Dolar 32,5866
Euro 34,8481
Altın 2.504,29
BİST 9.677,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

‘Adalette sınıfta kaldık’

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, hukukun üstünlüğüne uyum konusunda yıllık rapor yayınlayan ABD merkezli Dünya Adalet Projesi’nin 2017 yılına ilişkin verilere dayanarak hazırladığı raporla ilgili konuştu

‘Adalette sınıfta kaldık’
REKLAM ALANI
1 Şubat 2018 23:04

‘BİZ BUNU HAK ETMİYORUZ’

Rapora göre, Türkiye’nin 113 ülke arasında 101’inci sıraya gerilediğini dile getiren Akcagöz, “Türkiye’nin hukuk ve adalet sıralamasında çok gerilerde yer alması, bir yurttaş olarak beni büyük bir karamsarlığa itiyor.

Duyarlı her vatandaşın aynı duygular içinde olduğunu biliyorum. Bir hukukçu olarak da üzülüyorum ve inanın eziliyorum. Bu kuruluşun araştırmalar sonucu ortaya çıkardığı rapor, bir Türkiye fotoğrafıdır. Türkiye’nin, nereden nereye sürüklendiğinin fotoğrafıdır. Biz bunu hak etmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, hiç bu duruma gelmemişti, düşmemişti. Birileri iktidarını sağlamlaştırsın diye, siyasallaşan yargı ve gelinen nokta işte bu. 600 yıllık bir istibdat rejiminin külleri üzerinde modern Cumhuriyet’i kur, modern hukuk sistemini benimse; siyasal islam tandanslı siyasetin ülkeyi sürüklediği yer işte burasıdır. Üçüncü dünya ülkesi olduk.” dedi.

 

‘ADALET, NEFES ALIP VERMEK GİBİDİR’

Türkiye’nin, Afganistan ve Kamboçya ile neredeyse aynı sıralarda olduğunu belirten Akcagöz, “Adalette sınıfta kaldık demektir. Bu, oldukça acı bir tablo. ‘Bu araştırma, yalan ve gerçeği yansıtmıyor, çünkü Türkiye adil bir ülke’ demek isterdim. Ama diyemiyorum. Çünkü gördüğümüz şeyler var. Yaşadığımız adaletsizlikler var. 16 Nisan referandumu bile buram buram şaibe kokarken, adil bir ülkede yaşıyoruz dememiz mümkün değil. Ancak şunu söyleyebilirim. Adalet, nefes alıp vermek gibidir. Herkesin buna ihtiyacı var. Günübirlik ya da dönemsel siyasi dengeler gelir geçer. Adalet, herkese ve her zaman lazım. Yargı, bağımsız ve tarafsız olmak zorundadır. Öyle ki, ülkeyi yönetenlerin bile bir gün o divana çıkma ihtimali vardır. Dolayısıyla, yargı görevi ifa edenlerin bilhassa bunun bilincinde olmaları gerekir. Bir yargı mensubu, ‘ben bu kararı verirsem acaba başıma bir şey gelir mi?’ endişesi taşıyorsa yargı, baskı altında demektir. “ diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.