Dolar 32,4534
Euro 34,7838
Altın 2.439,26
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Mitomani

Gizem ÖZBEK’in kaleminden

Mitomani
REKLAM ALANI
19 Nisan 2020 13:06

Kişiler zaman zaman alternatif gerçeklik oluşturma eğiliminde olabilmektedir. Bu durumun hayatın gerçekliğine olan tahammülsüzlük ve idealize edilen zihin kurguları ya da acıdan kaçmak gibi farklı birçok nedeni olabileceğini belirtmek gerekir.
Alternatif gerçeklik bağlamında hazırlanan kurguyu gerçeğin kendisi olarak kabul eden kişi eriştiği haz nedeniyle orada yaşamaya başlar. Tıpkı bir tür bağımlılık gibi o hazza tekrar erişebilmek için de bir davranış bağımlılığı oluşur.
Fakat mitomani bağlamında ele aldığımız kişiler aslında bu durumun çok ötesindedir. Çünkü gerçekten bu probleme sahip bir kişinin yalan söylediği asla anlaşılmaz. Gerçek mitomanlar, söyledikleri yalan sebebiyle etkileşimde oldukları insanlarda kesinlikle bir şüphe uyandırmazlar. Bu konuda düşünülenden daha becerikli olan mitomanlar, yalanlarını gerçeğin kendisiymiş gibi yaşarlar.
Karşınızdaki kişi eğer mitomani tanısı konmuş bir kimse ise gerçeği size kendisi söylemediği sürece fark edebilmeniz pek mümkün değildir. Çünkü bir mitoman tarafından oluşturulan alternatif gerçeklik beden ve zihinle öylesine eşgüdümlüdür ki çoğu zaman elektroensefalografi vb. ölçümlerde klinik seviyede tespit edilemez.
Yalnızca beden ve zihin birbiriyle eşgüdümlü değildir; kişinin yaşamı ve tüm zihin kurguları da çelişkiye sebebiyet vermeyecek şekilde koordine olmuş durumdadır. Yani gerçek size itiraf edilmediği sürece sizin tarafınızdan bilinmesi pek de mümkün değildir.
Bu noktada belirtilmesi gereken bir durum da gerçek itiraf edildiği zamanlarda kişilerin ona inanmayı tercih etmemesidir. Mitoman tarafından oluşturulan alternatif gerçeğe (yalana) kıyasla daha inanılmaz bir realite söz konusudur.
Mitomaniye sebep olan pek çok farklı etkenden söz etmek mümkündür. Çocukluk döneminde egoyu tehdit eden unsurlarla başa çıkmak için bu yöntem kullanılarak bir kazanım haline getirilebilir ya da eğer çocuk hislerini nasıl davranışa dönüştüreceğini öğrenemeden yetişirse yine mitomani bağlamında davranışlar geliştirebilir.
Kişiler eğer duygu dışavurumları noktasında problemler yaşıyorlarsa tetikleyici durumlarla karşılaştıklarında duygularıyla nasıl başa çıkacaklarını bilemediklerinden koruyucu olarak sabitledikleri bu mekanizmayı kullanma eğilimi gösterebilirler.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.