Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

KALİTELİ PROTEİN KAYNAKLARI

Diyetisyen Ahmet Selman DUMAN anlatıyor

KALİTELİ PROTEİN KAYNAKLARI
REKLAM ALANI
17 Aralık 2018 12:46

Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor. Proteinler vücudumuzun temel ihtiyaçlarından biridir. Büyüme ve gelişme, doku onarımı, kas yıkımını engelleme, bağışıklık sistemini koruma ve geliştirme, üreme gibi hayati öneme sahip faaliyetlerde görevler üstlenir. Yaşamsal faaliyetlerin en iyi şekilde yerine getirilmesi için her gün yeteri kadar protein alınmalıdır. Kadınlarda yeterli protein kilogram başına 0,8 gr iken erkeklerde kilogram başına ortalama 1 gr’dır. Fakat fiziksel aktivite şiddetine göre bu değerler artış gösterebilir. Peki hangi besinler kaliteli protein içeriyor? Gelin inceleyelim.
Sabah Kahvaltıda Yumurta ve Peynir
Yumurta, içerdiği birçok elzem aminoasit ve vücudun tamamını kullandığı kaliteli protein ile her gün kahvaltı sofrasında bulunmalıdır. Ancak kolesterol hastaları, haftanın 3-4 gününü geçmeyecek şekilde yumurta tüketebilirler. Peynir ise proteinden zengin kahvaltının bir diğer vazgeçilmezi. Özellikle kuru çökeleğin proteini oldukça yüksektir. Küflü ve sert peynirler yerine yumuşak peynirler tercih edilmelidir.
Süt, Yoğurt ve Kefir
Kalsiyum, A vitamini ve kaliteli proteinden zengin olan süt ve süt ürünlerini gün içerisinde ana ve ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Özellikle az yağlı/yağsız süt, yoğurt daha çok protein içeriyor.
Sonunu Getiremediğimiz Kuruyemişler
Daha çok sağlıklı yağ içeriği ile öne çıkan kuruyemişler aynı zamanda kaliteli protein içeriyor. Özellikle yer fıstığının protein içeriği oldukça yüksektir. Dur durak demeden yenebilecek olsalar da limitleri aşmamakta fayda var lakin, vücut yağ miktarını artıracaktır.
Veganlar için Mantar ve Kurubaklagiller
Veganlar hayvan eti veya hayvan üretimi hiçbir ürünü tüketmediğinden dolayı günlük yeterli protein miktarını almakta zorluk yaşayabilir. En sağlıklı protein kaynakları et ile neredeyse aynı protein miktarına sahip mantar ve mercimek, nohut, kuru fasulye, soya fasulyesi gibi kuruabaklagil kaynaklarıdır.
İdrarda Protein Kaçağı: Proteinüri
İdrarda bir miktar protein atılımı normaldir.Fakat normalin üzerinde protein atılımı böbrek hastalıklarının habercisi olabilir. Tuvalete çıkmakta zorluk yaşanması, idrar çıkışında olağandışı bir durumun oluşu, kilonun sürekli değişkenlik göstermesi, bitmek bilmeyen şişkinlik problemleri proteinüri sebepleri arasındadır. Bu durumlarda mutlaka uzman desteği alınmalıdır.

Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.
Diyetisyen Ahmet Selman DUMAN
İletişim: aselmanduman@gmail.com
İnstgram: dytaselmanduman

REKLAM ALANI