Dolar 32,5520
Euro 34,8805
Altın 2.431,57
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

BAFRA’DA ‘TARİHİ’ GÜN!

Samsun’un Bafra İlçesi’nde Kosovalılar Derneği’nin açılışı Arnavutluk Ankara Büyükelçisi ve Kosova Ankara Büyükelçisi’nin de katılımlarıyla görkemli bir törenle açıldı

BAFRA’DA ‘TARİHİ’ GÜN!
REKLAM ALANI
4 Mayıs 2022 19:14

Samsun‘un Bafra İlçesi’nde 1 Nisan 2022 tarihi itibariyle kuruluşu gerçekleştkirilen Kosovalılar Derneği‘nin(KOSDER) resmi açılışı, muhteşem bir törenle gerçekleştirildi. Hacınabi Mahallesi Atatürk Bulvarı’nda yapılan açılışa çok sayıda davetli katıldı.

‘BALKANLARDA MÜSLÜMAN DEMEK
TÜRK DEMEKTİR’
Dernek Başkanı Avukat Yunus Gün, yaptığı açılış konuşmasında, “Ezanı Muhammediyye Kosovada 1389 yılında okunmuştur. Yani İstanbul’un fethi 1453 yılı olup İstanbul fethedilmeden 60 sene önce Kosova da ecdad tarafından şehit Sultan Murat Hüdavendigar tarafından islamın mührü vurulmuştur. Balkanlarda Türk demek Müslüman demek, Müslüman demek Türk demektir” ifadelerini kullandı.

MALINI MÜLKÜNÜ, SEVDALARINI
GERİDE BIRAKANLARIN TORUNLARI
“Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu yüce önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Marşımızı yazan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy bu ülke için çok büyük anlamları olan, Balkan göçmeni olan, ülkemizin çok büyük önderleridir” diyerek sözlerine devam eden Yunus Gün, ayrıca şunları belirtti:

“Bafra’da yaşayan göçmenlerin, evladı fatihanların göçü ise 1910lu yıllarda başlamış ve de 1960 lı yıllara kadar devam etmiştir. Göç, söylemesi kolay ancak yaşaması ve hissetmesi bir o kadar ağır bir kelimedir. Biz Balkanlardan binbir zorlukla dinini kültürünü yaşamak için, namusunu , neslini, örfünü, adetini, kültürünü korumak için göç edenlerin, sırf bu değerlere sahip çıkmak için malını mülkünü, 100 yıllarca yaşadığı evini, bağını bahçesini, tarlasını, atasını mezarlarını, sevdalarını, geride bırakan bir neslin evlatlarıyız, torunlarıyız.

2 YILLIK BİR TEŞKİLATLANMA
Biz yüzlerce zulüm hikayesini, yüzlerce göç hikayesini geride ata topraklarında kimin neleri bıraktıklarını, gözü yaşlı dedelerimizden ninelerimizden defalarca dinledik. Onlar anlattıkça biz de adeta yaşamışçasına hüzünlendik duygulandık. Bu gün, tüm yaşanmışlıklar bir yana, uğruna doğup büyüdüğün toprakları dahi terk ettiğin değerleri korumak adına bu derneğimizi açtık. Derneğin açılışı, kurulması ve teşkilatlanması yaklaşık olarak 2 yılımızı aldı.
Bu gün ise derneğimiz sayesinde ülkemizin Balkanlarla olan kültürel ilişkileri güçlendirmek adına Kosovadan misafirlerimiz ziyarete geldi. Kosova’dan gelen misafirlerimizle ticari, sportif ve kültürel faaliyetlerimiz konusunda ilçemizdeki ilgili kurumlarımızla ortak sinerjiyi yakalayıp güzel gelişmeler kat edeceğimize inanıyoruz.

‘ONURLUYUZ, MUTLUYUZ…’
Biz Bafra Kosovalılar Derneği olarak derneğimizin açılışını gerçekleştirmenin onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha büyük ve güzel organizasyonlar yapmayı planlıyoruz. Açılışımızın düzenlenmesinde emeği ve desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Allah birliğimizi dirliğimizi bozmasın.”

BÜYÜKELÇİ ŞANA: BİZİ ONURLANDIRDINIZ
Kosova Ankara Büyükelçisi Şherife Şana ise, “Aslında Kosova genç bir Cumhuriyet. Anayasada model olarak bir şey oluşturması gerekebilir çünkü. Kosova’da Türk dili okullarda resmi olarak kayda geçiliyor. Bugün bu organizasyonu yapan herkese teşekkür ediyorum. Bizi davet ederek onurlandırdınız, biz de katılmak için gayret gösterdik” diye konuştu.

ÜLKELER ARASINDA İŞ BİRLİĞİ ARTACAK
Arnavutluk Ankara Büyükelçi Kastriot Robo da konuşmasında şunları söyledi:

”2 ülke arasında iş birliği olarak güzel bir düşünce. Aslında Bafra’ya çok önceden gelmek istedim, pandemi nedeniyle olmadı. Fakat bugün beni davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Bafra çok güzel bir ilçe aynı zamanda Arnavutların çok fazla olduğu bir ilçe. Eminim ki bu gelişme 2 ülkeyi daha bir araya getirecektir. Ümit ediyorum ileride daha fazla işbirliği olacaktır 2 ülke arasında.”

BAŞKAN KILIÇ: DESTEK VERECEĞİZ
Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç da konuşmasında, “Bu gibi faaliyetler ilişkiler açısından önemi çok büyük. Ticari boyutu var, siyasi boyutu var. Bunları her yönden değerlendirmek lazım. Tabi ki Kosova, Arnavutluk, Bosna Hersek batı Trakya bizim atalarımızın ayak izlerinin olduğu, kültür faaliyetlerimizin olduğu , tarihimizin olduğu bir bölge. Bu anlamda çok önemli. Bu tür faaliyetlerinde ikili ilişkiler arasından çok çok önemli. Siyasi açıdan iki ülke arasında ki görüşmeleri münasebeti açısından çok değerli ve önemli bir durum. Bu derneğin bundan sonra yapacağı çalışmalarda, faaliyetlerde biz elimizden geldiği kadar destek vereceğiz” açıklamasında bulundu.

KIRCALI: BÜYÜK TÜRKİYE TABLOSU
AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı ise, “Hemşehri dernekleri birlik ve beraberliklerin sağlanmasında en temel taşlardan bir tanesidir. Şöyle bir ebru tablosunu düşündüğümüzde bu tablo çeşitli renklerden meydana gelir. İşte bugün bu renklerden bir tanesinin derneğini açıyoruz. BU renkler birleşe birleşe o güzel ebru tablosunu meydana getirir. İşte bizlerde bizler de bu renkler bir araya gele gele bu güzel tabloyu büyük ve güçlü Türkiye’yi meydana getirdik” dedi.

CEMİL DEVECİ VE NECATTİN DEMİRTAŞ DA KATILDI
Konuşmaların ardından Kosova halk oyunları ekibi gösterisi yapıldı. Halk oyunlarının ardından dernek binasının açılışı yapıldı. Açılışa Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.