Dolar 32,4550
Euro 34,8072
Altın 2.447,60
BİST 9.890,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

BİLİNÇSİZ SAVURGANLIK

BİLİNÇSİZ SAVURGANLIK
REKLAM ALANI
11 Şubat 2021 19:59

Biz insanoğlu farkında olmadan bilinçsiz şekilde yoğun bir tüketici toplum olma yolunda hızlıca ilerliyoruz. Bir taraftan tükettiğimiz gibi bir taraftan da çok sayıda insanı aç ve susuz bırakıyoruz. Milyarlarca ton gıdayı çöpe attığımız gibi, milyarlarca metrekare alanları kirlettiğimiz gibi, milyarlarca metreküp su kaynaklarını da hızlı bir şekilde tahrip ediyoruz. Ve son yıllarda ülkemizde olduğu gibi bütün dünyada bu bilinçsiz savurganlık, ciddi bir boyutta çevre felaketine sürüklüyor bizi. İşte okumalıyız, araştırmalıyız diyorum ya… Her gün yolda yürürken attığınız bir sigaranın, attığınız bir kağıdın, çöpe evinizden artan o organik atıkların, bir alanda ne kadar yeri işgal ettiğini, yağmur sularıyla karışınca toprağı ne kadar kirlettiğini özellikle yazın kokuşan çürüyen bu atıkların ozona ne kadar zarar verdiğini, bu atıkların ülke ekonomisinden milyarlarca lira götürdüğünü bir bilseniz eminim ki bir anda bütün düşünceleriniz, fikirleriniz değişecektir.

Eminim ki toprağı doğayı, o aç çöplerden yemek toplayan insanları daha iyi anlayacaksınız. Onun için okumamız lazım. Önce kendimizi, sonra doğamızı, toprağımızı, yaşadığımız çevremizi aydınlatmamız lazım.

Bir okuyan insan bin araştırır. Merak eder. Unutmayın her okuduğunuz kelime, her kurduğunuz cümleyi değiştirecektir. Her kurduğunuz cümle düşüncenizi, her düşüncenizde ailenizi, aileniz çevrenizi, çevrenizde kendi çevresini değiştirecektir.

Onun için okumamız lazım. Neyi okuyalım derseniz, ilk aklınıza geleni okuyun. İlk merak ettiğiniz şeyi araştırın.

Sevgiyi okuyun, sizde seversiniz,

Dostluğu okuyun, dost edinirsiniz,

Yalnızlığı okuyun, hiç yalnız kalmazsınız,

Toprağı okuyun, mutlaka bir gün tarım yaparsınız,

Tarımı yapın, hayvancılığı merak edersiniz,

Hayvancılığı okuyun, hayvancılık yaparsınız,

Güneşi okuyun, enerjiyi merak edersiniz,

Enerjiyi okuyun, ekonomiye merak sararsınız,

Ekonomiyi okuyun, üretime merak sararsınız…

Okursanız bütün engelleri tek tek aşarsınız.

Korkmadan,

Bir örnek vereyim. Yukarıda atıkların çevreye verdiği zararı anlattım. O attığınız atıkları, geri kazanımını araştırın. İnanin ki okudukça, o atıklardan sizde gübre yapmaya çalışacaksınız. O gübreyi balkonunuzda, bağınızda bahçenizde çiçeğinize, sebzelerinize ve meyvelerinize vereceksiniz. Onlar daha verimli olacak. Ve en önemlisi kullandığınız yerdeki toprağınıza nefes aldırmış olacaksınız.

Rahat bir nefes için okumalıyız.

Hakan TEMUR
VETERİNER HEKİM

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.