Dolar 32,4298
Euro 34,7934
Altın 2.432,78
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 18°C

Forest Farming (Orman Çiftçiliği)

Forest Farming (Orman Çiftçiliği)
REKLAM ALANI
28 Şubat 2021 14:06

Bugün belki de bir çoğumuzu haberi veya bilgisi olmayabileceği farklı bir tarımdan bahsedeceğim. Belki de ülkemizde de oldukça yaygın olan ama farkında olmadığımız hem çiftçiler için ek gelir kaynağı, hem de geleceğin tarımı olacak ekolojik veya perma kültürel tarımında kaynağı olabilecek, orman çiftçiliği yani orman tarımından bahsedeceğim.
Orman tarımı, orman ve ormanlık arazi sahipleri, fındık yetiştiricileri, şeker akçaağaç yetiştiricileri ve bitki yetiştiricileri için karlı fırsatlar sağlayabilir. Amerika’da özellikle Kuzey bölgesinde, 2000’li yıllardan beri gittikçe önemi artan bu tarım metodu, şu anda gerçekten uygulanabilir, hem orman köylüleri için ek gelir kaynağı olmakla birlikte, alternatif bir tarım modeli olma yolunu da açmıştır. Çünkü yapılan ve uygulanan bu metot organik tarım uygulamaları içinde bir rol model olma yolunda ilerlemektedir. Ayrıca Kanada’da yine orman tarımı oldukça ilerlemiş düzeydedir. Özellikle Akçaağaç dediğimiz bu orman ağacı Kanada’da orman çiftçileri için ciddi bir gelir kaynağı durumdadır. Ve dünyanın en büyük Akçaağaç Şurubu üreticisidir ki, milli bayraklarındaki sembolü de bu akçaağaç yaprağından almıştır.
Orman tarımı, yerleşik bir orman içerisinde yetersiz yetiştirilen mahsullerin yetiştirilmesidir. Orman çiftçiliği genellikle kereste için yetiştirilebilen ağaçları değil, sadece ağaçlar arasında yetiştirilen mahsulleri ifade eder.

Örneğin;
Ginseng (tıbbi) + akçaağaç şurubu + arı ürünleri + kereste
Shiitake mantarları + istiridye mantarı(kesilmiş tomruklarda yetiştirilir) + kereste
Eğrelti otları ve ayı çimi (dekoratif) + mantarlar + kereste
Ginseng + ceviz + siyah ceviz kaplama tomrukları,
Kızılağaç arasında yetişen; mısır, patates, buğday ekimi, sonrasında 2. Ürün olarak balkabağı yetişebilmekte.
Yerli süs bitkileri: Orman gülleri ve kızılcık.
Yosun: Kütük veya yaprak yosunu
Meyveler: Pawpaws, kuş üzümü, mürver ve yaban mersini.
Kuruyemişler: Siyah ceviz, fındık, ceviz fındık ve kunduz.
Diğer yem bitkileri: Rampalar (yabani pırasa), akçaağaç şurubu ve bal.
Dekoratif amaçlı kullanılan bitkiler, boyalar ve el sanatları: Galax, prenses çamı, ak meşe, baharda kedi söğüt dalları, çobanpüskülü, acı tatlı ve kan kökü.
Kaynak:
(Read more at: https://newcropsorganics.ces.ncsu.edu/herb/medicinal-herbs-and-non-timber-forest-products/forest-farming-in-north-america)
Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere; ülkemizin de gerek iklimsel gerekse coğrafi yapısı, orman çiftçiliğine uygun sayılabilecek nitelikte. Bu konularda daha çok araştırma ve uygulama yapabilirsek belki bir gün bizlerde, zor bir dönemden geçen tarım ve hayvancılık yapan üreticilerimiz için bir nebzede olsa nefes alma imkanı sağlayabiliriz.
Saygılarımla.

Hakan Temur

Veteriner Hekim

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.