Dolar 34,2691
Euro 37,3607
Altın 2.909,48
BİST 8.699,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

TATİLLER

TATİLLER
REKLAM ALANI
28 Nisan 2022 13:21 | Son Güncellenme: 29 Haziran 2022 17:42

Eğitim ve öğretim;  kategorisi, kapsamı, müfredatı, donanımı, eğitim kadrosu ve süresi ile bir süreçtir. Bu sürecin sağlıklı yürüyebilmesi için herşeyden öte eğitime yeterli zamanı ayırmak gerekir. Çünkü öğrenciye bilginin aktarılması, davranışın kazandırılması, pekiştirilmesi ve ölçme ve değerlendirme için zamana ihtiyaç vardır.

Milli Eğitim Bakanlığı Çalışma Takvimine göre 180 işgünü eğitim ve öğretim yapılmaktadır. Yılda 365 gün olduğuna göre yılın yarısı tatille geçiyor. Çocukların gençlerin bu kadar uzun zaman okuldan, öğretmenden, eğitimden uzak kalması kabul edilebilir değil. Dünya ölçeğinde eğitim sürelerini bakıldığında ülkemiz maalesef oldukça gerilerde. Toplam ders olarak yılda 720 ders saatine öğrenciler maruz kalıyor.

Dünya’da ülkelerin 6 yıllık ders ortalamasına bakıldığında:

Finlandiya     3794 saat

G.Kore 3885 saat

Japonya     4573 saat

Türkiye     2880 saat

Eğitimde sorunun ders saatinin artırılması ile çözülmesi tek başına yeterli değil tabii ki. Dersin etkililiği ve verimliğini artırmak asıl olandır. Ancak siz çocukları, gençleri daha fazla okula getiremezseniz, tıpkı pandemi sürecinde yaşadığımız gibi çocuklar okuldan, öğretmenden ve  eğitimden uzaklaşıyorlar.

MEB İlköğretim ve Orta Öğretim Yönetmeliklerine göre ders yılı 180 işgününden az olmaması gerekiyor.

2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı;

06.Eylül- 21 Ocak 1. Yarıyıl

15-19 Kasım 1. Dönem Ara Tatil

24 Ocak- 4 Şubat Yarıyıl Tatili

7 Şubat- 17 Haziran 2. Yarıyıl

11-15 Nisan 2. Dönem Ara Tatil

17 Haziran- 5 EylülYaz Tatili

Eğitim öğretim yılı başlarken 1 hafta sistemden kaynaklanan görevlendirmeler, ders program değişiklikleri, öğrenci kayıtları, sınıf düzenlemeleri, kitap, donanım v.b eksiklerinin giderilmesi derken sağlıklı bir eğitim 10 gün içerisinde başlayabiliyor.  Öğretmenler 2 hafta ders anlattı geldi ara tatil, sınavlar, bayram hazırlığı ve özel günler kutlama derken araya bir de kar tatili birinci dönem bitti.

  1. Dönem havalar ısındı, kutlanması gereken günler, haftalar ve milli bayram hazırlıkları, geldi 2. Yarı yıl ara tatil.

Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı hadi birer hafta da orada tatil. Yılsonu, mezuniyet hazırlıkları derken bir de sınavlara girecek öğrencilerin hazırlıkları, motivasyonları yıl bitti. Böyle bir eğitim süreci ile başarıyı yakalamak oldukça güç.

Çalışma takviminde bu kadar tatille eğitime ara vermek, öğretmenlerin ve öğrencilerin okulla ve eğitimde bağını koparmaktadır.Bu yüzden hiç olmazsa yarıyıl ara tatillerin kaldırılması gerekmektedir.

Bizim tatile değil, çalışmaya ihtiyacımız var. Hele hele pandemi sürecinde 2 yıl yeterince dinlendik ve eğitimden öğretimden uzak kaldık. Her zamankinden daha fazla çalışmaya, üretmeye ve eğitime ihtiyacımız var.

‘’ Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.’’ M.Kemal Atatürk

Sağlıklı ve mutlu kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.