Dolar 32,3717
Euro 34,9902
Altın 2.326,00
BİST 9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

BERGEN!..

BERGEN!..
REKLAM ALANI
5 Nisan 2022 10:00 | Son Güncellenme: 29 Haziran 2022 17:42

 

Farah Zeynep Abdullah ve Erdal Beşikçi’nin başrollerini paylaştığı “Bergen” filmi, son yıllarda ülkemizde artarak yaşanan kadına şiddeti anlayabilmek, fark edebilmek adına çok değerli bir çalışma bence.

Yaşadığı şöhrete rağmen gördüğü şiddet devam eden ve 1982 yılında yüzüne kezzap atılarak engellenmek istenen Bergen’in sanat aşkı yansımış bu filmde ekranlara.

Birçok rolde beğeniyle izlediğim Farah Zeynep Abdullah, bu filmde de vermiş rolünün hakkını.

Gerçeklerle bağdaşan filmin bir sonraki sahnesinde neler yaşanacağı ve filmin sonunda ne olacağının bilinmesine rağmen merakla izlenmesi ve büyük ilgi görmesi, konunun bilinmesinden ziyade oyuncuların etkisi diye düşünüyorum.

Bunca zaman şiddete maruz kalan kadınların korunabilmesi için birçok proje planlandı. Ama görünen o ki, yeterli olmadı.

Kadınların kanunlarla korunması önceliğimiz olmalıdır. Her gün özellikle TV ekranlarında gösterilen şiddet olaylarına son verilmeli, aksine, örnek teşkil eden ilişkiler göz önüne serilmelidir.

Bilindiği üzere kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü niyetli eylemleri engellemek adına Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bir uygulama hayata geçirildi: KADES.

Kendini bir nebze olsun güvende hissetmek isteyen şiddet mağduru kadınlarımız bu uygulamayı telefonlarına indirip güvenle kullanabilirler.

Müsaadenizle eşinden şiddet gören ve ilimize sığınan bir Afgan kadının hikayesiyle tamamlamak isterim. Savaşı fırsat bilip ülkesinden olduğu gibi eşinden de kaçan bir Afgan kadını eşi tarafından bulunup yeniden şiddete maruz bırakılınca eşini karakolu şikayet eder ve uzaklaştırma kararı çıkartır. İletişime geçmek isteyen eşine de “Burası Türkiye, burada kadınların hakları var” dediğinde yaşadığım haklı gururu paylaşmadan geçemedim.

Şiddetsiz bir dünya dileğiyle…

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Hamit Gürsoy dedi ki:

    Esasen şiddetin kökeninde şavasci bir millet olmamız yatıyor.Erkek çocuk Alp dır,askerdir ve başarıları aileyi onurlandırır.Dolayısıyla hep erkek çocuğa önem atfedilir.Ve hemen kızlardan daha yüksek bir konuma geçer.Sonrasında malum,hizmet edilendir.Devletin aldığı önlemler hiç bir zaman yeterli olmayacaktır.aileden başlayan eğitimdir bunun çözümü.Ve de tüm iş kollarında nasıl güvenlik ile ilgili kurallar kanuna bağlandıysa,öfke kontrolü eğitimide her birey için yaygınlaştırılmalıdır.
    Bergen filmi bu konuya dikkat çeken en güzel örnek.Yazı için tebrik ediyorum.

    1. Nagihan Bereket dedi ki:

      Devlet tarafından birçok önlem alınmış, yasalar belirlenmiş, sığınma evleri kurulmuş, uygulamalar geliştirilmiş ama yine çare olunamamış. Çünkü insanlar eğitilmemiş. Evet, eğitim aile başlar. Ne zamanki kız çocuk-erkek çocuk ayrımı biter o zaman ciddi bir adım atılmış olur. Yorum için teşekkürler.