Dolar 32,4839
Euro 34,9514
Altın 2.439,24
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Coronavirüs Aşısı Gerçekten Üretildi Mi?

Veteriner Hekim Merve ÖZDEMİR Yazdı..

Coronavirüs Aşısı Gerçekten Üretildi Mi?
REKLAM ALANI
12 Nisan 2020 12:14

Yeni Tip Coronavirüs tüm dünyada ve 11 Marttan bu yana ülkemizde enfeksiyona sebep olan dış ortamda cansız hücre içinde canlı solunum yolu ile bulaşan bir mikroorganizmadır. Damlacıklar yoluyla bulaş mikroorganizmanın havada süzülmesi ya da damlacık boyutunun küçülmesi ile havada asılı kalması sonucu solunum yoluyla direkt gerçekleşirken , damlacıkların yüzeylere tutunması ile elimizin yüzeylere teması ve daha sonra elimizi yüzümüze götürmemizle indirekt bulaşma olur.
Yaşayabilmeleri ve üreyebilmeleri için canlı mikroorganizmaların DNA sarmalına ihtiyaç duyarlar. Coronavirüsler tek RNA yapılı virüslerdir ve her pasajda ortalama 3 nükleotit dizilimi değiştirirler.Bu da mutasyona eğilimli oldukları anlamına gelir.
Coronavirüs daha önce hayvanlarda gördüğümüz bir virüs ailesidir.Bu Yeni Tip Coronavirüs dediğimiz SARS-CoV-2 mikroorganizma daha önce dünya üzerinde görülmemiş ve hiçbir insanı enfekte etmemişti. Normal şartlarda hayvanları enfekte eden coronavirüsler dışında sadece Sars yeni bir virüstü ve tüm dünyada büyük can kayıplarına sebep olmuştu.
Coronavirüs ailesi Veteriner Hekimler tarafından uzun zamandır tanınan bir virüs ailesidir.Bu bağlamda yapılan çalışmalar meslektaşlarımız tarafından özenle yürütülmektedir.
Ankara Üniversitesi Biyoteknik Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Aykut Özkul Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Laboratuvarlarında ve Erciyes Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Aykut Özdarendeli korona virüse karşı (COVİD-19) serum,aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan SARS-COV-2 virüsünü izole etmeyi başardı. Bu aşı için çok önemli bir adımdı. Bu aşı çalışmalarını insan hekimleri değil biz veteriner hekimler daha sağlıklı şartlarda sağlarız.Çünkü ülkemizde Viroloji Anabilim Dalı sadece veteriner hekimliği fakültelerinde bulunuyor.
Bunun yanı sıra Covid-19 Bilim Kurulunda bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Hekimliği Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr.Mustafa Hasöksüz hocamızında dediği gibi bilim kurulumuzda konu hakkında bilgili ve tecrübeli hekim arkadaşlara ihtiyaç vardır.Bu aşı için süreyi azaltacak ve toplum sağlığı için bize süre kazandıracaktır. Ülkemizde olması gereken tek tıp tek sağlık sistemi bunun için gereklidir. İnsan,hayvan çevre sağlığı yoktur ve çözüm tek sağlıktır. Mutlaka olması gereken zoonoz (hayvandan insana geçen) hastalıklar konusunda disiplinler arası çalışmaktır.
İzole edilen virüs serum,aşı ve ilaçta büyük bir yol gösterici olacaktır. Ülkemiz bu konuda yetkin ve yeterlidir. Sağlıklı günler dilerim.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. SЕNDING 0.7576 bitсоin. Receive >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--399446-03-14?hs=a304879cdd7c26fae2f9b8e9dee0651a& dedi ki:

    pvmocn