Dolar 32,3809
Euro 34,8096
Altın 2.399,74
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Çiftçi şirketlerin insafına terk edilemez

Bafra CHP İlçe Başkanı Vahit Perçin, Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel tohum üretimindeki yeni düzenlemeye nitelik basın açıklamasında bulundu

Çiftçi şirketlerin insafına terk edilemez
REKLAM ALANI
6 Kasım 2018 20:37

Bafra CHP İlçe Başkanı Vahit Perçin, Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel tohum üretimindeki yeni düzenlemeyi  duyurmasının ardından “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayınlanması konusunda basın açıklamasında bulundu

Değerli basın mensupları,

Hepinizin bildiği gibi Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel tohum üretimindeki yeni düzenlemeyi 19 Ekim 2018’de duyurdu. “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle çiftçinin tarlada ürettiği ürünün sertifikalı olmasını zorunlu hale getirmiştir. Tarladaki ürün sertifikalı değilse devlet desteği verilmeyeceği hükmü getirildi.

Yönetmelik değişikliği, çiftçilerin yüzyıllardır sürdürdüğü tohum takasının önüne geçmekte, çiftçiyi tohum şirketlerinin insafına terk etmektedir.

  • Yönetmelikte bir bölgede yetişen tohumun, başka bir bölgede de yetişebilse dahi, kayıt altına alınmadan ekilmesi yasak hale getiriliyor.
  • Tohum ve mahsule üreticinin verdiği yerel isim yerine kurum ve kuruluşlar tarafından verilen isimler koyulacak.
  • Yönetmeliğe göre, çiftçiler artık yerel tohumları için ‘çevre etiketi’ yani bir nevi patent almak zorunda.

Bu yönetmelik yürürlüğe konulana kadar çiftçilerin tohum takasına engel olunmuyordu. Bu amaçla Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Samsun’da da “Tohum Takas Şenlikleri” düzenleniyordu. Artık yerli tohum takas etkinliklerinin bir anlamı kalmamıştır. Yönetmelik değişikliği, çiftçilerin yüzyıllardır sürdürdüğü tohum takasının önüne geçmekte, çiftçiyi tohum şirketlerinin insafına terk etmektedir.

Bu yönetmelikle artık yerli tohumlar da çok uluslu tarım ve gıda şirketlerinin denetimine girecektir. Açıkça görülüyor ki bu uygulama ile köylünün, çiftçinin, halkın değil şirketlerin çıkarı gözetilmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak; yerli tohumculuğumuzu bitirerek sertifikalı hibrit tohumlarla gıda bakımından bizi yakın gelecekte açlığa ve şirketlerin insafına terk eden bu yönetmelik değişikliğine karşı her türlü hukuksal ve çiftçimizin demokratik hak arama amaçlı eylemsel mücadelelerine destek vereceğimizi tüm kamuoyuna duyururuz.

Ülkemizin ve çiftçimizin geleceği şirketlerin çıkarları için feda edilemez.

REKLAM ALANI