Dolar 32,5457
Euro 34,8770
Altın 2.440,85
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

‘ACİL HAMSİ’ ÇAĞRISI!

Karadeniz’de hamsi türünün tehlikede olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Samsun, “Karadeniz ülkeleri acil olarak hamsinin sürdürülebilirliğini sağlamaladır” dedi

‘ACİL HAMSİ’ ÇAĞRISI!
REKLAM ALANI
13 Aralık 2021 21:01

Hamsi avcılığında problemler bulunduğunu belirten Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, “Karadeniz 6 ülkenin ortak balığıdır. Ülkemizde 9 cm olan av yasağı Gürcistan’da 6-7 cm’dir. Karadeniz ülkeleri ortak kararlarla acilen bu balığın sürdürülebilir avcılığını sağlamamız gerekiyor” dedi.

HAMSİ SEZON 1.5 AYDA BİTTİ
Son yıllarda hamsinin boyunda küçülme olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Samsun, hamsi avlama sezonunun da kısaldığını, eskiden 4-5 ay avlanan hamsinin artık 1-1.5 ayda bitme noktasına geldiğini söyleyerek Karadeniz‘e kıyısı olan ülkeleri tedbir almaya davet etti.

‘BALIĞIN BOYU GİTTİKÇE KISALIYOR
Problemleri sıralayan Osman Samsun, “Hamsi, herkesçe bilinen ve çok sevilen bir balık. Ancak son yıllarda hamsi avcılığında sezon eskiye göre daha kısa sürüyor. Hamsi boyu da giderek kısalıyor. Bunlar bir sıkıntı olarak önümüzde duruyor. Eskiden 4-5 ay süren hamsi avlama sezonu, bu yıl Ekim ayı başından Kasım ayı sonuna kadar sürdü. Sonrasında hamsi bizi terk ederek Gürcistan karasularına intikal etti. Aşırı avcılık baskısı dediğimiz durumda; bilimsel olarak balıkların avlanma süreleri kısalıyorsa, balıkların boyları kısalıyorsa, balıkların kondisyon faktörleri yani besilik durumu kısalıyorsa burada bir problem var demektir. Karadeniz’deki hamsi üzerinde de, maalesef uzun yıllardır bu problemleri gözlemliyoruz” diye konuştu.

6 ÜLKE ORTAK ÇÖZÜM BULMAK ZORUNDA
Prof. Dr. Samsun çözüm önerilerini ise şöyle anlattı:

Bilimsel olarak ne öneriyoruz derseniz, Karadeniz 6 ülkenin ortak balığıdır. Ülkemizde 9 cm olan av yasağı Gürcistan’da 6-7 cm’dir. Ve orada denetim de yok. Ortak akılla, Karadeniz ülkelerinin birlikte verecekleri balıkçılık uygulamasıyla, ortak kararlarla ve ortak denetim mekanizması ile acilen bu balığın sürdürülebilir avcılığını sağlamamız gerekiyor. Özellikle küçük balıkların, balık unu veya fabrikalarında kümes hayvanlarının yem materyali olarak, ham madde olarak işlenmesi bu stoğun insan gıdası olarak kullanılmasının önüne geçmektedir. Toplumumuzdaki bilinçle, üniversitelerde balıkçılık paydaşları ile birlikte hamsimizi bizden sonraki nesillere aktarmak hepimizin görevidir.”

BALIKÇI UMUTSUZ: ÜMİDİMİZ YOK
Balıkçılık yapan Hüseyin Baş ise, “Balıkçılık sezonu çok kısaldı. Bu yıl hamsi avcılığı 1,5 – 2 ay sürdü. Hamsi bizim sularımızı terk ederek Gürcistan sularına geçti. Gürcistan sularında avlanıyorlar. Bize geçen yıl yasaklar geldi , hamsi çoğalsın diye. Ama hamsi Gürcistan’da Abhazya’da tutuldu. Bundan sebep, şimdi yine geçti yine tutulacak. Seneye yine ümidimiz yok. Bir de giderlerimiz 5 TL ile başladı. Mazot almaya başladık 10 TL’ye çıktı. Artık giderlere yetişemiyoruz. Masraflara yetişemiyoruz. Bilimsel olarak balıklar genelde büyümüyor. Hamsi balığı geçen yıl bıraktığımız şekilde, aynı şekilde duruyor. Büyümüyor. Geçen yıldan bu yana büyümesi gerekirdi. Bu yılda yine iri hamsi olmadı. Hep inceli hamsiler, karışıklı hamsiler oldu” ifadelerini kullandı.

İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.