Dolar 32,3777
Euro 35,0535
Altın 2.326,80
BİST 9.091,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Bafra’da köyleri su bastı!

Bafra’da, Karaburç ve Kuşcular mahallelerinde yapılan toplulaştırma sonunda alçak bölgelerde kalan bahçeler ve tarım arazilerini su bastı.

Bafra’da köyleri su bastı!
REKLAM ALANI
17 Ocak 2017 12:32

Bafra’da, Karaburç ve Kuşcular mahallelerinde yapılan toplulaştırma sonunda alçak bölgelerde kalan bahçeler ve tarım arazilerini su bastı.

KANAL KAPATILDI, KANALİZASYON AKTI

Karaburç Mahallesi’nin kanalizasyonu ağaçlık bölgeden geçmesi nedeniyle tıkandı. Kanalizasyon suları yer altı sularıyla birleşerek çoğu bölgeyi göle çevirdi. Evini suların bastığını söyleyen mahalle sakinlerinden Temel Aşçı, “Evimin avlusu su altında kaldı. Kanalın önünü kapattılar, su onun için gitmiyor. Kanal açılacak ve su kendi kendine gidecek” dedi.

5 DÖNÜM BUĞDAY HEBA OLDU

Toplulaştırma sonunda kendisine verilen tarım arazisinin 3 yıldır su altında kaldığını söyleyen Kadir Aşçı, “Toplulaştırmada burası tarım arazisi olarak verildi. 5 dönün araziye buğday ektik, buradan hiç bir şekilde mahsul alamıyoruz. Devlet Su İşlerinden gerekenin yapılmasını istiyoruz. Alçak olan yerlerden kanal açılmasını istiyoruz” diye konuştu.

YER ALTI SULARI YÜKSELİNCE

Karaburç Mahallesi Muhtarı İlyas Aşçı ise, “Mahallemizin kanalizasyonu ağaçlık bölgeden geçtiği için tıkandı. Bir yıl önce gereken mercilere dilekçe yazdım, koku yapıyor sağlık açısında iyi değil diye. Bu sıkıntı 3 yıldır var, vatandaş dışarı çıkamıyor. Bu kanalizasyon atıkları yer altı suları da yükseldiği için bir birine karışıyor, arazilerde neredeyse kayık geziyor. Sulama birliği su kanaletlerinden su getirdi. Vatandaş o suyu kullanıyor. Yer altı sularını kullanmıyor, o yüzden yer altı suları yükseldi. Toplulaştırma yüksek yerlerden kuşatma kanalı açtı. Alçak yerleri de vatandaşlara arazi olarak verdi. Bu nedenle de kışın yer altı suları yükseldiği için araziler su altında kaldı. Bir an önce gerekenin yapılmasını istiyoruz” dedi.

SASKİ: BİZİM DEĞİL DSİ’NİN İŞİ…

SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Konu, toprak reformu kapsamında toprak kazanmak için Karaburçluların yağmur deşarj kanallarının ağzını kapatıp, toprak kazanmasıyla alakalıdır. Burası kapatılınca da yağmur suyunun boşalma imkanı olmadığından yağmur yağdığında yukarıda bulunan Kuşçular Mahallesi’ni su basmaya başlamış. Kuşçular Mahallesi sakinleri ve muhtar DSİ’ye müracaat etmişler. Kepçe ve boru istemişler. Konu bundan ibarettir. SASKİ ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Bizim arazideki sularla bir ilgimiz yok. Personelimiz muhtarla da görüştü, olay yerine de gitti. Konunun DSİ ile ilgisi var. Mahalleliler taleplerini DSİ’ye iletmişler” dedi. DSİ 7. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, su baskını olan bölgenin doğrudan kendilerini ilgilendirmediğini, ilk işlemlerin Toplulaştırma Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

‘KURUMLAR OLARAK ÇARE ARIYORUZ!..’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü yetkilileri ise konu hakkında şunları söyledi:  “O alanlarda arazi toplulaştırma yapıyoruz. Böyle bir talep bize gelince incelemeye başladık. Bugün de Bafra’da DSİ yetkilileri ile bu konu hakkında görüşeceğiz. Kurum ve kurumlar olarak bir çözüm arıyoruz. Oradaki fazlalık suyun bir şekilde uzaklaştırılması lazım. Bu suların bir kısmı taban suyu, bir kısmı da dışarıdan beslenen sudan oluşuyor. Vatandaşlar, burada eski dere yataklarının üstüne ev, ağıl gibi yapılar yapmış. Su yataklarının önünü tıkamışlar. Bu suların tahliyesi için çözüm yolları arıyoruz. Tarım İl Müdürlüğünün bünyesinde yapılan toplulaştırma çalışması ve tarım içi hizmetleri geliştirmesi kapsamında çözüm aranıyor.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.