra Sebze Meyve Hali’nde çiftçilerle bir araya geldi. Türkel, “Çiftçi perişan durumda. Acilen Tarım Kredi borçları yapılandırılmalı” dedi

CHP’den ‘TARIM KREDİ’ tepkisi  ‘ÇİFTÇİ PERİŞAN’
REKLAM ALANI
23 Kasım 2020 09:00 | Son Güncellenme: 23 Kasım 2020 10:28

Samsun’da, Bafra Sebze ve Meyve Hali’nde Tarım Kredi Kooperatifi mağduru çiftçilerle bir araya gelen CHP heyeti, “Köylü traktörsüz, makinesiz, tarlasız kalacak. 5 büyük firmanın katrilyonlarca liralık vergi borcunu bir kalemde silen hükümet, çiftçinin borcunun niye yapılandırmıyor” açıklamasında bulundu.

BAFRA SEBZE HALİ’NDE BULUŞMA
Fatih Türkel, beraberinde CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin, partisinin Bafra Belediye Meclisi Erhan Akbulut ile birlikte Bafra Sebze ve Meyve Hali’nde Tarım Kredi Kooperatif mağduru çiftçi ve hal esnafı ile bir araya geldi. Tarım Kredi Kooperatifi Bafra Şube Başkanı Burhan Balta’nın da yer aldığı buluşmada Fatih Türkel, Türkiye’de hemen her üreten kesimin olduğu gibi çiftçinin de çok zor durumda olduğunu öne sürerek, “Tarım Kredi’ye olan borçlar yüzünden çiftçilerimiz haciz kıskacında. Borçlar acilen yapılandırılmalı” dedi.

TRAKTÖRLERE, TARLALARA HACİZ
Yaklaşık 1 yıldır ağır pandemi koşullarıyla mücadele eden Türkiye’nin zor günler geçirdiğini söyleyen CHP İl Başkanı Fatih Türkel, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

“Bu işin bedelini işçi ödüyor, sanayici ödüyor, emekli ödüyor, emekçi ödüyor, işçi ödüyor, milllet olarak hep beraber ödüyoruz.
Özellikle çiftçimiz, kooperatif alacakları ile ilgili yapılandırmayı bekliyor. TBMM’de bu yönde yapılan teklifler ön komisyondan geçmedi. Bugün itibariyle çiftçimizin Tarım Kredi kooperatiflerine olan borcu 1.7 milyar lira civarındadır. Çiftçimiz üretmek istiyor, çiftçimiz emeğiyle alın teriyle helalinden kazanmak istiyor ancak buna karşın aylardır, yıllardır kooparatiflere olan borcu nedeniyle traktörleri haczediliyor, tarlaları haczediliyor. Çiftçimiz, evlerine ekmek götürmekte zorlanıyor.

ÇİFTİ, SARAY, KÖŞK İSTEMİYOR
Devlet baba o zenginlerin, o milyonluk, trilyonluk, katrilyonluk fabrika sahiplerinin, o büyük rant baronlarının vergi borçlarını affederken, devlete olan borçlarını sıfırlarken, çiftçimiz diyor ki, ‘ben 40 bin lira kredi çekmişim, son 1,5 yılda benim kooparatife olan borcum 120 bin lira olmuş, yüzde üçyüz faiz yemiş, benim borcumu yeniden yapılandır, ödeyebileceğim şartlara getir.’ Sırça köşkler istemiyor çiftçimiz, saraylar istemiyor çiftçimiz.

Siz sadece 5 büyük firmanın 9 katrilyon olan vergi borcunu bir kalemde siliyorsunuz, burada Bafra’da gecesini gündüzüne katan çiftçimizin, hal esnafının borcunu yapılandırmıyorsun. Böyle bir şey olmaz, böyle bir çifte standart olamaz.”

MİLLETVEKİLLERİ, BAŞKANLAR NEREDE?
Bafralıların, AK Parti’ye oy ve destek verdiğini hatırlatan Fatih Türkel, “Bugün, destek alan bu AK Partili milletvekillerini, belediye sahada göremiyoruz. Milletvekillerimizi, belediye başkanlarımızı, seçilmişleri, çiftçilerimizin, hal esnafımızın dertlerini dinlemeye davet ediyoruz. Bafralı üretici, keyif bağışlanmasını istemiyor, rüşvet istemiyor, adam kayırma istemiyor, sadece ve sadece hakkın teslimiyetini istiyor” diye konuştu.

Samsun il genelinde Tarım Kredi’ye üye 28 bin çiftçi bulunduğunu hatırlatan CHP’li Türkel, “Sadece Bafralı çiftçinin kooperatife borcu 32 milyon lira. Dört gözle hükümetten ve ilgili komisyondan bir müjde beklerken çiftçilerimiz, bırakın borcunu ödemeyi traktörüne mazot koyamaz, evine ekmek götüremez durumda. Her gün icra ve haciz uygulamaları ile karşı karşıya kalmışken bu sahipsizlik başta çiftçilerimizi ve 2 büyük ovanın ortasında bulunan Samsun’da bizleri derinden yaralamıştır” dedi.

‘TRAKTÖRSÜZ, TARLASIZ KALACAKLAR’
CHP İl Başkanı Fatih Türkel, şöyle devam etti:

“Buradan hükümete, Samsun milletvekillerine ve ilgili Bakanlıklara, çifçinin kapısına icraya gelen AKP Bafra ilçe başkanına sesleniyoruz. Ülkeyi düşürdüğünüz ekonomik çıkmaz için vatandaştan destek istiyor, milli seferberlik sözlerini havada savurup duruyorsunuz. Sizler sırçalı köşklerinizde yaşarken Bafra Ovası’nda, Çarşamba Ovası’nda, Türkiye’de çiftçimiz icralarla, hacizlerle boğuşuyor evine ekmek götürme mücadelesi veriyor. Seferberlik topyekun olur. Çiftçimiz, kooperatifimiz kimsenin keyif bağışlamasını istemiyor. Tek beklentileri ve istekleri icraların durdurulması, ödeyemediği borçlarının gene makul faizleri de göze alarak tekrar yapılandırılmasıdır. Aksi takdirde hacizler devam ederse, icralar devam ederse köylümüz traktörsüz kalacak, makinesiz kalacak, tarlasız kalacak.”

Haber: Elif SEKMEN

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.