Dolar 32,5326
Euro 34,8924
Altın 2.442,82
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

ATAKUM’DA 100’ÜNCÜ YIL KUTLAMASI ‘LOZAN, TAPU SENEDİMİZDİR!’

Samsun’da Atakum Belediyesi ve ADD Samsun Şubesi iş birliğinde Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümüne özel program ilçedeki Lozan Parkı’ndan düzenlenen programla kutlandı

ATAKUM’DA 100’ÜNCÜ YIL KUTLAMASI  ‘LOZAN, TAPU SENEDİMİZDİR!’
REKLAM ALANI
24 Temmuz 2023 17:56 | Son Güncellenme: 24 Temmuz 2023 18:05

Samsun’da Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Atakum Belediyesi ve iş birliği ile Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümü, Atakum’da özel bir programla kutlandı. ‘100’üncü Yılında Bağımsızlığın Temeli Lozan Antlaşması’ başlığı ile düzenlenen kutlama programında, Türkiye’nin önde gelen isimlerini buluştu.

LOZAN

KUVAYİ MİLLİYE DESTANI SAHNELENDİ
9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘tapu senedi’ olarak adlandırılan Lozan Antlaşması hakkında katılımcılara önemli bilgiler verirken; sanatçı Yaşar Gündem, Kuvayi Milliye Destanı adlı tiyatro oyunu ile sahne aldı. Dünya çapında ünlü Şair Nazım Hikmet Ran’ın yazdığı Kuvayi Milliye Destanı’ndan kesitlerin yer alacağı tiyatro oyunu, seyircilere sanatla ve tarihle dolu anlar yaşattı.

LOZAN

‘TAM BAĞIMSIZLIĞIMIZIN TESCİLİ’
Lozan’ın Türkiye Cumhuriyeti için çok büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Lozan Türkiye Cumhuriyeti’nin tescillenmesi anlamına gelir. Dünyada benzeri olmayan, antiemperyalist bağımsızlık savaşımızın tüm dünya tarafından kabul edildiğinin tescilidir. O nedenle Lozan’a Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘tapu senedi’ denir” dedi.

LOZAN

İSMET İNÖNÜ’NÜN ‘MUDANYA’ CEVABI
Programda Lozan’ı anlatan Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı ise, “Sevr anlaşması, Kurtuluş Savaşı kazanılmasaydı, 1’İNCİ Dünya Savaşı’nı bitiren anlaşma olacaktı. Haritasını herkes biliyor. O savaşı sonuçlandıran İsmet Paşa’nın baş delegeliğini yaptığı heyet olmuştur. Yani biz aslında Lozan’da 1’inci Dünya Savaşı’nın sorunlarıyla da uğraşmışızdır. Yenilmiş olarak oturduğumuz bir masaydı. Bunu da İsmet İnönü’ye hissettirmek istediler. Orada Türk heyetine, ‘Biz Mondros’dan geliyoruz’ dediler. İsmet İnönü’nün cevabı ise, ‘Ben de Mudanya’dan geliyorum’ oldu. Çünkü Mudanya’da kazandığımız ateşkes anlaşmasıdır. Paşamız ‘Ben galip geldim ve 7 düveli yendim’ mesajı veriyor. Büyük dezavantajlarla başlayan Lozan’ın zafer olduğu da tescillendi. Yakın zamanda Ankara’da büyükelçilerin ve diplomatların da katıldığı bir sempozyum yapıldı. Hepsi çok net olarak Lozan’ın bir zafer olduğunu tescillemiş oldu” diye konuştu.

LOZAN

Lazan Parkı’nda yapılan kutlama programı konuşmaların ardından tiyatro gösterisi ile sonlanırken programa ayrıca CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Samsun Baro Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, ADD Samsun Şube Başkanı Birol Yelekin, Başkan Cemil Deveci’nin eşi Avukat Gülay Deveci ve vatandaşlar katıldı.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.