Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

‘Dine siyaset bulaştırılamaz’

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından alınan ve diyanet personeline siyaset yapma yasağına ilişkin Anayasa’ya uygunluk yönünde verilen kararı değerlendirdi

‘Dine siyaset bulaştırılamaz’
REKLAM ALANI
14 Aralık 2017 20:00

‘CAMİ VE KIŞLADA YAPILAN SİYASET MİLLETİN BÖLÜNMESİNE YOL AÇAR’

 Diyanet İşleri Başkanlığı personel yasasının 25. maddesinin Anayasa’ya uygun olduğu yönündeki kararı doğru bulduğunu belirten Tufan Akcagöz, “Din gibi kutsal bir müesseseyi temsil eden din görevlilerinin, tarafsız olması ve işlerini yaparken siyasete bulaşmaması gerekir. Aksi halde, insanlar arasında ciddi bir ayrışmanın ortaya çıkacağı muhakkaktır. Bu nedenle, bir din görevlisinin, siyaset yapabilme talebini bu derece savunması ve bu işin Anayasa Mahkemesi’ne kadar uzanması, hakikaten üzerinde durulması gereken bir konu. Siyaset, hele ki günümüz Türkiye’si değerlendirildiğinde başlı başına gerginlik taşıdığından, bunun bir din görevlisi tarafından hak olarak görülüp talep edilmesinin zararlarını kestirebilmek de mümkündür. Dolayısıyla, camide ve kışlada siyaset yapılmasının önünün açılması, milletin bölünmesi anlamına gelirdi ki, bu anlamda Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar sağlıklı bir karardır.” dedi.

 ‘HUTBE, BİRLEŞTİRİCİ VE YOL GÖSTERİCİ OLMALIDIR’       

Vatandaşlardan zaman zaman, Cami imamları tarafından siyaset yapıldığına dair şikayetler aldıklarını söyleyen Tufan Akcagöz, “Kural olarak yasak olsa da kimi imamların hiç de çekinmeden siyaset yaptıklarına şahit oluyoruz. Bunların denetlenmesi gerekiyor. Yoksa, unutulmamalı ki Karases olarak tanınan ve bilinen Cemalettin Kaplan, uzun yıllar diyanete bağlı olarak İmamlık ve hatta Müftülük yapmıştı. Bugün  de, dönemin siyasi ikliminden etkilenerek, asıl işi olan din işini bırakıp siyaset yapan din görevlilerinin varlığı, ürkütücüdür. Bunların denetlenmesi gerekir. Şayet böyle bir durumun tespit edilmesi halinde asıl zarar görenin, din kurumu olduğu bilinmelidir. Diyanet personelinin siyasi faaliyette bulunması, herhangi bir partiyi övmesi ve eleştirmesi kanunen yasak olmasına rağmen bu yasağı delenler varsa, bunların üzerine gidilmelidir. Mimber, ayrıştırıcı siyaset yapma yeri değildir. Hutbe, birleştirici ve yol gösterici olmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı, bir tamim yayınlamalı ve personeli bu konuda uyarmalıdır. Vatandaş zaten oldukça gergin. Bir de bu alanda yaşanacak gerginlik, bardağı taşırır.” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.