Dolar 32,3792
Euro 34,6838
Altın 2.401,46
BİST 10.043,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

KADINLARA ÖZEL BESLENME

Diyetisyen Esra ŞAL anlatıyor

KADINLARA ÖZEL BESLENME
REKLAM ALANI
8 Ocak 2019 17:27

Kadınlar, yaşamları boyunca birçok yaşamsal döngü geçirirler. Bu döngüler kadınların yaşam sürelerini ve yaşam kalitesini etkilemektedir. Bu döngülerde beslenme alışkanlıkları önemlidir. Düzenli yapılan fiziksel aktivite ile birlikte enerji alımının dengelenmesi ile uygun vücut ağırlığı korunmalıdır.
İlk olarak ergenlik dönemindenden başlayqcak olursak kişi hızlı bir büyüme sürecine girerek vücudunda büyük değişiklikler görmektedir. Bu dönemde büyüme hızlandığı için besinsel ihtiyaçlar da artmaktadır. Bireyin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için gereklidir. Aksi durumda özellikle kızlarda bulimia nervosa, anoreksiya nervosa ve tepkisel yeme bozuklukları ortaya çıkabilir. Yeme bozukluklarının tedavisi yapılmadığında da dönüşü olmayan sağlık sorunlarıyla karşılaşılır. Ergen beslenmesi üzerinde hassasiyetle durulmalıdır.Aynı zamanda ergenlik döneminde obeziteyle de mücadele edilir. Doğru beslenme, ergen diyetleri ve egzersiz programları ile kişinin ileride herhangi bir sorunla karşılaşmaması sağlanmalıdır.Ergenlik döneminde beslenme üzerine doğru ve yanlışlar belirtilerek kilo verme ya da kilo alma diyetleri uyapılmalıdır.
Sağlıklı beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de önem taşır. Hamilelik döneminde annenin sağlıklı beslenmeye ihtiyacı vardır. Gebelikte beslenme sürecinde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeyen anne adayı ayrıca sağlık problemleri ile karşılaşabilir. Bu nedenle anne ve bebeğinin ihtiyaç duyduğu besin depolarının korunması, bebeğin gelişen organ sistemlerine göre besinsel ihtiyaçlarının karşılanması için gebelikte beslenme programı hazırlanmalı ve vücut ağırlığı takibi yapılmalıdır. Hamilelikte beslenme için diyet listeleri, diyet uzmanı gözetiminde hazırlanmalıdır.Bebeğinizin sağlıklı beslenmesi için,besin depolarınızı korumak için,düşük riskinden kurtulmak için,bebeğin sağlıklı şekilde doğması için,doğru vücut ağırlığına kavuşmak için,kolay bir doğum yapmak için,doğum sonrası aşırı kilolu olmamak için gebelikte beslenme önemlidir.
Gebelikten sonra devamında gelen emzirme dönemi bebeğin gelişimi açısından önemli bir süreçtir. Bebek besin ihtiyaçlarının tamamını anne sütü ile karşılar. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslendiği düşünüldüğünde anne sütünün miktarının ve kalitesinin önemi anlaşılır. Annenin sağlıklı ve yeterli beslenmesi, emziren anne beslenmesi anne sütünün kalitesini artırır. Anne sütünden verim alındıkça anne de sağlıklı şekilde zayıflar. Doğum sonrası oluşan kilolardan kurtulmak için annelerin bilinçsiz ve sıradan zayıflama diyetleri yerine yeterli, dengeli ve sağlıklı, diyet uzmanı tarafından hazırlanmış emziren anne diyeti uygulamaları ve takip edilmeleri gerekir.
Menopoz döneminde isekadın vücudunun beslenme ihtiyaçları değiştiği için özel bir beslenme programına gerek duyulacaktır. Bu dönemde kilo alma ve karın bölgesinde yağlanma riski oluşmaktadır. Riskleri kovuşturmak, kilo vermeyi sağlamak ya da mevcut kiloyu korumak için beslenme programı önemlidir.Menopoz döneminde kemik sağlığına da ayrı bir önem verilir. Kemiklerden kalsiyum çekilmesi durumlarıyla karşılaşılabilir. Menopozda kadın sağlığının korunması menopozda diyet ve bilinçli beslenme yöntemleriyle mümkün olacaktır.Sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü için,yaşam kalitesini artırmak için,yeterli ve dengeli beslenmek için,sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaya ihtiyacımız vardır.
Her dönemde sağlıklı olmak için birlikte el ele…

REKLAM ALANI