Dolar 32,3371
Euro 35,1349
Altın 2.310,24
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

DİNMEYEN ACI!

Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi’nin ardından göç yolunda hayatını kaybeden mübadiller, Samsun’da Karadeniz’e atılan karanfillerle anıldı

DİNMEYEN ACI!
REKLAM ALANI
30 Ocak 2022 17:42 | Son Güncellenme: 30 Ocak 2022 17:44

Samsun‘da ‘Mübadelenin 99’uncu Yılı’nda düzenlenen etkinlik kapsamında mübadiller, Kurtuluş Yolu‘nda Bandırma Vapuru‘nun Samsun‘a gelişini simgeleyen ve o dönem Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede toplandı.

BAŞKAN DEMİR’DEN MÜBADİLLERE ÖVGÜ
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, burada yaptığı konuşmada Cumhuriyet’in kuruluşuna giden yolun ilk adımı burada atıldığını ve tam da burada bugünün anısına denize karanfiller bırakacaklarını dile getirdi. Türkiye‘de mübadil nüfusun en fazla olduğu iller arasında Samsun’un yer aldığı bildiren Demir, “Bunun güzelliğini, zenginliğini en iyi bilen ve yaşayanlardan biriyim. Mübadiller bizi biz yapan değerleri tümüyle genetiğinde taşırlar. Milletimize, vatanımıza, bayrağımıza, geleceğimize aşıktırlar ve bu konuda ellerinden geleni yaparlar. Allah hiç birimize o acıları tekrar yaşatmasın” ifadelerini kullandı.

ÜNER: AİLE BÜYÜKLERİMİZİ ANIYORUZ
Programa katılımda bulunan dernekler adına basın metnini okuyan Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği üyesi Melek Dirican Üner ise mübadeleden yaklaşık 2 milyon insanın etkilendiğini dile getirdi. Üner, “Mübadil olmanın acısını yaşayan çocuk ve torunları olan bizler her yıl mübadelenin yıl dönümlerinde anma ve hatıralarını yaşatma etkinlikleri düzenliyoruz. Savaş ve göç yollarında yaşamlarını yitiren aile büyüklerimizi saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz” dedi.

‘ATA TOPRAKLARINA VİZESİZ GİDEBİLELİM’
Konuşmasında, Mübadillerin talep ve isteklerini de dile getiren Üner, “Birinci kuşak mübadillerin terk ettikleri memleketlerini bir daha göremeden göçüp gittiler. Mübadil çocukları ve torunları olarak bir vasiyeti yerine getirircesine aile büyüklerimizin yaşadıkları yerleri vizesiz şekilde seyahat etmek istiyoruz. İstemleri dışı evlerini terk ederek göç yollarında yaşamlarını yitirenleri ve yeni hayatlarını kurmak için her türlü fedakarlık ve gayret ile bizleri bugünleri emanet edenler saygı ve rahmetle anıyor, çekilen acıların bir daha yaşanmamasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mübadiller, daha sonra ‘Vardar Ovası’ türküsü eşliğinde Karadeniz’e karanfil bıraktı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.