Dolar 32,5872
Euro 34,8257
Altın 2.507,53
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
REKLAM ALANI
1 Mart 2021 13:32 | Son Güncellenme: 1 Mart 2021 13:49

Bu hafta sizlere bitki koruma ürünlerinin doğru kullanımı hakkında bilgi vermek istiyorum.

Hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı kültürel önlemler, biyolojik mücadele, fiziksel mücadele, kimyasal mücadele arasında kimyasal mücadele % 95’in üzerinde uygulanmakla birlikte bugün de geçerliliğini korumaktadır. Bitki koruma ürünleri kullanılmadığı durumlarda ürünlerde % 60’ lara varan oranlarda kalite ve verim düşüklüğü olduğu araştırmalarla sonuçlandırılmıştır. Bu nedenle, ürün kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı bitki koruma ürünleri kullanmak gerekmektedir. Ancak, bitki koruma ürünlerinin yanlış kullanımı birçok soruna sebep olmaktadır. Bu yüzden doğru uygulanması gerekmektedir.

Nedir bitki koruma ürünü, nelere dikkat etmeliyiz detaylıca bakalım;

Bitki koruma ürünü, zararlı organizmaları (hastalık, zararlı, yabancı ot) yok eden ya da kontrol altına alan, bitkisel ürünleri üretim yaparken hastalık, zararlı, yabancı otlara karşı koruyan, formülasyon haline getirilmiş ticari preparatlara verilen addır. Bitki koruma ürünleri kullanmadan önce problemin doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Şikayet üzerine gelen çiftçimizin arazisine gidip bakılmalı ve tespit edilen hastalık, zararlı veya yabancı otlara karşı bilinçli ilaç seçiminden sonra doğru uygulama yapılmalıdır.

Bitki koruma ürünleri kullanılırken etiket bilgileri göz ardı edilmemelidir, ilaç etikette yazılan ilaç dozuna göre uygulanmalıdır çünkü etikette yazılan doz uzman kişiler tarafından kurulan denemelerle elde edilmiş bir parametre olup zararlıyı, hastalığı veya yabancı ot probleminizi çözecektir.Fazla dozda ilaç kullanımı zararlı hastalık ve yabancı otta dayanıklılığı arttıracağı için uygulamanızdan sonraki diğer bir uygulama da doz yabancı otu, hastalığı veya zararlıyı öldürmeyecektir.

Bitki koruma ürünlerini kullanırken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ilaçlama aletinin kalibrasyonudur. Kalibrasyon, ilaçlama yapılmadan önce birim alana ulaşması istenilen ilaç aktif maddesi için,sarf edilmesi gereken su miktarını ayarlama işlemidir. Bu işlem ilacın homojen olarak dağılmasını sağlar. Her ne kadar doğru ilaç karışımları seçilmiş olsa da yanlış uygulama oranları problemlere neden olacaktır. Birim alana fazla su gitmesi ilacın etkinliğini azaltacaktır, az su ise ürününüzde yanmalara, çevresel kirliliğe, insan sağlığını etkilemeye ve kar kayıplarına neden olacaktır.  Bu yüzden kalibrasyon ilaçlama öncesi dikkat edilecek en önemli hususlardandır.

İlaçlama yaparken kullanacağımız su da önemlidir. Suyun temiz ve kireçli olmamasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Suyun pH değerleri 6.5 ile 7 arasında olması gerekmektedir.

İlaç dağılım düzgünlüğünü, hedef yüzeylerde toplanan ilaç miktarını ve ilaç kaybını etkileyen bir faktör olduğu için kullanılan ilaçlama aletinin meme tipi de çok önemlidir. Konik hüzmeli memeler, insektisit ve fungisit uygulamalarında tercih edilmelidir. Her bisit uygulamalarında ise yelpaze hüzmeli memeler tercih edilmelidir.

İlaçlama yapılırken ilaçları ayrı bir yerde ön karışım yapıp, daha sonra tanker içerisinde kalan suyla karıştırmak gerekmektedir. İlaç tavsiye dozuyla önce az miktardaki temiz su ile iyice karıştırılmalı sonra bu ön karışım, yarı yarıya suyla dolu aletin deposuna konulmalıdır. İlaçlı su her zaman çok iyi karıştırılmalı ve mutlaka karışım yapıldıktan sonra birkaç saat içinde kullanılmalıdır. İlaçlama tamamlanıncaya kadar da karıştırma işlemine devam edilmelidir. Özellikle katı formülasyonlu ilaçlarda ilacın etkinliğini gösterebilmesi için bu çok önemli bir husustur.

Bitki koruma ürünü etiketinde yazan bekleme süresi çok önemlidir. Çoğu çiftçimiz bunu ilacın bitkide ne kadar süre etkili olduğunu belirten bir tanım sanar fakat bekleme süresi son ilacı uyguladıktan kaç gün sonra hasat edilmesi gerektiğini belirtir. Ürünün son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken günden önce hasat edilmemesi gerekir.

İlaçlamadan sonra ilaçlama aletinin temizliği çok önemlidir. İlaçlama aletinizi bol sodalı veya arap sabunlu su ile doldurup 24 saat bekletip sonra çalkaladıktan sonra depoyu boşaltıp bol su ile yıkamanız gerekmektedir.

Bitki koruma ürünlerine dokunulunması yada solunulması durumunda insanlara büyük zarar verebilir. Bu yüzden bu ürünlere temas ederken başta göz, ağız, burun ve el olmak üzere mutlaka koruyucu önlemler almamız gerekmektedir. İlaçların vücudumuza temas etmemesi için eldiven, gözlük, şapka, maske ya da koruyucu kıyafet giymeliyiz. İlacı hazırlarken de ilacın deri ile temasını engellemek için eldiven takmamız şarttır.

İlaçlama her saatte yapılmaz, ilaçlama yapacağımız zamanlar sabah erken saatlerde ya da akşam serin saatler olmalıdır. Gün içerisindeki sıcak saatler ilaçlama için uygun saatler değildir. İlaçlama yaparken çiğ olmamalıdır, rüzgarlı havada ilaçlama yapılmamaya önem gösterilmelidir eğer hafif rüzgarlı havada bitki koruma ürünlerini kullanmak zorunda kalırsak da rüzgarı arkamıza alıp ilaçlamayı yapmamız gerekmektedir diğer türlü ilaç bitkimizden çok üzerimize gelecektir. Yağmurlu havada ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü yağmurlu havada yapılan ilaçlamayla ilaç yaprakta tutunamayıp yıkanamamaktadır. Bu sebeple ilaçlama yapıldıktan sonra da yağış olmamalıdır ki uyguladığımız bitki koruma ürünün bitki yüzeyine ve içerisine girişi gerçekleşsin.

Sonuç olarak bitki koruma ürünlerini uygularken kurallara uymak gerekir. Doğru zamanda doğru bitki koruma ürünü uygulamış olsak bile yanlış uygulama metodları yaparsak eğer, uyguladığımız bitki koruma ürünü bizi olumlu sonuca götürmeyecektir.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.