Dolar 32,2698
Euro 34,7512
Altın 2.394,56
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Akçagöz’den Atakum Belediyesi’ne ait Sayıştay raporu açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun önceki İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, Atakum Belediyesi ile ilgili geçen günlerde kamuoyuna yansıyan Sayıştay raporuyla ilgili açıklamalarda bulundu

Akçagöz’den Atakum Belediyesi’ne ait Sayıştay raporu açıklaması
REKLAM ALANI
6 Kasım 2018 12:12 | Son Güncellenme: 6 Kasım 2018 12:16

Sayıştay raporunun, çok ciddi iddialar ve kamu yönetimi açısından da çok vahim olayları içerdiğini dile getiren Tufan Akcagöz, “Atakum Belediyesi ile ilgili İl Başkanlığım döneminde yakından takip etmiştim. Bunu, Samsunlular iyi biliyor. Şimdi, önümüzde bir Sayıştay raporu var. Sayıştay’ın kendi internet sitesinde yayınlanan bir rapordan bahsediyorum. Yani, kolaylıkla herkes girip bu raporu indirebilir, okuyabilir. Atakum Belediyesi Meclis üyemiz Mustafa Tüfek, üzerine almış olduğu sorumluluğu yerine getiriyor ve yakaladığı kanunsuzlukları bir bir ifşa ediyor. Kendisine Samsunlu bir yurttaş olarak teşekkür ediyorum. Çünkü, kamunun hakkını savunmak, dürüst belediyeciler için görevdir. Bu Sayıştay raporu da Sayın Tüfek’in açıklamaları ile gündeme geldi. Üzerinde ciddi anlamda durmaya değerdir. Sayıştay, denetlemeye yetkili bir devlet kurumudur.

BELEDİYE MADDİ OLARAK ZARARA UĞRATILMIŞ

Bakalım Atakum Belediyesi ile ilgili Sayıştay neler söylemiş. 2017 yılını, yani geçen dönemi ele alan rapor, Atakum Belediyesi’nin kötü yönetildiği, Belediye’nin maddi olarak da zarara uğratıldığına dair bilgiler içeriyor. Mesela, Belediye gelirlerini teşkil eden kimi kalemlerde tahsilat oranı düşük bulunmuş. Yani Belediye tahsilat yapmamış ve gelecek yıla devredilen gelir tahakkuk toplamı, 28.602.201,57 TL.  Yine Belediye, Otopark Yönetmeliği uyarınca alması gereken otopark bedellerini almış, bu meblağ Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmamış ve otopark yapımında kullanılması gereken 853.368,54 TL., belediyenin mevcut giderleri için kullanılmış. Teknik şartname, mevzuata aykırı olarak hazırlanmış, buna göre personel alınmış ve araç temin edilmiş. Bunun adı, adrese teslim ihaledir.  Sayıştay bunları tek tek ele almış ve saymış. 364 adet belediye hizmet alanları dahilinde muhtelif daire ve müdürlüklere hizmet destek alım işi.; bir temizlik şirketi yüklenimindeki 124 personel hizmet alım işi; yönetmeliğin 16’ncı maddesinde belirtilen, belirli bir marka veya modele yönelik hizmet alım işinde, marka, özellik ve tanımlamalara yer verilmesi hükmüne aykırılık, bunlardan bir kaçı.” dedi.

49 MİLYON  FAZLA BORÇ

5393 sayılı Belediye Kanunu’nda belirtilen yasal borçlanma sınırının da aşıldığını söyleyen Tufan Akcagöz, “31.12.2017 tarihi itibariyle toplam borç stoku 128.775.893,38 TL. iken, borçlanma sınırını aşan miktar, 49.055.772,62 TL. Yani, vatandaşlarımız daha iyi anlasın diye netleştiriyorum. Atakum Belediyesi, kırk dokuz milyon lira civarında fazla borçlanmış. Daha vahimi ise şimdi geliyor. Atakum Belediyesi’nin, 311.053,14 TL. Tutarındaki alacağı zamanaşımına uğramış. Bu çok vahim bir durumdur. Kaybolan, kamunun parası, kaybedilen, kamu hizmetlerinin görülmesi için harcanacak olan paradır. Bununla da bitmiyor. Belediye, doğrudan temin yöntemiyle iş yapmış, oysaki açık ihale yapması gerekiyor. Yine devam ediyor. Kurum taşınır ve taşınmazlarının kiralanmasında yasaya aykırılık yapılmış. Mesire yeri, kafeterya, düğün salonu, çay ocağı, büfe gibi taşınmazların kiralanmasında  2886 sayılı yasanın 36 ve 45’inci maddeleri uyarınca tekliflerin gizli olarak verilip ihale yapılması gerekirken, özel işlere münhasır bir ihale şekli olan ve yasanın 51-g maddesinde tanımlanan pazarlık usulü uygulanmış. Doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yapılan alımlarda ise % 10’luk limitin, % 85 oranında aşıldığını görüyoruz.

KANUNA AYKIRILIK SÖZ KONUSU

Öncelikle, Sayıştay raportörlerinin, bu emek dolu çalışmasından dolayı kendilerini kutluyorum. Hatırlarsınız, Atakum Belediyesi CHP’li üyelere denetim yaptırmıyor diye açıklamalarımız olmuştu. Belediye Meclis üyemiz Mustafa Tüfek’in ne tür zorluklarla karşılaştığını biliyoruz. Belediye’nin neden denetletilmek istenmediğini, şimdi daha iyi anlıyoruz. Sayıştay, raporunu, “Amirler ve memurlar müteselsilen sorumludur” diye noktalıyor ve tüm sorumluların görevi kötüye kullanmak fiilinden dolayı cezai anlamda soruşturulması gerektiğine işaret ediyor. 42 sayfadan ibaret Sayıştay raporu, ihbar niteliğinde olup, konunun çözüme kavuşturulacağı yer, Samsun Cumhuriyet Savcılığı’dır. Samsun Cumhuriyet Savcılığı derhal ve re’sen harekete geçmeli ve gerekli prosedürleri tamamlayarak, Belediye ve sorumlular hakkında işlem başlatmalıdır. Ortada çok büyük bir kamu zararı ve kanuna aykırılık söz konusudur. Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu da konuyu Samsun Cumhuriyet Savcılığı’na taşıyacaktır.” diye konuştu.

 

REKLAM ALANI