Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Bafra Muhalif MHP’lilerden Kadınlar Günü kutlaması

Muhalif MHHP’liler Bafra Öğ retmenevinde Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla program düzenledi.

Bafra Muhalif MHP’lilerden Kadınlar Günü kutlaması
REKLAM ALANI
8 Mart 2017 19:22

Programda konuşma yapan Bafra MHP Eski İlçe Başkanı Hüseyin Acar, Dünya Kadınlar günü Mesajında şu ifadelere yer verdi:

“8 Mart, kadınların eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında başlattıkları eşitlik mücadelesinde, hakları uğruna can verdiği gündür. Günümüzde 8 Mart’lar, kadın sorunlarına çözüm önerilerinin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin bir kez daha dile getirildiği gündür. Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerli kadınlarımızın bu özel gününü yürekten kutluyoruz.

Dinimizde; Peygamber Efendimiz, “Cennet annelerin ayakları altındadır” buyurmuştur. Vedâ Haccı’ndaki meşhûr hutbesinde Peygamber (s.a.v.) Efendimiz:

“Ey insanlar! Kadınlar hakkında Allâh’tan korkunuz! Sizin kadınlarınız üzerinde hakkınız vardır. Kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakları vardır.” buyurarak daha yedinci yüzyılda kadınların haklarını açıklamışlardır. Türk kültüründe ve milli tarihimizde kadına her daim değer verilmiştir.

En eski Türk inancına göre, “Han ile Hatun” gök ile yerin evlatlarıdır. Kadının yeri yüce makam yedinci kat göktür. Türklerde Kadın tek bereket kaynağıdır. Kendisine verilen bir takım haklardan dolayı hanların, hakanların, cengaverlerin önünde saygıyla eğildikleri bir şeref abidesidir. Eski Türk destanlarında kadın erkeğinin her daim yanında, erkeğinin güç ve ilham kaynağı kabul edilirdi.

İslamiyet’ten önceki eski Türk toplumlarında, kadın, erkekten farklı, ama ona eşit bir varlık olarak saygı görürdü. Aile tek evliliğe dayanırdı. Doğan çocuğun kız olması matem sebebi sayılmazdı. İstenmeyen kız çocuklarının öldürülmesi âdeti hiçbir Türk toplumunda görülmemişti. Çocuklar üzerinde baba kadar ananın da hakları olduğu kabul edilirdi. Mülkiyet bakımından da kadın eşit haklara sahipti. “Hakan”ın emirlerinde, eşinin, “Hatunun” adına da yer verilirdi. Türk toplumu, kadınlar için, kapalı bir toplum değildi. Türk dünyasında sayısız hayır ve bilim kurumunun “Hatun”lar tarafından veya onlar adına kurulmuş olması, Anadolu’daki birçok Türk aşiretinde çok evliliğe rastlanmaması gösteriyor ki, Türklerin eski gelenekleri, İslâmiyeti kabul etmelerinden sonra da canlılığını bir ölçüde sürdürmüştür İstanbul alındıktan sonra, özellikle saray hayatı ile ilgili olarak, Bizans’ın bazı olumsuz etkileri görüldü.

Milli mücadele yıllarında Erkeklerden kurulan ordunun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Cumhuriyet kadınlarla birlikte kurulmuştur. 2/3 Cumhuriyet dönemiyle birlikte kadınları toplum hayatındaki yeri ve statüsünü belirleyen düzenlemeler hızla hayata geçirilmeye başlandı. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü kadının toplum hayatına kazandırılmasının gerekliliği ve önemi bakından beyan ettiği irade ve gayretli çalışmalarından dolayı bir kez daha minnetle ve hayranlıkla anıyorum. Türkiye’de kadınlar 20 Mart 1930’da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazandı. 1933 yılında Köy Kanunu’nda muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı düzenlendi. Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık1934’te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. 8 Şubat 1935’de ilk defa meclis seçimlerine katılan Türk kadınları mecliste 18 sandalye elde ettiler.

Sonuç olarak demokrasiyle yönetilen ve sosyal hukuk devleti olan her ülke; kadın haklarının korunması önündeki engelleri kaldırmakla yükümlüdür. Kadın Haklarına saygı göstermek sadece yasalarla güvence altına alınmaz. Toplumların temel insan hak ve hürriyetleri ile ilgili problem yaşamaması için çalışmaların yoğunlaştırılması lazımdır. Merhum Türkçü Ziya Gökalp kadına verilen değeri şu dizeyle; “Millet yalnız yapılamaz, bunu ancak birlikte Kadın erkek, iki vicdan birleşerek yapacak” diyerek kadının millî toplum içindeki rolünü ne güzel ifade etmiştir. Evet biz var olan ve ilelebet yaşayacak olan milletimizin geleceğe daha emin adımlarla yürüyüp adından söz ettirebilmesi için kadın erkek vicdanlı bireylerle hep birlikte el ele gönül gönüle hareket etmek durumundayız.

Ancak günümüzde İş ve çalışma hayatında kadınlara yönelik negatif ayrımcılık devam etmektedir. Kadınlar dünya genelinde eğitim – öğretim hakkından yoksun veya ikinci planda bırakılmaktadır. Bir çok devletin hukuki düzenlemelerinde kadın erkek ayrımı bulunmaktadır. Özellikle miras hukuku ve medeni hukuk düzenlemelerinde kadınlara negatif ayrımcılık uygulanmaktadır. Örneğin, Dünya’daki arazilerin sadece %1’i kadınlara aittir. Dünyanın bir çok bölgesinde, kadınların eş seçme, evlilik, boşanma ve diğer temel medeni haklar henüz tanınmamıştır. Kadınlara yönelik fiziki şiddet ve psikolojik baskının en çağdaş ülkelerde bile tam anlamıyla kırılamamıştır

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.