Dolar 32,4468
Euro 34,7861
Altın 2.441,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Bafra İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın’dan Kış Uyarısı

Bafra Sağlık Müdürü Aytaç Akın Kış aylarında çocukların grip, bronşit gibi hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bafra İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın’dan Kış Uyarısı
REKLAM ALANI
5 Ekim 2016 17:00

Akın konuşmasında, Kış mevsimi nedeniyle  soğuk algınlığı ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonları artmaktadır. Toplumda grip ile nezle tabirleri eş anlamlıymış gibi kullanılmaktadır. Nezle; virüslerin sebep olduğu ve acil tedavi gerektirmeyen bir enfeksiyon hastalığıdır ve hafif seyreder. Grip ise daha ani başlayan ve sıklıkla ateşin yüksek seyrettiği bir hastalıktır. Salgınlar yapar ve yatağa düşürür.

Nezle veya grip için antibiyotik kullanmaya gerek yoktur diyen Akın şöyle devam etti, ‘’Antibiyotikler vücudun savunmasında rol oynayan mikroorganizmaları öldürerek hastalığa karşı daha dirençli mikroorganizmaların üremesine neden olur. Nezle veya gribe yakalananlar bol su içmeli ve tuzlu suyla gargara yapmalıdır ki hastalıkta günler daha ağrısız ve rahat geçsin.

Yeterli sıvı alınmadığında bakteriler üremek için daha uygun ortam elde edeceklerdir ve bu bakteriler de sinüzit, bronşit gibi yeni hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Grip veya soğuk algınlığı geçiren kişi en çok su, meyve suyu, ılık ballı limonlu su ve et suyu almalıdır. Vücudun su kaybını artıran alkol, kahve, kafein içeren ve asitli içeceklerden uzak durulmasını önemlidir. Vücudun yeterli suyu almaması durumunda, boğaz kuruluğu ve ağrı şikayetleri artar. Tuzlu su ile gargara yapılması, kişinin ağrı ve kuruluk şikayetlerini büyük ölçüde azaltır. Hastalık sürecinde nefes alamama ve burun tıkanıklığı da kişiyi çok rahatsız eder, yan etkisi bulunmayan okyanus suyu ve benzeri spreyler hastayı rahatlatacaktır.

Grip virüsleri, soğuk ve kuru havaları sever, klimalar, elektrikli sobalar nedeniyle çoğu hastanın yeterli nem bulunmayan ortamlarda kalması hastalığın süresini uzatır, ortamın nemlendirilmesi gereklidir.

Aşırı nemli ortamların özellikle astım hastaları için uygun olmadığı da bilinmelidir.

Ortamdaki nemin yüzde 40-50′yi geçmemesi gerekir, nemin fazlası da azı gibi zararlıdır.

Antibiyotik soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olmaz.

Gereksiz alındığında vücudun ilaca direnç kazanması nedeniyle daha sonra gerçekten kullanılması gereken durumda istenilen etkiyi sağlanmasını engeller.

Nezle ve grip olan kişiler, hatalı ilaç kullanımı nedeniyle kimi zaman sağlıklarını ciddi ölçüde tehlikeye sokmaktadırlar.

İçindeki etken madde nedeniyle burun ve genizdeki ödemi azaltıcı ilaçları kalp ve tansiyon hastaları kullanmamalıdır.

İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın son olarak sözlerine şu şekilde son verdi, ‘Halk arasındaki temel yanlış; tüm soğuk algınlıklarının, gribal enfeksiyon olarak kabul edilmesidir.

Gribal enfeksiyon yüksek ateşle seyreder.

Önemli olan her yıl grip virüslerinin değişime uğraması değildir, bizim korunmayı iyi bilmemiz ve kullanacağımız ilaçlarla ilgili dikkatli ve bilgili olmamızdır.

Genel grip belirtileri olan; halsizlik, baş ağrısı, bütün eklem yerlerinde ağrı – yorgunluk, gözde sulanma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı…. semptomlarının öne çıktığı sıkça görülmektedir.

Parasetamol içeren ilaçlar yine aynı maddeyi içeren soğuk algınlığı ilaçları ile kullanılması da doğru değildir.

Bilinçsiz kullanılan ilaçlar karaciğer yorgunluğuna ve tahribatına yol açar.

Bakteriyel enfeksiyonun söz konusu olduğu durumlarda antibiyotik kullanılır. Bunun dışında soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur.

Kış boyunca yaygın olarak görülen bu hastalıkların en etkin tedavisi dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve kalabalık yerlerden uzak durmaktır. Yüksek ateş durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

Gripten korunmak için beslenmeye dikkat edilmeli, C vitamini içeren meyve ve meyve suyu tüketilmeli, sabah kahvaltıya özen gösterilmeli, el temizliğine önem verilmeli, günde en az beş defa eller sabunla yıkanmalıdır. Günde 2-3 defa yarım bardak suya yarım limon sıkıp içilmeli. En önemlisi de istirahat etmeye özen göstermeliler. Bol miktarda sıvı tüketin, bulunduğunuz meknı sık sık havalandırın, içeceğiniz çorbalar iyileşmenizde son derece etkili olacaktır, bol bol kelle paça, işkembe ve tarhana çorbası için. Bunlar, bağışıklığınızı destekleyen fermente gıda içeren çorbalardır. Kapari turşusunu bolca tüketin. Kapari antiviraldir, virüsleri öldürür’’ dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Hüseyin Cemal dedi ki:

    Süper Müdür Ya..
    Allah Baframızdan Eksik Etmesin