Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 20°C
Çar 20°C

“Dolarla maaş almıyoruz. Ama…”

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bir TV kanalında dolar ile ilgili sorulan sorulara ‘dolarla mı maaş alıyorsunuz?’ cevabını vermesi üzerine “Yurt dışı borçlanmalarımızı dolarla yapıyoruz. Dolar 1 kuruş arttığında dış borcumuz 4 milyar 350 milyon lira, 1 lira arttığın da ise 435 milyar lira artıyor” dedi

“Dolarla maaş almıyoruz. Ama…”
REKLAM ALANI
17 Ağustos 2020 19:46

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bir TV kanalında dolar ile ilgili sorulan sorulara ‘dolarla mı maaş alıyorsunuz?’ cevabını vermesi üzerine “Yurt dışı borçlanmalarımızı dolarla yapıyoruz. Dolar 1 kuruş arttığında dış borcumuz 4 milyar 350 milyon lira, 1 lira arttığın da ise 435 milyar lira artıyor” dedi.

Bir TV Kanalına canlı yayına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, spikerin döviz kurundaki dalgalanmalarla ilgili, “Ekonomiden anlamam ama bu fırtına bizi etkiliyor mu? Dolar yükselince telaşlanıyorum; endişelenmeli miyiz?” sorusuna, “Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz mu var? Dolarla bir işiniz var mı?” diye sordu. Spiker de hepsine hayır diye cevap verdi.

Aslında Sayın Bakan bir açıdan doğru söylüyor. Toplumun neredeyse tamamına yakını dolarla kazanmıyor ve Sayın Bakan burada yüzde 100 haklı.

Lâkin, Sayın Bakan bir ayrıntıyı yoğunluğundan dolayı gözünden kaçırmış olmalı:

İthalata dayalı, tüketim odaklı bir ekonomiye sahip olduğumuz için aldığımız mamulleri dolarla alıyor ya da dolarla borçlanıyoruz.

Doğalgaz, elektrik, petrol, bilgisayar, televizyon, cep telefonu, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, araba, iş makinesi, motor, tohum, gübre, ilaç, aşı, serum, sebze-meyve, buğday, arpa, mısır, pirinç, kahve, gıda ürünleri, temizlik malzemeleri, parfüm, kolonya vs. aklınıza gelen ne varsa, hepsini dolarla alıyoruz.

Yurt dışı borçlanmalarımızı dolarla yapıyoruz. Dolar 1 kuruş arttığında dış borcumuz 4 milyar 350 milyon lira, 1 lira arttığın da ise 435 milyar lira artıyor.

Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan, 25 yıl süreyle geçiş, uçuş ve yatış garantili köprülerimizin, tünellerimizin, otoyollarımızın, havaalanlarımızın, Şehir Hastanelerimizin geçiş, uçuş ve yatış ücretleri dolara endeksli.

‘SAYIN BAKAN GAYET İYİ BİLİYOR’

Tüm bunları Sayın Bakan bilmiyor mu zannediyoruz? Gayet de iyi biliyor. Sayın Bakan’ın soruya verdiği cevaptaki yaklaşımını, cevap esnasındaki mimiklerini yadırgadık mı? Hayır. Çünkü Ak Partili tüm yetkililerin tarzı ve tavrı hep aynı.

Ülkede dolarla maaş alınmıyor ama Hazine ve Maliye Bakanı’nı dinleyip, üç beş kuruşuyla tasarruf yapmak isteyenler koşup maaşıyla dolar alıyorlar.

Sayın Bakan’ın bu konuşması bana ve benim gibi düşünenlere mantıksız geliyor. Ancak ülkenin belli kısmı için de gayet makul açıklamalar…

Sorduğun zaman da ölümüne savunuyorlar. Ancak birkaç ay sonra, devalüasyon nedeniyle ceplerinde para kalmayınca onlar da anlayacaklar savunulacak tarafın olmadığını.

“Ekonomiden anlamam” diye söze başlayan spiker, “o makama, ekonomiden çok iyi anladığınız için mi getirildiniz?” diye sormuş olsaydı, Sayın Bakan ne cevap verirdi acaba?

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.