Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Bafra’da 3. Geleneksel Çeltik Hasadı Etkinliği Düzenlendi

Bafra Ziraat Odası Başkanlığı tarafından “Bafra Ovası 3. Çeltik Hasat Etkinliği” düzenlendi.

Bafra’da 3. Geleneksel Çeltik Hasadı Etkinliği Düzenlendi
REKLAM ALANI
21 Eylül 2018 15:15

Samsun’un Bafra İlçesinde bu yıl 3.sü düzenlenen Geneleksel Çeltik Hasadı Etkinliği büyük bir katılımla gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını Bafra Zıraat Odası Başkanı Osman Tosuner yaptı. Tosuner “Karadeniz’in en büyük ovası Bafra Ovası tarımıyla Türkiye’nin 1 numaralı tarım merkezi haline gelmiştir. Bafra Ovasında 125 Bin Dekarlık alanın hasatını yapıyoruz.  Bu çok büyük bir rakam ve Türkiye de Bafra’nın değeri artık çok fazla.” dedi.

“BAFRA KATMA DEĞER ÜRETEN BİR YER”

Bafra Zıraat Odası Başkanı Osman Tosuner’in konuşmasının ardından Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Karmacı söz aldı. Karmacı şu ifadeleri kullandı. “ Bafra tek başına 125 bin dekarlık alanda tüm Türkiye’ye çeltik konusunda büyük bir katkı sağlıyor. Dolayısıyla haklı olarak bu ürünün tanıtımını ve pazarlanmasına yönelik bu şenliğin kıymeti ve önemi olduğu takdirlerinizdedir. Çeltiğin Bafra için rakamsal değeri minimum seviyede 400 milyon liranın üzerindedir. Ve işlendiği taktirde bu rakamın 800 milyon liraya kadar çıktığı bilinmektedir. Bafra katma değer üreten bir yer.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Karmacı’nın ardından konuşan Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel şu ifadeleri kullandı. “Ülkemizde 2017 verilerine göre 1 milyon 95 bin küsürlük alanda çeltik üretimi yapılmaktadır. Ve bunun karşılığında 900 Bin Ton çeltik elde edilmektedir. Geçmiş yıllara baktığımızda her geçen yılda çeltik üretimi artış göstermektedir. İlçemizde ise 42 Mahallede çeltik ekimi yapılmaktadır. Son 10 yıla bakıldığında çeltik üreticileri 50 Bin 717 dekarken bu rakam 2018 yılında yaklaşık %20 artışla 125 bin dekarlık alana ulaşmıştır. Bu durum çeltik üreticiliği için Bafra ekonomisine ne kadar faydalı olduğunun bir göstergesidir.” dedi.

“BAFRA’NIN ÇELTİK KONUSUNDA BÜYÜK BİR AVANTAJI VAR”

Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel’in konuşmasının ardından Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin şu ifadeleri kullandı. “Samsun’un iki tane nehre sahip olması ve bunlardan Kızılırmak Nehrinin Bafra’dan geçmesi büyük bir avantajdır. Bu neticede Bafra Ovası geniş bir alana yayılmaktadır. Çeltikde ovada yapılan bir ürün olduğu için Bafra’nın çeltik konusunda çok büyük bir avantajı var. Çeltiğin ilçemiz ve şehrimizin daha fazla kalkınmak adına büyük bir katkısı var. Yani Bafra Ovası hem Samsun’un hem de ülkemizin ekonomik bakımından zenginlik kaynaklarıdır. Bu bakımdan daha verimli bir şekilde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

“TARIM A.Ş KURARAK ÇİFTÇİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ”

Tarım alanında yapılan projelerden ve desteklerden bahseden Şahin şu şekilde devam etti. ”Bu alanda da tabi ki Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kalkınma birimimiz var. Bunun yanı sıra belli başlı destekler var. Fakat önümüz döneme de Tarım A.Ş kuruyoruz. Tarım A.Ş’de kurulduktan sonra Büyükşehir Belediyesinden daha fazla bütçe ayırarak Türk tarımına ve Samsun tarımına katkı sağlamak için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. İmkanlarımızı zorlayarak kırsal kalkınma da yapılacak işleri ayrı tutup, üretilen ürünlerin alınması ve satılması noktasında da Tarım A.Ş ile üreticimizin, çiftçimizin yanında olacağız.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin’in ardından söz hakkı alan AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı şu ifadeleri kullandı. “Bundan yaklaşık üç ay önce burada çeltiğin ekimi ile ilgili bir programda hep birlikteydik. Bugün ise hasatında buradayız. Gerçekten çok güzel toprak üzerinde yaşıyoruz. Bazı yerlerde olduğu gibi 3 tane ürünün rahatça alınabileceği alana sahibiz. Bölgemizde Çarşamba Ovası, Bafra Ovası ve Vezirköprü Ovası var. Bafra Ovasında sebze de yetiştiriyoruz. Bir kısmımız az da olsa meyve de yetiştiriyor. Son zamanlarda ise en çok çeltik konusunda çiftimiz üretim yaptı. Biz her ne kadar çeltiği ton olarak çok fazla üretiyoruz ama, bunun katman değerini sağlama konusunda biraz daha çalışmalarımızı arttırmamız gerektiği inancı içerisindeyim. “ dedi.

Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı’nın ardından son olarak Samsun Valisi Osman Kaymak konuştu. Kaymak konuşmasında şu ifadeleri kullandı. “Samsunla ilgili olarak diyoruz ki Samsun bir tarım kenti. İki tane çok güçlü bir ovası var. Bu yönle bu ovalarda elde edilen ürünlerin katma değerini arttırmak hepimizin üzerine vazifedir. Şüphesiz bu ovalar Türkiye’de olan ekonomik krizde tam destekçimiz oluyor. Bugün çeltik az para eder veya çok para eder. Sebzelerimiz bazen az para eder bazen çok para eder. Fakat şunu bilin ki gelecek tarım ürünleri için çok büyük bir önem arz etmektedir. Ekonomik alanda en stratejik ürünler gıda ürünleri olacaktır. Bu yüzden arazilerimizin ve ürünlerimizin kıymetini bilelim. Bafra tek başına Türkiye’de en fazla çeltik üreten 2. bölge. Bu yüzden bu alanlarımızın kıymetini bilip, şüphesiz daha fazla katma değer elde etmek için daha çok çalışmalıyız. Bunun yanı sıra hükümetimiz de Samsun’a her alanda desteğini sağlıyor. Son olarak Büyükşehir Belediye Başkanımızın bahsettiği Tarım A.Ş bu alanda çok önemli. Çünkü katma değeri arttırmada en güzel çözüm bu olacaktır.” dedi.

Konuşmaların ardından Bafra Ovası 3. Çeltik Hasat Etkinliği yemek ikramı yapılarak, orta okul öğrencilerinin yöresel oyunlarıyla son buldu.

Programa, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, Bafra Zıraat Odası Başkanı Osman Tosuner,  Bafra İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Gökay Gökdoğan,  CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin, İYİ Parti Bafra İlçe Başkanı Zafer Bektaş, AK Parti Bafra İlçe Başkanı İbrahim Semiz, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.