Dolar 32,5675
Euro 34,6955
Altın 2.503,75
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

AFAD gönüllülerine ilk yardım eğitimi

Samsun Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (Samsun AFAD) ve Samsun İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde AFAD gönüllülerine ilk yardım eğitimi verildi

AFAD gönüllülerine ilk yardım eğitimi
REKLAM ALANI
13 Ağustos 2020 12:18

Samsun Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (Samsun AFAD) ve Samsun İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde AFAD gönüllülerine ilk yardım eğitimi verildi.

Samsun Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü uzaktan eğitimlerini tamamlayan gönüllülere yönelik yüz yüze eğitimlere başladı. Bu eğitimlerin ilki olan sertifikalı “ilk yardım eğitimi” Samsun Valiliği onayı ve katkılarıyla Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü iş birliği ile düzenlendi. 11-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen eğitim 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından ücretsiz olarak gönüllülere verildi. Eğitimin teorik kısmı korona virüsü salgını süreci tedbirleri kapsamında internet aracılığı ile uzaktan gerçekleştirildi. Eğitimin ikinci günü gönüllüler yüz yüze eğitim ve uygulama sınavına tabi tutuldu.

Eğitimde ilk yardımın herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş kişiye, olay yerinde ve sağlık personeli gelinceye kadar durumunun kötüleşmemesi amacıyla eldeki olanaklar ile ilaçsız müdahale olduğu kaydedildi. Bu kapsamda ilk yardımın hayat kurtardığı gibi yapılan yanlış müdahaleler neticesinde bu durumun son yardım olabileceği de vurgulandı. Acil tedavi ve ilk yardımın farkı üzerinde durulan eğitimde, acil tedavinin işinin uzmanları tarafından yapılan her türlü ileri teknik ve ilaç kullanımı gerektirdiği belirtilirken ilk yardımın ise bu konuda eğitim almış herkesin, olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahale olduğu dile getirildi. Eğitimde gönüllüler, ilk yardım bilgileri, hasta ve olay yerinin değerlendirilmesi, tam tıkanıklıklar, kanama, yaralanma, bilinç bozuklukları, kırık, çıkık, yanık, donma, zehirlenme, hayvan ısırma ve sokmalarda ilk yardım ile hemlik manevrası konusunda önce teorik bilgi, daha sonra uygulamalı eğitimler aldı.

  YAŞATMAK İÇİN YAŞA PRENSİBİ

AFAD ‘gönüllülük sistemi’ ile afet ve acil durumlar için AFAD’a destek olacak; yaşatmak için yaşamak prensibi ile yoğrulmuş bilgi, beceri ve istekliliğe sahip gönüllüler kazanmak ve yetiştirmeyi amaçlıyor.  Afet ve Acil Durumlarda yürütülecek faaliyetlerde, refleks ve inisiyatif gücüne sahip, müdahale hızı yüksek, AFAD ekipleri ile organize bir şekilde çalışabilecek gönüllülerin kazanılması, sistem içerisinde tutulması ve teşvik edilmesi ‘gönüllülük sistemi’ ile hedefleniyor. Bu sayede afet ve acil durumların meydana getireceği maddi ve manevi zararın en aza indirilerek toplumun afet ve acil durumlara daha dirençli hale gelmesi amaçlanıyor.

  SAMSUN’DA 2 BİN AFAD GÖNÜLLÜSÜ

“Ben olmasam ne olur demeyin… Siz varsanız çok şey olur!” sloganıyla tüm Türkiye’de gönüllü sayısını arttırmayı hedefleyen gönüllülük projesi kapsamında Samsun’da 2 bin gönüllü bulunuyor. Samsun AFAD gönüllü sayılarını artırmayı ve gönüllülerin eğitimlerini tamamlayarak “uzmanlık seviyesi”ne ulaşmalarını sağlamayı hedefliyor. AFAD Gönüllülerine düzenlenen yüz yüze eğitimlerin uzaktan eğitimini tamamlayan gönüllülerle devam edecek. AFAD Gönüllülük sistemine ise e-devlet üzerinde başvuru yapılabiliyor.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.