BÜYÜK ÖDÜL SAMSUNLU ŞAİRE!
Samsunlu şair Hatice Tarkan Doğanay, 2024 Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödülü’nün sahibi oldu
Samsunlu şair Hatice Tarkan Doğanay, 2024 Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödülü’nü Yüzüme Oyulan Havva kitabıyla alarak tüm dikkatleri üzerine çekti. Doğanay ödülünü Çankaya Belediyesi’nde Özgür Öykü Şiir Dergisi tarafından düzenlenen 5’inci Enver Gökçe Toplumcu Gerçekçi Şiir Ödül Töreni’ne aldı.
BÜYÜK ÖDÜL ‘YÜZÜME OYULAN HAVA’YA
Edebiyat dünyasından birçok ismin katıldığı Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleştirilen gecede
Hasan Hüseyin Yalvaç, Sami Aydoğan, Asım Öztürk, Haydar Ünal, Mustafa Seyfi ve Münevver Aksoyak Erdem’den oluşan seçici kurul, ödüle, 28 şair/yapıt arasından Hatice Tarkan Doğanay’ın Metinlerarası Kitap etiketiyle yayımlanan ‘Yüzüme Oyulan Havva’ adlı eserini 1’incilik ödülüne layık gördü. Hatice Tarkan Doğanay, ödülünü ünlü şair Ahmet Özer’in elinden aldı. Yazar Özgen Seçkin ve şair A. Kadir Paksoy’a ise Enver Gökçe ve toplumcu gerçekçi şiir üzerine yaptıkları çalışmaları dolayısıyla onur ödülü verildi.
ETİK, AHLAK, KÜLTÜR ÇÜRÜRKEN…
Hatice Tarkan Doğanay tören de yaptığı konuşmada kısaca şunları söyledi:
“Ülkemizde ardı ardına akıl almaz olayların geliştiğine tanık oluyoruz. Kadına yönelik şiddet en uç noktalara ulaştı. Kadınlarımız, çocuklarımız aile içi ve aile dışı fiziksel, ruhsal, cinsel şiddete maruz kalarak hunharca öldürülüyor. Ve bu durum karşısında toplumun titrek ve yılgın sesi bir müddet sonra cılız uğultular içerisinde kayboluyor. Ne yazık ki tepkilerimizin insani izler taşıdığını söylemek mümkün değil. Korkarım etiği, ahlakı ve kültürü çürütenler insani tepkilerimizi de çürütmeyi başardı. Ne mutluluğumuzu koruyabiliyoruz ne de adaletsizlikler karşısındaki direncimizi.
ORTA ÇAĞ BARBARLIĞIYKA KARŞI KARŞIYA
Son on ayda Gazze’de 17 bin çocuk öldü ve binlerce çocuk kayıp. 21. yüzyıl insanı ise organize kötülüğü, sinirleri felç olmuş, donuklaşmış bir şekilde ekranları başında izliyor. Sonrasında da alışveriş merkezlerinde buluyor kendini. İyiliğin ve kötülüğün yaratımındaki denge bugün iyice bozulmuş durumda. Dünya yeniden Orta Çağ barbarlığıyla karşı karşıya. Enver Gökçe’nin, ‘güzel şeylere hasret memleketim/güzel şeylere hasret bu dünya’ dediği yerdeyiz hâlâ.
SANAT DA, ŞİİR DE TEHLİKEDEDİR
Bu ödülü toplumda özgürlüğü kısıtlanan, yalnızlaştırılan, yaşam hakkı elinden alınan, adaletsizlik karşısında ezilen kadınların ve çocukların adına alıyorum. Kadınlarımız ve çocuklarımız güvende değilse geleceğimiz de güvende değildir. Güvensizliğin kol gezdiği bir toplumda sanat da şiir de tehlikededir.”
HATİCE TARKAN DOĞAN KİMDİR?
1981 yılında Samsun’un Vezirköprü İlçesi’nde dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokulu Vezirköprü’de tamamlayarak sağlık meslek lisesi hemşirelik okulunu okumak için Sinop Boyabat ve Amasya Merzifon’a gitti. 2001 yılında Erzurum’un Hınıs ilçesinde hemşire olarak göreve başladı. Halen Vezirköprü Devlet Hastanesin’de görev yapmaktadır. Görev yaptığı yıllarda Anadolu Üniversitesi Vet. Lab. Tek. Ön Lisansı bitirdikten sonra tekrar aynı üniversitenin sosyoloji bölümünü okuyarak lisans eğitimini tamamladı ve ‘sosyolog’ ünvanına sahip oldu.
Sibel TOPAL