Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Bafra Ovası’nda hasat zamanı 

Kavun- karpuz ağlattı Kapya Kırmızıbiber güldürdü

Bafra Ovası’nda hasat zamanı 
REKLAM ALANI
18 Ağustos 2019 16:37

Samsun’un Bafra ilçesinde Türkiye’nin ikinci Çukurova’sı olan Bafra Ovasında üreticiler tarafından 30 ile 32 bin dekar alan üzerine yapılan Kapya Salçalık Kırmızıbiberin hasadına başlandı.

Türkiye’nin ikinci Çukurova’sı olan Bafra Ovasında 30 ile 32 bin dekar alan üzerine Nisan ayı içinde dikimi yapılan Kapya Salçalık Kırmızıbiberin hasadına üreticiler tarafından başlandı. Geçen sene üreticileri üzmeyen Kapya Salçalık Kırmızıbiber geçen sene 1 TL’den başlayıp 1.50 Kuruş ve 2 TL arası alıcı bulurken, bu sene ise şu anki fiyatlar değişmese Çuvallı 2 TL’den dökme ise 2.50 kuruş ile 3 TL’den sezonu açtı.

Bafra İlçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Türbe mahallesinde (köyünde ) üreticilik yapan 46 yaşındaki Ali Çelik konuyla ilgili yaptığı açıklamada ; “Geçen seneye  nazaran bu yıl yaklaşık 10 ile 13 dönüm arasında  Kapya Salçalık Kırmızıbiber ekimi gerçekleştirdik. Türkiye’nin ikinci Çukurova’sı olarak adlandırılan  Ovamız ’da  bu yıl ki  Kapya Kırmızıbiber, üreticiler tarafından hasadı yapılarak “Samsun Büyükşehir Bafra Haline” getirildi. Bu yıl Ovamız da yaklaşık 30 bin ile 32 bin dekar arası  Kapya Biber ekimi üreticiler tarafından Nisan ayı içersin de  yapılmıştı.

“BU YIL KAPYA KIRMIZIBİBER ÜRETİCİLERİN YILI OLACAK”
Kapya Kırmızı Salçalık Biberin fiyatlarından memnun olduğunu söyleyen Ali Çelik; “Gecen sene Kapya Kırmızı Biberin Samsun Büyükşehir Bafra Hal çıkış fiyatı 1. TL’den   başlayıp 2 TL’ ye kadar alıcı bulmuştu. Bu sene ise Bafra Ovasında hasadına yeni başlanan Kapya Salçalık Kırmızı  Biberin şuan ki Hal çıkış çıkış fiyatı çuvallı 2 TL’den dökme ise 2.50 kuruş ile 3 TL arasında komisyoncular ve alıcılar tarafından üreticilerden alınıyor. Eğer Ovamızda şiddetli yağmurlar yağmasa bu sene Kapya kırmızıbiber üreticilerin yılı olacak. Çünkü aşırı ve fazla yağan yağmur Kapya kırmızıbiberin fiyatını düşürür, üretici de bu senaryoyu sevmez ve istemez. İnşallah böyle bir şey olmaz diye de başta ben olmak üzere dua ediyorlar çünkü bu yıl ki sezon öncesi açılan fiyatlardan Bafra Ovasındaki üreticiler oldukça memnunlar.

