Dolar 32,5601
Euro 34,8680
Altın 2.425,68
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

ÇİFTÇİ, ‘ÇIKIŞ YOLU’ ARIYOR

Samsun, Amasya, Ordu ve Sinop illerinde Tarım Kredi’ye olan borçları nedeniyle traktörleri haciz edilen, icra takibinde bulunan çiftçiler, bir kez daha Bakanlık nezdinde girişimde bulundu

ÇİFTÇİ, ‘ÇIKIŞ YOLU’ ARIYOR
REKLAM ALANI
8 Ocak 2021 01:27 | Son Güncellenme: 8 Ocak 2021 08:43

Türkiye genelinde 17 bölge birliği ve bin 620 kooperatifinde 810 bin çiftçi ortağı bulunan Tarım Kredi Kooperatifi mağduru onbinlerce üretici, çıkış yolu arıyor. Bir kez daha Tarım ve Orman Bakanlığı’na giden çiftçi temsilcileri, 31 Mart’a kadar ertelenen borçlar için ‘yapılandırma’ istedi.


BAKAN YARDIMCISI İLE GÖRÜŞTÜLER
Onbinlerce mağdur çiftçinin sesi olabilmek için Ankara’da Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile görüşenler arasında Samsun’un Bafra İlçesi 1032 Sayılı Tarım Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Balta da yer aldı. Yenigün Gazetesi’ne Bakanlık nezdinde yaptıkları çalışmaları ve son gelişmeleri aktadar Burhan Balta, “Tarım Kredi Kooperatifi’ne ortak olan onbinlerce çifçinin bugün 1 milyar liranın üzerinde borcu bulunmakta. Bu borçalar artık traktörlerin haciz edilmesi, icra takibi gibi dramatik durumlara yol açıyor” dedi.


CUMHURBAŞKANI’NI BİLE KANDIRDILAR
Samsun merkez olmak üzere Amasya, ordu ve Sinop illerindeki 66 şubeye bağlı aktif 28 bin üretici adına Başkent’te Tarım Bakan Yardımcısı’na görüş ve önerilerini aktardığını ifade eden Burhan Balta, “Sayın Bakan Yardımcımıza, Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü eski AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz tarafından yanlış bilgilendirildiklerini anlattım. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu bir brifingte bile Fahrettin Poyraz’ın, südece yüzde 4’lük bir kesimin icralık olduğunu açıklaması bunun kanıtıdır” diye konuştu.


‘AK PARTİLİ AVUKATA SORSUN, ÖĞRENİR’
Tarım Kredi Kooperatifi sadece Bafra İlçesi’ndeki 835 ortağının 400’ünün icralık, 220’sinin ise kanuni takipte olduğunu hatırlatan Burhan Balta, “Yani Bafra’da üye çiftçilerin yüzde 50’si borç batağında. Amasya’da, Sinop’ta, Türkiye’nin hemen her bölgesinde durum böyle iken ülke genelinde sadece yüzde 4’lük icralık üretici ortağı bulunduklarını söyleyen Genel Müdür Fahrettin Poyraz ne yapmak istemektedir, kime hizmet etmektedir? Fahrettin Poyraz, Bafra’daki icra takiplerini başlatan AK Parti İlçe Başkanı olan Avukat İbrahim Semiz’e telefon açarak gerçeği öğrenebilir” dedi.


‘7166 SAYILI KHK UYGULANSIN…’
Bakan Yardımcısı Fatih Metin’e, “Borcumuza af değil yapılandırma istiyoruz” dediklerini belirten Burhan Balta, şöyle devam etti:
“Sayın Bakan Yardımcısı, ilgili bakanlıklarla görüşme halinde olduklarını, bu soruna mutlaka çözüm bulacaklarını söyledi. Borçların 31 Mart’a kadar ertelenmesinin istenilen sonucu vermeyeceğini belirttik. 7166 sayılı kanun hükmünde kararname var. Bunun uygulanması halinde borçların yüzde 15’i silinecek, yüzde 10’u Hazine’den karşılanacak, yüzde 5’ini ise kurum kendisi ödeyecek. Geri kalan ise yapılandırılacak. Tarım Kredi, işte bu yüzde 5’i ödememek için direniyor. Bakan Yardımcısı’na bu durumu hatırlattık. Bunun dışındaki hiç bir çözümün istenilen sonucu vermeyeceğini söyledik. Görüşmemeden umutlu ayrıldığımızı söyleyebilirim. Umuyorum bir kaç bürokrata değil yüzbinlerce çiftçiye kulak verirler.”


KOOPERATİF DEĞİL SANKİ TEFECİ!
Bafra Tarım Kredi Başkanı Burhan Balta, geçtiğimiz yıl mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak üreticinin içerisinde bulunduğu ‘Tarım Kredi Kooperatifi’ çıkmazını anlatmıştı. Balta mektubunda, “Tarım Kredi, 150 yıllık bir kurum, Üretici Birliği ama birlikten çıkmış tamamen kar amaçlı bir şirket, ticarethane, kısaca tefeci olmuş. Gerçekten çok zordayız, üreticinin büyük bir kısmı icralık durumdadır. Gizli falan değil kurumun sistemine bakıldığında acı tablo görünecektir” ifadelerine de yer vermişti.

Sibel TOPAL

TEBLİGATLAR, AK PARTİLİ BAŞKAN’DAN: Bafra’da çiftçilere, Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarından dolayı icra tebligatları, kooperatifin avukatlık işlerini yürüten AK Parti Bafra İlçe Başkanı İbrahim Semiz tarafından gönderildi.

HAVZALI ÇİFTÇİNİN İSYANI: Samsun’un Havza İlçesi’ne bağlı Ortaklar Mahallesi’nde çiftçilik yapan Mustafa Sezer, mallarına ve traktörüne haciz konulması nedeniyle isyan etmişti.

AMASYA’DA EYLEM: Kasım ayında bir grup Amasyalı çiftçi, kredilerin faiziyle birlikte ödenemeyecek boyuta gelmesi nedeniyle çok sayıda traktörün haczedilmeye başlanmasına eylem yaparak tepki göstermişti.

-Tarım Kredi Kooperatifi’nin tartışın Genel Müdürü, eski AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Sait dedi ki:

    Madem sayın cumhurbaşkanımıza kandırdılar tarım bakanı ve tkk poyraz istifa etsin