Dolar 32,2820
Euro 34,5734
Altın 2.413,10
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

‘HALKIN MALI SATILAMAZ!..’

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin mahkeme kararlarına rağmen Atakum İlçesi’ndeki itfaiye alanını satışa çıkartmasına tepki gösteren birliktelik, “Halkın malı, halka rağmen satılamaz” açıklaması yaptı

‘HALKIN MALI SATILAMAZ!..’
REKLAM ALANI
24 Temmuz 2023 18:00

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB), Kurupelit Marina Dayanışması’nın Atakum İlçesi’ndeki otel projesinin yapılacağı itfaiye alanının satışa çıkarılmasına karşı başlattığı kampanyaya destek verdi. SAOB Dönem Sözcüsü Cevat Öncü, yaptığı basın açıklamasında, dava süreçlerinin devam ettiğini hatırlatarak, Büyükşehir Belediyesi’nin halkın malını satmaya çalıştığını kaydetti.

BİLİMSEL TEMELLERE DAYANMADAN
SAOB Sözcüsü Cevat Öncü, yaptığı açıklamada, “Mevcut Marinanın bilimsel temele dayanmadan çeşitli gerekçelerle, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından doldurularak 500 metre açığına yeni bir marina yapılamasına karar verilmesiyle tartışmalı bir süreç başlamıştır. Yer seçimi yapılış tekniği ve benzeri nedenlerle çeşitli eleştirilere rağmen mevcut marina 2015 yılında yaklaşık 25 milyon TL, bugünkü rakamlarla yaklaşık 350 milyon TL gibi önemli bir kamu kaynağı harcanarak tamamlanmıştır. Marina bulunduğu bölgeye önemli ölçüde değer katan bir yapı durumundadır. Büyük miktarda kamu kaynağı harcanarak yapılmış olmasına ve henüz ekonomik ömrünün onda birini tamamlamamış olmasına rağmen yok edilmesine karar verilmiştir. Bölge halkının ve çeşitli meslek örgütleriyle sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkışlarına rağmen karardan geri adım atılmamıştır” dedi.

Samsun Akadamik Odalar Birlikteliği

KAMU KAYNAKLARI HEBA EDİLİYOR
Bölgede önemli bir kamu kaynağının heba edildiğini iddia eden Öncü, ayrıca şunları söyledi:

“Marinanın doldurularak, aynı bölgede yeni ve daha büyük bir mendirek ile tekrar yapılacak olması, önemli ölçüde kamu kaynağının heba edilmesinin yanı sıra, çok büyük sorunları da beraberinde getirecektir. Yeni ve daha büyük bir mendirek yapılması halinde doğabilecek sorunların neler olabileceğini ön görebilmek için, Dereköy balıkçı barınağının mendirek boyunun uzatılması sonucunda, Dereköy, Taflan ve Çatalçam sahillerimizdeki oluşan kıyı tahribatlarına bakmak yeterlidir. Dereköy balıkçı barınağı mendirek boyu uzatıldığında neler olduysa, yapılacak yeni mendirek ile burada da aynı tahribatların meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır. ODTÜ Öğretim görevlisi Dr. İnşaat Mühendisi Işıkhan Güler ve çalışma arkadaşları tarafından 2022 yılında, laboratuvar ortamında yapılan bilimsel deneyler ve matematiksel formüllerle ortaya konularak bu konuda teknik rapor hazırlanmıştır. Bilim insanları tarafından hazırlanan bu teknik raporda yanlıştan dönülmesi konusunda uyarılarda bulunulmuştur. Marinanın doldurulması kararına gerekçe olarak gösterilen, dipteki kum birikmesi neticesinde oluşan sığ yapının belirli aralıklarla ‘Dip Tarama’ yöntemi ile giderilebilmesi mümkündür ve büyük maliyetler gerektirmemektedir. Bu teknik birim de Samsun DLH Bölge Müdürlüğü bünyesinde mevcuttur.”

ÖZEL MÜLKİYETİNİN ÖNÜ AÇILMAK İSTENİYOR
Halkın malının satılmak istendiğini öne süren Cevat Öncü, “Bu bölgede bulunan, itfaiye hizmet binasının yer aldığı arsa, imar tadilatı ile otel alanına çevrilerek Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa çıkartılmıştır. Bitişiğinde amfi tiyatro ve rekreasyon alanları bulunan, Samsun halkının malı olan bu güzide mekanın özel mülkiyete geçmesinin önü açılmaya çalışılmaktadır. Halkın malı halka rağmen satılamaz, satılmamalıdır. Söz konusu imar değişikliğine karşı açılmış davalar ve iptal kararları olmasına rağmen daha önce yaşanmış pek çok benzer örneklerinde gördüğümüz gibi, küçük dokunuşlarla, aynı amaca yönelik plan değişiklikleri dayatılmaktadır. Plan değişikliklerine karşı açılmış dava süreçleri devam ederken söz konusu arsanın satışa çıkartılması ayrı bir garabettir” diye konuştu.

BASIN AÇIKLAMASINA YOĞUN DESTEK
Basın açıklamasına, Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal Çadır, İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, Kurupelit Marina Dayanışması Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit, eski Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, eski Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, SMMO Başkanı Dilaver Öğütçü, Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Övgü Tunçdemir Eyüboğlu, Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi R. Ali Geze, Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Onur Civelek, Samsunspor eski Teknik Direktörlerinden M. Ali Çınar ve vatandaşlar katılarak destek verdi.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.