“ZARAR ETTİRMEDEN KAZANDIRACAK”
Kırmızı Biber bu yıl da kazandıracak bugüne kadar zarar ettirmediğini belirten Çelik; Türkiye çapında üretimi yapılan birçok yerde Kapya Kırmızıbiberin olmadığı ve sıkıntı yüzünden bu sene Kapya Kırmızıbiberin fiyatının oldukça iyi olması bekleniyor. Pazardaki esnaflarında  ise  Kapya kırmızıbiberin kilosunu  vatandaşlara  3.50 TL ile 4 TL arasında satıyor. Bu da gösteriyor ki her sene üreticiye ve komisyoncuya kazandıran Kırmızıbiber bu senede zarar ettirmeden kazandıracaktır. Bafra Ovasında 18 çeşit üründe iyi tarım uygulaması yapılıyor. İyi tarım uygulaması yapılan ürünlerden biriside Kapya Kırmızıbiber. Bafra Ovasında toplanıp Ülkemizin önemli şehirleri olan İstanbul, Bursa, Ankara, Mersin, Konya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kayseri, Gaziantep ve Amasya gibi illerimize sevkiyat yapmaya başladık. Bu yıl eğer böyle giderse belki de yoğun talep yüzünden bazı siparişlere de yetişemeyebiliriz dedi.Genellikle şehir dışına gönderilen Kapya Kırmızıbiberlerden  salça, konserve, kozmetik ve sanayide fabrikalarında işlenerek tekrar karşımıza kumaş boyası olarak çıkıyor.

 ” ÜRETİCİNİN MAHSULÜ ELİNDE KALMAYACAK “

Kapya Kırmızıbiberi üreticilerimiz pazar sıkıntısı çekmiyor çünkü  ellerindeki ürünü satmakta zorluk görmediklerini söyleyen Çelik; İlçemizdeki üreticilerimizin  emeğinin karşılığına almalarını istiyoruz, zarar etmelerini istemiyoruz. Üreticilerimiz zarar etsellerde fazla zarar görmelerini istemiyoruz sadece emeğinin karşılığını almalarını istiyoruz. Çünkü Bafra Ovasında yetişen  Kapya Salçalık Biber hem havasına ayak uydurarak, toprağını sevdi. Hasadına yeni başlanan Kapya Kırmızıbiberi üreticilerimiz pazar sıkıntısı çekmiyor çünkü  ellerindeki ürünü satmakta zorluk görmüyorlar. Yani ben bu ürünü  yaptım ama satamadım diye bir sıkıntı yaşamıyorlar. Şu an  İlçemizde faal olarak çalışan 2 adet Salça Fabrikası da mevcuttu. Onlarından sadece biri kapandı birisi halen aktif durumda. Üreticilerimizle bu sezon başında  Ocak – Şubat – Mart ayın da sözleşme yani  ön protokol yapıldı. Bu protokole göre Tarım Kredi Kooperatifleri sözleşme yapan Üreticilerle başta Domates ve Kapya Kırmızı Salçalık Biber alımı devam ederken, ürünleri de halen ilçede aktif olan Bafira Salça fabrikasına teslim de edebilirler” dedi.

” ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLECEK “

Kapya Kırmızı Biber tarla ve hal çıkış fiyatları taban yapmış durumda olduğunu belirten Çelik; “Diyebiliriz ki geçen sene olduğu gibi bu senede  Kapya Kırmızıbiber ekimi gerçekleştiren üreticilerin yüzü gülecek, çünkü Kapya Kırmızıbiber tarla ve hal çıkış fiyatları taban yapmış durumda. Yani üretici hal ve durumundan oldukça memnun olduğunu belirtirken, toplama işlerinin de en az Kasım ayına kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Bu yıl maalesef karpuz üreticilerimiz zarar etti. Kimi karpuz üreticisi karpuzunu zarara tarlada kabala fiyatına elinden çıkarırken, kimi üretici ise tarladaki karpuzunu almadan tırpan vurdu. Kavun üreticisi ise umduğunu alamasa da zararın eşiğinden döndü. Her yıl olduğu gibi bu yıl da besin değeri acısından, güzelliğiyle ve lezzetiyle bir numara olan  Kapya Kırmızıbiber üretimi yapan üreticilerimizin hava şartlarını ilerleyen günlerde ne göstereceği belli olmamasına rağmen Kapya Kırmızı salçalık biber fiyat konusunda taban yapmış durumda buda gösteriyor ki üreticilerin yüzleri gülmeye devam edecek görünüyor dedi. Haber / Foto : Ebubekir Yılmaz

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.