Dolar 32,3237
Euro 35,0903
Altın 2.300,90
BİST 9.075,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“BİZ, ‘ÇİFTÇİMİZ YAŞASIN’ DEDİK İKTİDAR ‘RED’ DEDİ

İYİ Parti Samsun Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Bedri Yaşar’ı TBMM’deki makamında kendisiniz ziyaret ederek sıkıntılarını anlatan Ziraat Odası Başkanlarının sesini mecliste dile getirdi.

“BİZ, ‘ÇİFTÇİMİZ YAŞASIN’ DEDİK İKTİDAR ‘RED’ DEDİ
REKLAM ALANI
29 Ocak 2020 17:54

“ÇİFÇİYE BUGÜN SAHİP ÇIKMAYACAKSINIZ DA NE ZAMAN ÇIKACAKSINIZ?”

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Çiftçimizin derdini meclise taşıdık; ama yine iktidar oylarıyla kabul edilmedi. Peki, can çekişen çiftçimize bugün sahip çıkmayacaksınız da ne zaman sahip çıkacaksınız” dedi.
Yaşar, aylardır ülkenin her yerinde seslerini duyurmaya çalışan, ‘can çekişiyoruz, üretebilmek için bize sahip çıkın’ diyen çiftçilere sahip çıktı; ama çiftçilerin derdine derman olacak kanun teklifi iktidar oylarıyla ‘red’ edildi.
“Çiftçinize bugün sahip çıkmayacaksınız da ne zaman sahip çıkacaksınız” diyerek kanun teklifine red oyu verenlere tepki gösteren Yaşar, “Yazık değil mi çiftçimize, yazık değil mi mahsulünü topraktan alamayan bu üreticimize, yazık değil mi kendi toprağının mahsulünü yemek isteyip de başka toprakların mahsulüne mahkum bırakılan bu millete” diyerek çiftçiye verilmek istenmeyen desteğe sitem etti.
“TARIM, MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİDİR”
Mecliste yaptığı konuşmada afetten zarar gören çiftçilerden, elektrikte yapılan yanlış uygulamalara; çiftçi kredi faizlerinin tefecilikten farksız olduğundan çiftçinin üretemez duruma geldiğine kadar bir çok yaraya parmak basan Yaşar’ın konuşmasında yer alan ifadeler şu şekilde:

Millî ekonominin temeli tarımdır. Toprak, emek vermeden ve alın teri dökmeden bizi doyurmaz. Bu yüzden de tarımsal kalkınmaya çok büyük önem vermemiz gerekiyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi tarım, bizim ülkemizde de desteklenmeli, serbest piyasa şartlarına göre değerlendirilmemelidir. Savunma sanayisi ne kadar önemliyse, tarım ve tarım ürünleri de o kadar önemli ve de stratejiktir. “BÖYLE KREDİ FAİZİ OLMAZ”
Değerli milletvekilleri, geçtiğimiz hafta içerisinde Ziraat Odası Başkanları bizleri ziyaret ettiği gibi sizleri de ziyaret etti. Samsun’dan bizi ziyarete gelen 10 Ziraat Odası Başkanımızın sorunlarının yazılı olduğu dosyada sıkıntılar ortada. Ne diyor Başkanlarımız; “Üretebilmek için, ayakta kalabilmek için çektiğimiz kredileri bir yana koyun faizlerini ödemeye yetişemiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifinden aldığımız kredilerin faiz oranları yüzde 40’larda, yüzde 45’lerde. Bu krediler yapılandırılmasa ise üretemeyeceğiz. Gerek faiz oranları gerek hasat zamanı dışında gelen elektrik faturaları bizim belimizi büktü. Borcumuz borç; faizler düşürülsün borçlarımız yapılandırılsın. Biz maaşlı insanlar değiliz. Elektrik faturalarımız hasat zamanlarında yollansın. Bize bir cansuyu lazım” diyor.

Hepinizi televizyonlarda da izlemişsinizdir, Samsun Bafralı çiftçimiz Erhan Akbulut’un isyanını. 4 yılda 4 eşit taksitte ödenek için kredi çeken Samsun Bafralı çiftçimiz Erhan Akbulut, bir yılın sonunda ana paradan daha fazla faiz ödeyerek kapatabildi borcunu. Sebebi, çiftçinin ortağı olduğu kurumun uyguladığı değişken faiz uygulaması. Ve bu uygulamadan çiftçinin haberi yok. Daha kötüsü zaten çekilmiş bir kredi sonrası getirilen uygulamanın geçmişe yönelik de uygulanması. Böyle bir durumu neyle izah edebilirsiniz. Çiftiye, üretime destek olsun diye üreticisiyle birlikte ortak olan bir kurum (Tarım Kredi Kooperatifi) bunu yaparsa bu çiftçi nasıl yaşayacak.
“TARIM’DA YÜZDE 10’UN ALTINA DÜŞTÜK”
Bir de şu var ki her fırsatta “tarımda ihracat arttı” falan diyorsunuz. Yok böyle bir şey arkadaşlar. Türkiye, tarımda her geçen yıl geriliyor. Özellikle sizin iktidarınızda tarımda yüzde 10’ların altına düştük. Sizin “17 milyar dolar” diye bahsettiğiniz tarımdaki ihracat, Hollanda’nın 130 milyar dolar. Dolayısıyla “Tarımda 17 milyar dolar ihracat yaptık. 180 ülkeye ihraç tarım ürünlerimizi gönderdik” diyerek kendimizi kandırmayın.
Yaşar’ın konuşmasının ardından verdiği kanun teklifinin oylanmasına geçildi; ancak teklif iktidar oylarıyla ‘RED’ edildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.