Dolar 32,5496
Euro 34,8904
Altın 2.432,22
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

EĞİTİMDE DENETİM VE REHBERLİK

EĞİTİMDE DENETİM VE REHBERLİK
REKLAM ALANI
10 Mart 2022 16:27

Denetim ;mevcut durumu saptama, değerlendirme ve geliştirmedir.

Yönetimin temel fonksiyonlarından birisi olan denetim; kurumun, kişinin amaçlarına ulaşabilmesi için yürütülen sürecin değerlendirilmesidir.

Eğitimde denetim ise eğitim amaçlarının, hedeflerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini ölçer. Sadece kurumun değil, eğitim yöneticilerinin, öğretmenlerin mesleki gelişiminin teşvik edilmesi, performansının artırılması son derce önemlidir. Yine eğitimin kısa ve uzun vadede planlanması içinde denetim önem arz etmektedir.

Türkiye ‘de eğitim sistemimizde 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanun’unda denetim esasları ve çalışma usulleri belirlenmiş, ancak sık sık yapılan değişikliklerle yap-boz tahtasına dönmüştür. MEB Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından koordine edilen teftiş sistemi, İlköğretim Müfettişi, Eğitim Müfettişi, Denetmen, Bakanlık Müfettişi, Maarif Müfettişi, tekrar Eğitim Müfettişi ünvanlarını taşıyan eğitim denetmenleri tarafından yapılmaktadır. Ayrıca İllerde Valilik/ Kaymakamlıklar bünyesinde İl/ İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin yöneticilerinin de denetim görevleri vardır.

Türkiye’de 20 milyona yakın öğrencinin, 1 milyon öğretmenin ve 100 bine yakın kurumun olduğu devasa bir kurumun denetim ve rehberliği kolay iş değil. Bu denetimi ve rehberliği 2000 eğitim müfettişi ile yapmak imkansızdır. Kaldı ki bu eğitim müfettişlerinin inceleme ve soruşturma görevleri de vardır.

1 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yapılan değişiklerle daha önce eğitim müfettişlerinden alınan denetim görevi yeniden verilmiş, müfettiş sayısının artırılması yönünde olumlu kararlar alınmıştır. Eğitim müfettişlerinin görev yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlenerek, etki ve yetkileri artırılmıştır. Olması gereken buydu. Ancak geçmişte yaşanan olumsuz denetim tecrübeleri bu konuda bazı itirazları gündeme getirmiştir.

Ders ve öğretmen denetimini  objektif olmayan yerindelik, eşitlik, açıklık ve adalet esaslarından uzak, kişisel tutum ve davranışlarla, husumetle yapılan denetim ve rehberlik sisteme, eğitime zarar vermiştir.  Yakın zamanda büyük bir ilimizde yapılan soruşturmanın basına yansıyan usul ve yazışmaları durumun vahametini ortaya koymuştur. Denetimin sağlıklı olmadığı durumlarda ‘’bana bir şey olmaz’’ mantığı ile güç zehirlenmesi yaşayan MEM İl müdürü ve il yöneticilerinin yakın zaman da ihale yolsuzluğu ile tutuklandığını bu ülke gördü. O halde denetim ve rehberlik eğitim süreçlerinin her aşamasında gerekli ve zorunludur.

Okul yönetimi- sınıf yönetimi açısından yönetici, öğretmen ve eğitim çalışanlarının da denetim ve rehberliği ihtiyacı vardır. Özellikle ders- öğretmen denetiminde mesleki ve kişisel gelişimi, öğretim yöntem ve metodlarınıbaz alarak rehberliğin ön planda olması gerekir. Yoksa evrak, rapor, tutanak v.b dosya denetimi göz boyamaktan ötemeye geçmemiştir yıllarca.Dosyalar şahane, eğitim bahane.

Eğitimin amaçlarının gerçekleşebilmesi, hedeflerinin tutturulabilmesi bilimsel denetim ilkelerine uygun  denetim ve rehberlik ile mümkündür. Rehberliği, motivasyonu ve gelişmeyi parola alan denetim kurumu ve insanı başarıya götürür.

Hata değil, çözüm bulun

Sağlıklı ve mutlu kalın…

Davut NUMANOĞLU

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.