Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 20°C

Buğday hasadı başladı

Bafra Ovasında buğday hasadına başlandı

Buğday hasadı başladı
REKLAM ALANI
4 Temmuz 2017 14:39 | Son Güncellenme: 4 Temmuz 2017 14:41

Bafra Ovası’nda bu sezon 250 bin hektar alanda buğday ekimi yapıldı. Buğday başaklarının olgunlaşması ile biçerdöverler ovaya girdi ve ilk hasat yapıldı. Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğday fiyatlarını açıklayarak bir an önce alıma başlaması gerektiğini söyledi. Bafra Ovası’nda kırsal ve ovada 250 bin hektar alanda buğday ekimi gerçekleştirildiğini söyleyen Osman Tosuner, “Bafra Ovası’nda şu an 2016-2017 buğday hasadını yapmaktayız. Yaklaşık 250 bin hektar kırsal ve ovada ekim alanı var” dedi.

Çiftçinin buğdayını tarlasından çıkartıp hemen peşin paraya döndürmek sevdasında olduğunu ifade eden Tosuner, “Bunun sebebi de üreticinin bankalara olan burcu. Bugün banka faizleri yüzde 16-17’lerde. Vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisinin bir an önce fiyatları açıklaması ve bir an önce alıma başlaması lazım. Eğer alımlara başlanmazsa un sektöründeki sıkıntılar köylüye yansır, bunun bedelini de alt tabaka çiftçi öder” diye konuştu.

“BU SENE EN AZ 95 KURUŞ OLMALI”

İç Anadolu’da, Edirne’de Toprak Mahsulleri Ofisinin alıma başladığını ama ödeme yapmadığını, emanet alımı yaptığını belirten Tosuner, “Aldıkları buğdayın parasını çiftçiye öderlerse çiftçi bir nebze olsun rahatlar. Geçen seneki fiyatlarla bu seneki fiyatlar aynı ama girdi fiyatları yüzde 30 arttı. Geçen seneki 80 kuruşa satılan buğday, bu sene en az 95 kuruş olması lazım. Maalesef 95 kuruş değil, devlet bu işi onura etmese Bafra Ovası’nda buğday 75 kuruş. Bu da çiftçinin yok olması demek. Çiftçinin yok olması demek, hububatın olmadığı bir ülkede, tarımın olmadığı bir ülkede devletin çöküşüdür. Devletimizin bir an önce buna bir çözüm bulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.